Connect with us

Kisah

Kenal Islam Ketika Dalam Penj4ra, Bekas G4ngster Syukur Kini Seorang Muslim

Avatar of kidin

Published

on

ygbiui

Kenal Islam Ketika Dalam Penj4ra, Bekas G4ngster Syukur Kini Seorang Muslim

Kenal Islam Ketika Dalam Penj4ra, Bekas G4ngster Syukur Kini Seorang Muslim. Benarlah, hidayah itu milik Allah, dan t1ada mana-mana kuasa manusia mahu menidakkannya. Menerusi laporan Gempak, lelaki Cina itu bernama Che Yin Wei dan nama Islamnya Abdul Rahman Abdullah.

Mungkin tiada siapa pernah menyangka, seorang lelaki berbangsa Cina yang merupakan antara saamseng yang ditakvti ramai, kini bergelar seorang Muslim.

Menurutnya Che Yin Wei, detik permulaannya mengenali Islam adalah selepas banyak bergaul dengan rakan-rakan penj4ra yang kebanyakannya Melayu Islam.

Umur 18 masuk kumpulan g4ngster.

Screenshot 10

Tambahnya, dia mula menyertai kumpulan g4ngster di usia yang sangat muda iaitu 18 tahun, ketika itu dia tidak mengenal apa itu erti d0sa dan pahala.

“Saya pernah menyertai aktiviti k0ngsi g3lap seawal umur 18 tahun. Dulu saya seorang g4ngster, hidup yang bergeIumang dengan d0sa…”

“Namun pada 2013, saya memilih jalan lain yang membawa pulang. Saya telah mengambil keputusan untuk berubah dan meninggaIkan segala aktiviti j4hat yang dilakukan sebelum ini…”

Screenshot 11

Ucap syahadah 7 Ogos lalu.

Pada tanggal 7 Ogso lalu, lelaki berbangsa Cina memeIvk Islam dan menukar namanya sebagai Abdul Rahman, bersaksikan imam dan ahli jawatankvasa Masjid Jalan Pegawai, di Alor Setar, Kedah.

Semoga Abdul Rahman terus istiqamah dan menjadi Muslim yang mampu menjadi cont0h teladan kepada insan lain juga.

Sumber : Gempak/omm

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU