Connect with us

Kisah

Kanak-kanak keluar mencari duit di kawasan yang penuh dengan sam’pah, kanak-kanak Usianya dalam lingkungan lima tahun Hanya menangis di tepi kereta, sedih teresak-esak tanpa suara

Avatar of kidin

Published

on

ewogorwh

Kanak-kanak keluar mencari duit di kawasan yang penuh dengan sam’pah, kanak-kanak Usianya dalam lingkungan lima tahun Hanya menangis di tepi kereta, sedih teresak-esak tanpa suara

Bermain adalah aspek penting dalam perkembangan kanak-kanak. Sejak dilahirkan sehinggalah ke zaman persekolahan, kebanyakan daripada mereka pada ketika itu hanyalah keseronakan dan kegembiraan mengikut dunia imaginasi dan kreativiti yang dicipta.

kanak2 perempuan di tempat pelupusan sampah

Difahamkan, mereka menemui kanak-kanak itu ketika menyantuni golongan kurang berkemampuan yang tinggal di Batu 8, Sandakan, Sabah pada Ahad lalu untuk memberikan bantuan pakaian raya dan makanan.

Baru-baru ini, Muhammad Khadir Abd Jalil dan pasukan aktivitis kemasyarakatan di Sandakan terjumpa seorang kanak2 perempuan terbiar sepi di salah sebuah tempat pelupusan sampah.

Tambahnya, ia bukanlah pertama kali mereka menyantuni masyarakat di sekitar kawasan tersebut.

2 11

“Pada hari tersebut, ini pertama kalinya kami jumpa kanak-kanak berkenaan. Usianya dalam lingkungan lima tahun.

Kami bertanyakan keberadaan ibu dan bapanya, namun dia hanya diam tanpa kata-kata. Hanya menangis di tepi kereta, sedih teresak-esak tanpa suara, dia mengelap air mata.”

Kecil2 dah panda cari duit

Apa yang menya.yat hati seorang dewasa apabila mereka tidak dapat membayangkan kanak-kanak di usia muda seperti kanak-kanak tersebut keluar mencari duit di kawasan yang penuh dengan sampah.

“Bayangkan tubuh sekecil yang biasaya tahu bermain itu, tapi dia tidak. Dia berada di tempat yang dikelilingi sampah, ikut mencari duit dan tahu disebalik perkataan bantuan.” kata Muhammad Khadir.

3 9

Menurut Muhammad Khadir atau mesra disapa sebagai Wan mengatakan dia terkesima dengan tahap pemikiran kanak-kanak perempuan itu bercakap seperti orang dewasa.

“Kami dah selalu sangat jumpa kanak-kanak dalam program sebelum ini, tapi ini kali pertama yang ada pemahaman macam orang dewasa dan boleh berfikir mengenai bantuan.” ujarnya.

Baju raya untuk adik comel

Selain itu, Wan memberitahu pada mulanya dia tidak mahu berkongsi akan kisah ini di laman Facebook miliknya, namun dia teringat akan nasib yang menimpa adik comel itu ketika melihat sekumpulan kanak-kanak bermain di masjid selepas menunaikan solat sunat tarawih.

Tambah Wan, dia dan pasukannya akan ke sana lagi pada Jumaat ini bagi menyalurkan bantuan baju raya untuk kanak-kanak tersebut.

“Apabila saya berkongsi di Facebook, ada beberapa individu menghubungi saya untuk memberikan baju raya kepada adik itu.”katanya.

4 6

Sumber: OMM

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU