Connect with us

Petua

Penawar bagi Sakit Tapak Kaki Dan Tumit

Avatar of majalahilmu

Published

on

Penawar bagi Sakit Tapak Kaki Dan Tumit

Penawar bagi Sak it Tapak Kaki Dan Tumit

Masalah sakit Tumit dan kaki kerap menyerang kepada golongan khususnya 40 an keatas. Dan yang pasti masalah ini kerap berlaku kepada golongan yang mempunyai berat badan berlebihan.

Pelbagai faktor yang menjadi penyebab kepada sakit tumit. Namun, punca paling utama adalah Plantar Fasciitis, iaitu keadaan di mana berlaku keradangan pada tisu serat di bawah tapak kaki.

Bagi mereka yang menghadapi masalah tersebut, bolehlah melakukan perkara berikut untuk mengurangkan sakit pada tumit.

Sak it Tumit Kaki dan Tumit

83813585 2784966205071819 1760292573898866688 n

1. Cara merendam kaki dalam bekas atau baldi besar yang telah diisi dengan air panas suam dengan campuran beberapa tetes cuka epal.

Atau boleh juga dengan membungkus kaki menggunakan kain yang telah dibasahi air selama beberapa menit, diteruskan dengan menyapukan cuka epal pada kaki atau area tumit.

Ulangi rawatan ini di rumah beberapa kali.

2. Serebuk Kunyit

Cara penggunaannya dengan merebus satu sudu serbuk teh kunyit, satu inci halia diketuk dan satu sudu teh biji jintan manis kemudian direbusan dengan 2 gelas air hingga menyusut separuh. Minum rebusan ini bila pun boleh atau rasa sakit muncul.

3. Ais Bat

salah satu cara yang boleh menjadi pilihan adalah tuam area kaki yang sakit dengan ais batu yang telah dibungkus kain kering.

Meletakkan bungkusan ais batu pada kaki selama beberapa minit, ternyata dapat meredakan bengkak serta rasa sakit tumit.

4. Baking Soda

Perawatan yang boleh anda gunakan dengan baking soda ini tidak jauh berbeza dengan bahan lainnya, yakni dengan mencampur setengah sudu teh soda kuih dalam air kemudian rendah kaki selama beberapa minit.

Kredit: Ana Mahabu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU