Connect with us

Petua

13 Tips Berguna Perlu Anda Tahu Tentang Perabot Tahan Lasak Untuk Banjir Sebelum Membelinya

Avatar of hannani juhari

Published

on

perabot tahan lasak untuk banjir

13 Tips Berguna Perlu Anda Tahu Tentang Perabot Tahan Lasak Untuk Banjir Sebelum Membelinya

Fenomena alam yang sangat popular di Malaysia tentunya musibah banjir yang hampir kebanyakan masyarakat menghadapinya. Kawasan yang mudah dilanda banjir bagi Malaysia adalah dianggarkan seluas 29,800 km persegi atau pun 9% daripada luas tanah negara. Banjir biasanya berlaku pada musim tengkujuh timur laut akibat dari hujan yang berlarutan di merata tempat. Ia meliputi juga kawasan-kawasan yang luas. Menjadi masalah kepada kita untuk memilih perabot tahan lasak untuk banjir khususnya mereka yang terancam dengan musibah ini.

Banjir seratus tahun di Malaysia yang terburuk dalam sejarah

211222 malaysia mb 0823 ffcb6d

Masihkan kita ingat pada musibah banjir yang berlaku pada 18 Disember 2021 yang lalu. Tentunya kenangan pahit khusunya kepada penduduk Lembah Klang meninggalkan luka yang masih segar sehingga kini. Ditimpa musibah banjir besar sehingga mengorbankan beberapa orang nyawa di samping menghadapi penularan virus pandemik Covid-19 yang semakin meningkat setiap hari bukanlah cabaran yang mudah untuk dilalui. Silap sedikit, nyawa menjadi taruhannya.

Bukan itu sahaja, malah banjir yang tidak dijangka di Lembah Klang ini disifatkan sebagai antara banjir-banjir terburuk dalam sejarah Malaysia moden sehingga digelar sebagai ‘banjir seratus tahun’. Hal ini kerana, musibah ini lebih teruk berbanding dengan banjir Kuala Lumpur 1971 dan banjir Malaysia pada 2014.

perabot tahan lasak untuk banjir

Apabila banjir selain rumah ditenggelami air, kerosakan harta benda juga yang paling ketara memberi kesan kepada mangsa banjir ini. Peralatan rumah seperti perabot rumah, peralatan elekrik dan sebagainya boleh musnah dengan sekelip mata.

Tips beli perabot tahan lasak banjir dengan bajet yang berpatutan

Dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook di laman akaun Wan Chu telah memberi sedikit tips berguna khususnya kepada mangsa-mangsa banjir yang melalui musibah banjir ini hampir setiap tahun.

1. Mulakan yang pertama untuk membeli perabot yang ringkas tetapi tahan lasak. Contohnya seperti kotak-kotak plastik, almari plastik, meja, dan kerusi plastik. Untuk perhiasan-perhiasan sampingan, lebih baik tidak perlu difikirkan buat masa sekarang.

2. Pastikan tujuan anda membeli perabot plastik ini untuk penyimpanan sementara yang baik dan dapat digunakan dengan efisien. Bagi faktor keselesaan jatuh di tempat kedua.

perabot tahan lasak untuk banjir

3. Seterusnya, boleh mula membuat target kewangan tertentu untuk miliki perabot yang lebih baik. Namun begitu, pastikan anda tidak terburu-buru dengan pelbagai tawaran yang disediakan di kedai-kedai perabot.

4. Buatlah pilihan yang menjimatkan bajet anda. Jangan segan untuk kunjungi kedai-kedai barang terpakai kerana mereka juga ada menjual barang-barang yang masih baik dan masih boleh digunakan.

perabot tahan lasak untuk banjir

5. Bila sudah bersedia untuk membeli perabot yang lebih baik, dicadangakn untuk anda pilih perabot berasaskan jati. Umumnya, perabot jati kurang popular kerana berat, rekaan yang kurang menarik, agak sukar diperoleh, dan harganya yang agak mahal. Namun perabot berasaskan jati adalah perabot paling tahan lasak. Dalam situasi banjir ada kemungkinan yang rosak cuma span sahaja tetapi binaan asas jati tetap kuat.

6. Selain itu, ada juga masih punya pilihan lain seperti perabot solid wood. Kayu keras yang berat dan padu. juga merupakan pilihan yang tidak popular kerana kurang menarik dan berat tetapi ia pilihan yang bijak untuk tahan lasak.

7. Dalam masa yang sama, jika anda seorang yang kreatif mungkin boleh hasilkan perabot daripada paip pvc sahaja. Ringan, cuma agak kurang tahan lasak jika disasarkan untuk penggunaan jangka masa panjang.

perabot tahan lasak untuk banjir

8. Pembelian sofa berasaskan ‘full leathers’ juga membantu mengurangkan risiko rosak dalam air. Hanya pastikan kulit yang asli dan bukan campuran tekstil yang lain.

9. Pembelian perabot berasaskan papan partikel (chip board) boleh dibuat jika anda mempunyai bajet yang agak terhad. Namun perlu diingatkan perabot chipboard berisiko tinggi untuk mudah rosak jika terendam di dalam air. Memang agak merugikan untuk jangka masa panjang.

perabot tahan lasak untuk banjir

10. Ambillah masa untuk bertenang. Kumpul semula tabung untuk pembelian perabot anda. Tidak perlu membeli kesemuanya sekaligus. Beli sedikit demi sedikit mengikut bajet dan keperluan terdesak anda.

11. Sebaiknya elakkan berhutang semasa membeli. Ingatkan diri sendiri bahawa pembelian perabot baru bukanlah keutamaan dalam masa musibah ini.

12. Musibah banjir memberi pengajaran kepada kita bahawa bersederhana itu perlu. Mungkin dekorasi rumah kita selepas ini lebih kepada minimalis di samping mengurangkan tabiat menyimpan yang tidak perlu. Jika ditakdirkan kita ditimpa musibah ini sekali lagi Insha Allah kita tidak panik dengan barang yang terlalu banyak di rumah di samping mudah dan cepat untuk dikemas.

Diharapkan dengan perkongsian ini dapat memberikan anda informasi yang bermanfaat. Musibah banjir bukanlah musibah yang biasa ditimpakan kepada kita melainkan untuk menguji kita sendiri. Semoga dengan ilmu ini dapat meringankan sedikit bebanan mangsa banjir dalam merancang pembelian yang lebih baik dan menjimatkan.

Sumber: Wan Chu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU