Connect with us

KESIHATAN

KESAN BAHaAYA TABIAT SUKA MENAHAN KEeNCING

Avatar of kidin

Published

on

68yfkhfvdc

KESAN BAHaAYA TABIAT SUKA MENAHAN KEeNCING

Kadang kala sewaktu sedang melakukan sebarang aktiviti kita selalunya mempunya tabiat suka menahan kenciing, tabiat ini berpunca daripada tidak cukup masa, dan suka mengambil mudah.

Tahukah anda tabiat menahan kencing ini mempunyai banyak kesan buruuk terhadap kesihatan kita.

Antaranya masalah paling biasa yang sering terjadi adalah jangkiitan saluran kencing. jangkiitan saluran kencing terjadi kerana adanya bakteeria yang terdapat di saluran kencing. Urin yang terlalu lama disimpan di saluran kencing akan menyebabkan munculnya bakteeria, yang akhirnya menyebabkan jangkiitan.

Ia Juga boleh juga berpunca dari titisan urin (air kencing ) yang keluar membasahi pakaian dalam, akibat menahan kencing terlalu lama, air kencing yang menitis keluar juga mengakibatkan jangkiitan bakteeria dan kumaan.

Jadi, bagaimana pula jika anda terpaksa menahan kencing kerana keadaan yang tidak mengizinkan untuk anda buang air kecil, contohnya di dalam kenderaan dan teperangkap dalam kesesakkan lalu lintas, ataupun tempat di mana tidak ada tandas awam?

*Penjelasan Kenapa Bahaya Menahan*

Kencing.Sebenarnya kemampuan tubuh seseorang untuk menyimpan air kencing dipengaruhi oleh masa tertentu, untuk seorang wanita, biasanya mereka boleh menyimpan urin di saluran kencingnya selama tiga hingga enam jam. Perkara ini juga bergantung dengan usia mereka masing-masing.

Selain bergantung dengan faktor usia masing-masing, ukuran pundi kencing juga mempengaruhi seberapa lama seseorang boleh tahan untuk menahan buang air kecil. Ada orang yang memiliki pundi kencing yang besar, boleh menampung air kencing yang lebih banyak dan automatik lebih lama.

Tetapi, sebaiknya anda harus membuang air kecil secepat mungkin, kerana ia jauh lebih baik. Kalau boleh tinggalkan kerja anda seketika untuk membuang air kecil, untuk mengelakkan masalah jangkiitan saluran kencing. Bukan saja masalah jangkiitan saluran , anda juga mudah merasa saakit, pada bahagian perut pundi ataupun pada alat kelamin anda.

*Cara Rawatan*

Untuk mengatasi jangkiitan saluran kencing, doktor akan memberikan anda antibiotik, untuk membuunuh bakteeria yang menyebabkan jangkiitan bakteeria.

Penjagaan rapi khususnya untuk wanita hamil dan kanak-kanak, bakteeria dan sebarang jangkiitan dapat dihindari dengan selalu menjaga kebersihan bahagian organ intim, menjaga kelembapan organ intim, dan mengelakkan penggunaan pembersih organ intim yang mengandungi bahan pewangi dan melakukan pemeriksaan diri segera ketika Anda mengalami masalah keputihan, termasuk juga menghindari diri dari tabiat menahan kencing.

Jika anda memiliki tabiat menahan kencing, sekali dua kali mungkin masih boleh dimaafkan. Namun, jika memang ianya sering anda lakukan, cuba lihat apa puncanya dan ubah kebiasaannya.

*Apakah Fungsi sebenar Buang Air kecil Pada Tubuh kita?*

Proses buang air kecil ini menunjukkan bahawa sistem pencernaan yang ada di dalam tubuh sedang bekerja dengan baik dan normal. Semua kotooran dan sisa sisa pencernaan yang sudah ditapis dan dibersihkan oleh tubuh akan keluar melalui urin.

Selain itu, proses buang air kecil juga memiliki tanda tanda tertentu yang boleh kita jadikan sebagai panduan mengenai tahap kesihatan kita. pekara ini boleh dilihat dari warna urin yang keluar dari tubuh kita.

Apabila memiliki warna yang jernih, Ianya bermaksud tubuh anda mengalami dehidrasi dan pencernaan yang berjalan dengan sangat baik. Tetapi, apabila urin berwarna kuning pekat, mungkin terdapat masalah di bahagian pencernaan, seperti dehidrasi (kekurangan air) . Selain itu urin yang keluar Bersama darah juga menunjukkan adanya jangkitan pada bahagian bahagian organ dalam tertentu…

Sumber : Setiap Penyaakit Ada Ubatnya Kecuali Maati

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU