Connect with us

Kisah

Pasangan (OKU) Penglihatan Pernah Hilang Sumber Pendapatan Tetap, Namun Kini Berjaya Raih Pendapatan Rm12 Ribu Sebulan Hasil Menjual Produk Sambal Hitam Menerusi Platform E-dagang

Avatar of kidin

Published

on

UDTZ

Pasangan (OKU) Penglihatan Pernah Hilang Sumber Pendapatan Tetap, Namun Kini Berjaya Raih Pendapatan Rm12 Ribu Sebulan Hasil Menjual Produk Sambal Hitam Menerusi Platform E-dagang

Sebahagian rakyat Malaysia terkesan dengan pandemik Covid-19, terutama dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0. Pasangan orang kelainan upaya (OKU) penglihatan, impaknya telah dirasai apabila restoran tempat mereka bekerja terpaksa ditutup.

Yusri, 28, berkata, dia dan isteri, Nur Jannah Tan Jia Hui, 29, yang baru dikahwininya pada bulan lalu, bekerja di sebuah restoran berkonsepkan ‘dine-in’ di Johor, sejak akhir 2019.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul! Itulah perumpamaan sesuai bagi menggambarkan nasib Mohamad Yusri Azis dan isteri yang hilang sumber pendapatan tetap, hingga kisah mereka menjadi tular.

“Terkejut juga bila restoran tu terpaksa ditutup, memang sedih. Tapi kami akur restoran itu sukar untuk beroperasi dalam keadaan sekarang,” katanya kepada mStar.

dd1 1

Produk sambal hitam dijual Yusri dan isteri

Yusri yang berasal dari George Town, Pulau Pinang bagaimanapun bersyukur minat mereka dalam perniagaan sejak di universiti dengan melakukan bisnes ‘top up’ dan menjadi ‘dropship’ pelbagai barang secara dalam talian membolehkan mereka terus menjana pendapatan sampingan.

Siapa sangka pasangan ini sebenarnya merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Sosio-Budaya Melayu dari Universiti Malaya (UM) dan melalui bantuan seorang rakan sepengajian, mereka dapat menceburi bisnes menerusi platform e-dagang.

“Saya bersyukur adanya teknologi dan aplikasi yang memudahkan semua pihak terutama golongan OKU seperti saya untuk menjana pendapatan dengan lebih mudah,” ujarnya.

“Dengan bantuan seorang rakan universiti, kami dapat mewujudkan ‘kedai dalam talian’ menerusi platform e-dagang, sejak 1 Jun lalu.

Menjual produk sambal hitam menerusi platform e-dagang popular, pasangan itu tetap bersyukur meskipun jualan kurang memberangsangkan di peringkat permulaan.

dd2 1

Sambutan jualan produk di luar jangkaan

“Masa mula-mula berniaga, sambal hitam hanya terjual satu atau dua, paling banyak pun lima pek sehari. Tapi selepas viral, order boleh cecah 100 pek sehari!

Menurut Yusri, dia bagaimanapun tidak menyangka posting yang dibuatnya di laman Facebook menjadi tular sehingga meraih banyak perhatian dari pelbagai platform.

“Dalam tempoh seminggu, jualan sambal hitam cecah 1,000 pek dengan jualan kira-kira RM12,000. Syukur Alhamdulillah, memang kami tak sangka apatah lagi sekarang tengah PKP,” katanya dengan nada teruja.

dd3 1

“Alhamdulillah, satu berita baik buat kami yang sebelum ini terkesan dengan penutupan restoran tempat kami bekerja. Memang terkejut kerana kami baru berniaga secara tetap.

Selain sambal hitam, katanya, mereka turut menjual makanan dan produk kecergasan, termasuk makanan sedia dimakan seperti pekasam di platform e-dagang.

“Kami masih dalam proses belajar bisnes, dan mengalu-alukan usahawan dalam talian untuk berkongsi tip perniagaan bersama kami,” tambahnya.

Yusri (kanan) dan isteri berminat dalam bisnes sejak di universiti.

“Dalam apa jua yang kita lakukan, kata kuncinya adalah mesti mencuba. Kalau tak cuba, macam mana kita nak tahu? Masa tu boleh belajar dan memperbaiki kesilapan.

“Tak perlu modal yang besar untuk buat bisnes, boleh saja melakukannya secara kecil-kecilan. Yang penting jangan takut untuk mencuba,” katanya.

Dalam pada itu, Yusri turut menasihati mereka yang mahu menceburi bidang perniagaan dengan mencubanya secara serius sekiranya benar-benar berminat.

Sumber: Mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU