Connect with us

KESIHATAN

Masalah Tumit Merekah dan Hitam Setel Dalam Masa 5 Minit, Terus Halus Mulus.

Avatar of majalahilmu

Published

on

Masalah Tumit Merekah dan Hitam Setel Dalam Masa 5 Minit Terus Halus Mulus.

Masalah Tumit Merekah dan Hitam Setel Dalam Masa 5 Minit, Terus Halus Mulus.

Sekiranya anda melihat keretakan pada tumit anda, anda mungkin menganggap ia disebabkan oleh dehidrasi atau kekurangan kelembapan pada kulit anda. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ada sebab lain mengapa kulit anda kering dan mengupas pada tumit anda.

Majalah ilmu mengumpulkan 6 sebab yang anda tidak ketahui kenapa anda mungkin mendapat keretakan pada tumit anda. Dan pada akhir artikel, anda akan mengetahui tentang rendam kaki yang dapat membantu anda menyingkirkan masalah ini dengan cepat.

6. Berat Berlebihan.

Kaki anda membawa berat seluruh badan anda. Oleh itu, apabila anda mendapat berat berlebihan, ia meningkatkan tekanan pada lapisan lemak di bawah tumit anda. Dalam kes ini, tumit anda terpaksa memperluas ke sisi untuk menyokong lebih banyak berat badan. Dan jika kulit anda tidak mempunyai kelembapan, ia mendapat keretakan.

Bagaimana untuk memperbaikinya:

Anda boleh mengira berat ideal anda di sini – sentiasa simpan dalam julat “biasa”. Juga, mengambil kira bahawa pesakit kencing manis cenderung mempunyai tumit retak, jadi periksa paras gula darah anda dengan kerap.

5. Kekurangan vitamin

Tanpa beberapa vitamin penting, mineral, dan nutrien lain, kulit anda tidak dapat berfungsi dengan baik dan menjadi kering dan tebal.

Bagaimana untuk memperbaikinya:

Tambah lebih banyak makanan kaya vitamin A, B3, C, E, zink dan omega-3 asid lemak ke dalam diet anda.

4. Pemilihan kasut yang salah.

Kasut terbuka seperti flip-flops atau sandal biasanya membenarkan lemak di bawah tumit anda untuk mengembangkan sisi ke samping dan meningkatkan kemungkinan retak pada tumit anda. Kasut yang tidak sesuai dan tapak kaki yang kurus juga boleh menyebabkan anda sakit tumit.

Bagaimana untuk memperbaikinya:

Pakai kasut dengan tumit yang tertutup yang memberi anda sokongan yang betul. Anda juga boleh berbincang dengan pakar untuk memastikan kasut anda adalah saiz yang betul.

3. Menopause

Selepas putus haid, sesetengah wanita cenderung mempunyai “acquired keratoderma,” suatu keadaan yang mungkin menyebabkan kulit retak pada tumit dan bahagian-bahagian badan yang lain.

Bagaimana untuk memperbaikinya:

Jumpa Pakar yang bertauliah.

2. Berdiri terlalu lama

Berdiri untuk jangka masa yang panjang, terutamanya di lantai keras atau kayu, boleh memberikan tekanan tambahan pada tumit anda dan tekanan pada kulit di kawasan ini.

Bagaimana untuk memperbaikinya:

Cuba elakkan berdiri terlalu lama. Jika itu tidak mungkin, lakukan beberapa latihan mudah untuk mengagihkan semula tekanan dari tumit anda dari semasa ke semasa.

1.Tabiat Mandi Yang salah.

Mandi terlalu lama boleh mengakibatkan minyak semulajadi dari kulit hilang dan kulit akan terasa kasar dan kering. Selain itu, Sabun keras dan detergen boleh merosakkan penghalang semulajadi kulit anda.

Bagaimana untuk memperbaikinya:

Sentiasa gunakan air hangat apabila mandi, hadkan masa anda di dalam bilik mandi untuk 5-10 minit untuk mengelakkan lebih banyak kehilangan lembapan, sapu kaki anda dengan tuala selepas membasuhnya, dan pastikan anda menggunakan pelembap. Disarankan elakan mengunakan sabun keras atau detergen adalah lebih baik.

Bonus: Rendam kaki untuk menyembuhkan tumit anda

Masalah Tumit Merekah dan Hitam Setel Dalam Masa 5 Minit, Terus Halus Mulus. Petua Wanita Ini Berbaloi Cuba.

Bahan yang diperlukan:

  • Limau nipis
  • Garam
  • Berus gigi

Caranya:

  • Belah limau nipis
  • Ambil limau nipis cicah di garam.
  • Gosokkan limau nipis + garam di tumit yang merekah.
  • Bila limau dah lunyai, gosok pula dengan berus gigi, guna berus gigi yang bulu kasar
  • Keseluruhan proses ini lima minit sahaja.
  • Tumit akan jadi bersih dan gebu

Jika sukakan artikal ini jangan lupa komen share dan like page Majalah ilmu. Selamat mencoba.

 

 

 

 

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU