Connect with us

Kisah

Pelajar Tidak Pernah Tahu Yang Pensyarah Mereka Tinggal Di Dalam Khemah, Disebabkan Tidak M4mpu Untuk Sewa Flat Akibat Kenaikan Sewa Rumah Yang Naik Secara Mend4dak

Avatar of kidin

Published

on

ksdhfoaerf

Pelajar Tidak Pernah Tahu Yang Pensyarah Mereka Tinggal Di Dalam Khemah, Disebabkan Tidak M4mpu Untuk Sewa Flat Akibat Kenaikan Sewa Rumah Yang Naik Secara Mend4dak

Seorang pensyarah dikenali sebagai Aimée Lê yang bekerja sebagai pensyarah bahasa Inggeris di United Kingdom (UK) ini mengaku bahawa dia tinggal di dalam khe3mah sepanjang tahun ketiga dia menyiapkan PhD.

Menurut laporan, pensyarah ini memilih untuk tinggal di dalam khemah kerana dia berdepan dengan m4salah kewangan akibat kenaikan sewa rumah yang naik secara mend4dak pada tahun ketiga beliau menyiapkan PhD. Dia menyedari bahawa dirinya tidak mampu untuk menyewa flat dan menanggung semua kos kajian penyelidikannya itu.

sewa 678x381 1

Gambar: via The Guardian

“Sejuk, khemah itu sangat kecil. Hanya muat untuk seorang sahaja.” imbas pensyarah itu. Semua itu jadi kenangan p4hit, lebih-lebih lagi pada suatu ketika, saya bangun, dan luar khemah saya dipenuhi dengan bulatan salji. Kalau saya sedang tiada sebarang tugasan, saya belajar cara untuk potong kayu untuk menyalakan 4pi.” terangnya lagi.

Disebabkan khemah yang begitu kecil, dia memilih untuk menyimpan semua buku pascasiswazahnya di pejabat kerana tidak mahu buku itu r0sak. Bukan itu sahaja, dia juga mandi di universiti. Lebih menyedihkan lagi, apabila dia tidak ingin ibu dan bapanya ris4u. Oleh itu, dia bertindak untuk tidak memberitahu keluarganya berkenaan hal itu. Dia memberitahu ibu dan bapanya bahawa dia tinggal di ladang ekologi.

Walaupun pihak universiti ada menegaskan mengenai kebajikan pelajar dan sebagainya, dia tetap memilih untuk tidak memberitahu universiti tempat dia belajar mengenai kesuk4ran hidupnya pada masa itu. Menurut dia, masalah itu akan membuatkan reputasi dia akan r0sak kerana di ‘cop’ sebagai orang tiada tempat tinggal.

Lê sempat menghabiskan masa selama enam bulan tidur di atas lantai rumah rakannya semasa menjalankan penyelidikan PhD. Pada masa yang sama dia sempat mengajar subjek Sejarah dengan bayaran £15 (RM84.67) sejam di Universiti Russell Group.

Dia juga dikatakan pernah mempunyai kec4catan, dan pada tahun ketiga dia menjalani PhD, pembiayaan dia dibekukan semasa dia terpaksa berehat sebulan selepas pembedahan dilakukan. Menurut laporan, dia merupakan pelajar antarabangsa dan disebabkan itu dia terpaksa membayar yuran yang lebih mahal iaitu sebanyak £8,000 (RM45,286.85).

Malah, dia juga perlu membayar £3,000 (RM16,984.45) untuk sewa rumah. Disebabkan itulah dia telah meminjam khemah daripada kawannya berikutan tidak mampu membayar kesemua bayaran itu dengan duit gajinya sebagai tenaga pengajar.

Pensyarah itu telah memperoleh PhD pada tahun 2018 dan pernah mengajar murid di sekolah dan bekerja di taman botani untuk memenuhi keperluan hidup sebelum memperoleh dua tahun kontrak untuk mengajar penulisan kreatif di Universiti Exeter.

“Masa itu sangat sukar, sebab nak teruskan mengajar, dan pada masa yang sama nak buat penyelidikan. Malah, tiada tempat tinggal yang lebih baik untuk saya tinggal. Sehingga pada akhirnya saya pernah mengalami Post-traumatic stress disorder (PTSD) yang sangat teruk.” kata pensyarah itu.

Sumber: The Guardian via siakapkeli

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU