Connect with us

INFO

Ketahui jenis ketuhar dan fungsinya, selepas ini tiada masalah lagi untuk membuat pastri sendiri

Avatar of majalahilmu

Published

on

Ketahui jenis ketuhar dan fungsinya selepas ini tiada masalah lagi untuk membuat pastri sendiri

Ketahui jenis ketuhar dan fungsinya, selepas ini tiada masalah lagi untuk membuat pastri sendiri

Bagi sesetengah orang lain pula mereka lebih suka membuat makanan seperti kek, pastri atau roti. Membuat makanan-makanan seperti ini biasanya akan memberi kepuasan buat mereka lebih-lebih apabila melihat hasilnya.

Ada antara kita yang mahir memasak. Sebut sahaja menu apa, sama ada makanan kampung, makanan barat atau pencuci mulut, semuanya hanya di hujung tangan mereka. Ada yang memiliki bakat, sekali ajar sudah pandai dan ada pula yang perlu membelek buku resipi atau video masakan sebelum memasak. Tidak kisahlah, apa yang penting ialah ada kemahuan.

shutterstock 676415506 4000x2667 1 1024x683 1

Bagi anda yang tidak tahu, sebenarnya di dalam pasaran terdapat pelbagai jenis ketuhar yang mempunyai fungsi yang tersendri. Jadi, sebelum beli ketahui dahulu fungsi-fungsi ketuhar supaya nanti apabila anda membakar anda tidak akan berhadapan sebarang masalah.

Buat mereka yang sudah lama berkecimpung dalam bidang membuat kek atau roti atau apa sahaja pastri anda mungkin sudah mahir tentang jenis-jenis ketuhar.

Jadi, jom kenali jenis ketuhar dan fungsinya!

BERIKUT ADALAH JENIS-JENIS KETUHAR & FUNGSINYA:

Sebelum ini Admin pernah kongsikan tentang struktur penghasilan kek, peralatan ‘bakery’ dan bahan-bahan ‘bakery’ yang banyak digunakan. Hari ini tentang ketuhar pula.

Tujuan Admin berkongsi tip semua ini adalah kerana ingin membantu anda yang keliru dan tidak tahu fungsi peralatan elektrik yang digunakan dalam mem’baking@cooking’.

Admin harap dengan tip dan panduan yang Admin kongsikan ini secara tidak langsung anda dapat “belajar” tentang selok belok peralatan bakery yang ada di rumah anda.

Secara lazimnya, resepi terdapat di mana-mana sahaja yang penting kita harus belajar seni dan selok-belok membuat kuih dan juga mendapatkan tip yang penting.

Semoga tips ini akan mendatangkan manfaat pada anda semua.

Ok..ramai yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang KETUHAR. Hari ini Admin kongsikan tip dan jenis-jenis ketuhar yang berbeza.

JENIS–JENIS KETUHAR

Jom kita kenali dengan rapat lagi jenis jenis ketuhar yang berbeza.

Di dalam proses membuat kek, biskut, pastri dan roti, bukan sahaja kemahiran yang di perlukan untuk mendapatkan hasil yang terbaik tetapi ketuhar juga memainkan peranan yang amat penting.

1. KETUHAR JENIS BINA DALAM (BUILT IN OVEN)

ed628e4967d63fca83caff344d4aef8e 1024x705 1

Ketuhar jenis ini memang cukup sesuai untuk kesemua jenis pembakaran. Ianya boleh membakar roti, kek, pastri dan biskut.

Bergantung kepada jenama yang anda beli, ada sesetengah ketuhar jenis begini, kepanasannya tidak begitu rata jika anda membakar 2 atau 2 tingkat (2 tier baking).

Kalau anda membakar biskut cara begini, anda harus rajin memusing dan menukarkan loyang kuih anda supaya mendapat kepanasan yang lebih rata (rotate the trays to get even baking results).

Tetapi apabila membakar kek, lebih baik jika kita membakar satu tingkat sahaja.

2. KETUHAR YANG ADA KIPAS (OVEN WITH FAN)

convection oven 1

Tetapi apabila digunakan untuk membakar kek, kipas ini akan mengeringkan kek sedikit.

Ketuhar yang mempunyai kipas bina dalam selalunya membakar biskut dan pastry dengan cukup baik kerana kipas itu memutar angin panas dengan rata jika kita membakar dua atau tiga tingkat (2 or 3 tier baking).

Jadi, jika ada pilihan untuk tidak membuka butang kipas atau switch off (tutup kipas) apabila membuat kek, itu adalah lebih baik (sesetengah ketuhar ada butang kipas).

Tetapi jika kita tidak boleh memilih untuk menutupnya (tiada butang kipas) adalah lebih baik jika kita kurangkan sedikit masa membakar kek itu.

Contohnya, jika kek itu memerlukan masa 45 minit untuk membakarnya di ketuhar biasa, kita kurangkan masanya dalam 5 minit lebih awal. Jika kita menggunakan ketuhar yang ada kipas ini supaya keknya tidak kering sangat.

3. KETUHAR GELOMBANG MIKRO (MICROWAVE OVEN)

Ketuhar begini sesuai bagi mereka yang jarang membuat kek yang besar. Jika kita membakar kek yang agak besar, ada kalanya bahagian tengah kek tidak masak dengan betul.

Ketuhar jenis ini adalah seperti ketuhar “2 IN 1” iaitu, ianya boleh di gunakan untuk fungsi ketuhar gelombang mikro dan juga untuk membakar biskut, brownie atau kek-kek cawan.

Selalunya, kita lebih menggunakan fungsi ‘microwave’ nya sahaja.

Jadi bagi mereka yang suka membakar roti, pastri dan kek-kek perayaan, jenis ketuhar sebegini mungkin kurang sesuai dan kek-kek yang di bakar di microwave oven sebegini selalunya kelihatan agak pucat dan padat.

FUNGSI – FUNGSI DI KETUHAR

Mari kita tinjau kegunaan fungsi-fungsi yang berlainan ini. Kebanyakan ketuhar bina dalam (built in oven) mempunyai fungsi yang agak sama iaitu:

Apakah kelainan fungsi-fungsi yang terdapat di ketuhar? Adakah ianya boleh di gunakan untuk membakar segala macam kek dan kuih?

1. TOP & BOTTOM HEAT

bake 5016786 960 720

Ini cukup sesuai untuk membakar semua jenis kek, biskut, pastri dan roti.

Jika kita membakar kek yang agak besar sedikit, kita harus meletakan kek itu di bahagian agak bawah sedikit (lower rack to avoid top part of cake burnt).

Tetapi jika membakar roti dan pastri, lebih sesuai jika kita meletakkannya di bahagian tengah sahaja.

2. TOP HEAT ONLY

pie

Ramai yang keliru apabila melihat fungsi ini. Mereka sangkakan yang ‘Top Heat’ sesuai untuk membakar kek lapis!

Sebenarnya ‘Top Heat’ ini lebih sesuai di gunakan apabila kita membakar kek keju.

Jika digunakan untuk membakar kek lapis, nanti kek lapis itu akan menjadi terlalu kering dan adakalanya garing.

3. BOTTOM HEAT ONLY

pizza 1

convection oven

Fungsi ‘Bottom Heat’ ini cukup sesuai jika kita ingin menggaringkan roti yang berinti seperti pizza.

Adakalanya, inti pizza itu sudah masak tetapi bahagian bawah rotinya pula masih kurang garing atau lembab.

Di sinilah kita menggunakan fungsi ‘bottom heat’ ini untuk memasakkan roti itu tanpa mengeringkan dan memasakkan inti pizza yang diatasnya itu.

4. GRILL

turkey 218742 960 720

Inilah fungsi utama apabila kita membakar kek lapis. Dengan menggunakan ‘grill’, setiap lapisan kek lapis kita pasti menjadi dengan cantik dan tidak menjadi kering.

Api ‘grill’ ini juga cukup sesuai jika kita ingin mengaringkan hanya bahagian atas ayam atau daging (grill effect of chicken or roast lamb/ beef) untuk sekejap sahaja.

5. STEAM INJECTION

ip

Tidak kesemua ketuhar ada fungsi ini.

Fungsi ini cukup sesuai jika kita ingin membakar sesetengah jenis roti seperti roti Perancis. Ianya akan menggaringkan dan meranggupkan pemukaan roti itu.

6. SUHU (TEMPERATURE)

lll 1

Setiap saiz ketuhar itu mempunyai suhu kepanasan yang berbeza. Dapatkan nasihat daripada pakar penjual sebelum membuat belian terlebih dahulu.

Semoga dengan tip yang Admin kongsikan ini anda telah mendapat ilmu yang baru untuk manfaat anda.

Tips yang telah diberikan ini, harapnya anda boleh gunakan sebaik mungkin dan berjaya menghasilkan air tangan pastri dan bakeri yang lazat untuk keluarga di rumah. Semoga berjaya!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU