Connect with us

Kisah

Se0rang Rakyat Malaysia, Badrul Munir Atau Mesra Disapa Abang Bad, ArwaAh MeniInggal Di Hadapan Makam Nabi, Malam Jumaat Dan 10 Malam Terakhir Ramadan, KematiIan Yang Amat DicembuUrui

Avatar of kidin

Published

on

DSGSFB

Se0rang Rakyat Malaysia, Badrul Munir Atau Mesra Disapa Abang Bad, ArwaAh MeniInggal Di Hadapan Makam Nabi, Malam Jumaat Dan 10 Malam Terakhir Ramadan, KematiIan Yang Amat DicembuUrui

Kematiannya amat dicembUurui seluruh umat Islam. tiada yang lebih membahagiakan apabila d1jemput Ilahi di bulan Ramadan. Lebih membahagiakan ia berlaku pada m4lam 10 terakhir Ramadhan betul-betul di hadapan makam Nabi Muhammad SAW di Masjid Nabawi, Madinah.

Se0rang rakyat Malaysia, Badrul Munir atau mesra disapa Abang Bad di kalangan rakan-rakannya menjadi insan terpil1h apabila dijemput Ilahi betul-betul di hadapan makam Rasulullah SAW di Madinah ketika arwaAh memasuki kawasan makam untuk solat ketika mengerjakan umrah.

Berita ini menj4di viral malah bangsa Arab sendiri menganggap perkara ini amat luar b1asa kerana ianya jarang-jarang terjadi.

Apa kebaikan dan sisi baik arwaAh sehingga darjatnya diangkat begitu tinggi iaitu dapat meniInggal di hadapan makam Nabi, malam Jumaat dan lebih penting ialah di 10 malam terakhir umat Islam berpuasa.

r1

Menurut Ustaz Jamal, salah seorang jemaah umrah dari Hulu Langat, arwAah bersolat tahajjud di dalam bilik sehari sebelum kematiIannya berlaku. ArwaAh sempat minum satu gelas air masak dan turut memberikan segelas lagi kepada Ustaz Jamal.

r2

ArwaAh meniInggal di hadapan Makam Nabi, Malam Jumaat dan 10 Malam terakhir Ramadan. KematiIan yang amat dicembuUrui. ArwaAh banyak berbuat bakti kepada golongan ulama dan kerana itulah cara kematiIannya dimuliakan.

Selepas selasai minum, mereka menuju ke Masjid Nabawi, solat sunat Qabliah diikuti solat fardu Subuh dan solat jenaAzah. ArwAah kemudiannya menuju masuk ke Makam Nabi Muhammmad SAW.

r3

“Saya dan Wak R4mli di depan sedikit. Bad dan Ibrahim di belakang. Saya dah keluar t4pi keduanya belum keluar lagi. Tunggu punya tunggu, Bad dan Ibrahim tak datang-datang. Kami gerak masuk ke masjid semula. Sampailah saya telefon dan dikatakan Bad tumbang depan Makam Rasulullah SAW.

“ArwAah betul-betul jatuh depan Makam Rasullullah, terus meniInggal. Innalillahiwaninailahirojiun,” ujar Ustaz Jamal.

r4

Amalan Abang Bad ketika hayaAtnya

Ustaz Jamal turut menambah, kerja arwaAh Abang Bad ini ialah beliau menjadi ‘runner’ membuat visa bagi pelajar-pelajar madrasah. Pagi ini beliau dijemput oleh Allah Rabbul Jeleel di depan kubur Nabi di Masjid Nabawi.

Amalan besar yang Badrul Munir dapat iaitu menIinggal depan Makam Rasulullah adalah kerana dia banyak berkhidmat untuk Ulama, Madrasah, Masyaik. Semua mereka ini adalah waris Rasulullah.

r5

KematiIannya menjadi bualan di kalangan bangsa Arab kerana cara kematiIannya cukup indah. Betapa beruntungnya arwaAh kerana didoakan 0leh orang ramai

Z

Ratusan orang menghadiri upacara pengkebumi arwAah abang Bad tanpa mengira bangsa. ArwAah dikebumikan di Jannatul Baqi di Madinah

r7

Jadi Allah baginya satu kemaAtian yang dicembUurui oleh semua orang. Orang-orang Arab pun kata ini orang hebat, bukan calang-calang punya manusia. Semua doa dapat untuknya. Kami sedang aturkan solat jenaAzahnya dan pengkebuUmiannya di Janantul Baqi.

Ini enam senarai kelebihan arwAah Badrul iaitu meniInggal dalam Masjid Nabawi, di hadapan Makam Rasulullah SAW, sedang berpuasa, safar umrah, malam Jumaat dan bulan Ramadan serta 10 malam terakhir.

Sangat-sangat beruntung sesiapa yang meniInggal di Madinah kerana Nabi saw akan beri syafaat.

Ini bersesuaian dengan hadis,

Sesiapa yg boleh maAti di Madinah hendaklah maAti di sana kerana Aku akan syafaat sesiapa yg mAati di Madinah. Hr Tirmizi sahih.

Engkau beruntung kerana MeniInggal di hadapan Rasulullah yang menyebabkan gugur dosa-dosa. Firman Allah swt :

Dan kalaulah Apabila mereka menzalimi diri mereka sendiri lalu datang kepadamu (wahai Muhammad) lalu memohon ampun kepada Allah, dan Rasulullah juga mem0hon ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. 64 : Annisaa

Allahumma Innaka ‘Afuwwun
Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Anni

Sumber : apacerita / coretannasihat

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU