Connect with us

SEMASA

Keadaan Terkini Plumba Baslkal Ngara Datuk Azizulhasni Awang, Jika Tidak Menerima Rawatan Awal Mungkin Arena Sukan Negara Kehilangan Permata Untuk Menggenggam Emas Di Olimpik Kelak

Avatar of kidin

Published

on

ergrg

Keadaan Terkini Plumba Baslkal Ngara Datuk Azizulhasni Awang, Jika Tidak Menerima Rawatan Awal Mungkin Arena Sukan Negara Kehilangan Permata Untuk Menggenggam Emas Di Olimpik Kelak

Situasi yang terjadi kepada Azizulhasni Awang selepas disahkan mengalami m.asalah j.antung hingga hampir menamatkan kariernya sebagai pelumba basikal negara baru-baru ini.

Jika tidak menerima r.awatan awal mungkin arena sukan negara kehilangan permata yang menjadi satu-satunya harapan untuk menggenggam emas di Olimpik kelak.

Kehilangan ThePocketman negara secara tiba-tiba senyap sejak awal Februari lalu akhirnya terjawab apabila sebenarnya dia bergelut dengan r.awatan p.enyakit ja.ntung itu sebelum melakukan pemb.edahan 21 April lalu.

FB IMG 1651387942212

Berkongsi pengalaman terbabit, Azizul berkata, dia mula berasa s.akit di bahagian dada sejak menjalani latihan pada awal Februari lalu sebelum merujuk situasi berkenaan kepada pakar perunding ja.ntung kard.iologi di Melbourne iaitu doktor Barveen Aisha Abu Baker bagi menjalani pemeriksaan dan ujian yang lebih teliti.

Katanya, hasil daripada siri ujian terbabit mendapati jan.tungnya mempunyai keadaaan yang dipanggil anomalousaorticorigin of right c.oronaryartery’ AAORCA.

Keadaan ini jarang ditemui dan pakar b.edah di Australia memutuskan bahawa perlu menjalani pemb.edahan pembetulan correctivesurgery kerana r.isiko sudden cardiacarrest s.erangan j.antung yang tinggi.

“Selain itu, situasi berkenaan tidak boleh buat main kerana boleh terkena se.rangan j.antung kerana kebanyakan atlet lain yang terkena p.enyakit berkenaan mungkin sudah mening.gal dunia dan hanya menyedari selepas melakukan b.edah siasat,” katanya, dalam sidang media secara atas talian sebentar tadi.

Selain itu pemenang pingat perak Olimpik Tokyo itu berkata, dia terpaksa melakukan pemb.edahan segera memandangkan pen.yakit berkenaan akan menyebabkan keadaannya bertambah p.arah dan ber.isiko tinggi terkena s.erangan ja.ntung.

“Saya ada bertanya kepada pakar perubatan jika saya berhenti bersukan adakah pe.nyakit berkenaan akan berkurangan atau sembuh namun mereka menyatakan bahawa keadaan akan bertambah bu.ruk lagi.

“Selepas melakukan pembe.dahan, keadaan saya memang lain kerana cepat penat dan ada satu ketika berasa terlalu letih dan tidur seharian,” katanya.

Awal tahun ini boleh dikatakan tempoh cukup mencabar buat Azizul selain disahkan menghi.dap m.asalah ja.ntung, dia juga kehilangan ayahnya Awang Muda Embong, 73, menin.ggal dunia a.kibat st.rok.

FB IMG 1651387962270 1024x768 1
Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara ISN Ahmad Faedzal Md Ramli memaklumkan bahawa pemb.edahan pembetulan itu iaitu reimpl.antation of the right coronaryartery dijalankan melalui teknik minimallyinvasive sur.gery via ministernotomy yang bertujuan membantu mempercepatkan proses pemulihan Azizul.

“Azizul berehat di rumah beliau di Melbourne Australia di bawah pemantauan pasukan per.ubatan. Pada masa yang sama, pasukan pakar perubatan sukan ISN dan pakar kardi.ologi sukan Institut Ja.ntung Negara IJN sedang memperhalusi beberapa kriteria serta elemen penting dalam merangka program pemulihan Azizul yang turut meliputi sokongan perkhidmatan sains sukan,” katanya.

“Kos pemb.edahan beliau telah dibiayai melalui skim insurans yang dicarum oleh pihak Majlis Sukan Negara MSN.

Kredit : HM/FB

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU