Connect with us

INFO

JIKA MEMPUNYAI TABIAT TIDUR DALAM KERETA DENGAN ENJIN YANG TIDAK DIM4TIKAN, HATI-HATI KERANA BOLEH MEMBAWA M4UT AKIBAT TERHIDU GAS

Avatar of kidin

Published

on

ihdv

JIKA MEMPUNYAI TABIAT TIDUR DALAM KERETA DENGAN ENJIN YANG TIDAK DIM4TIKAN, HATI-HATI KERANA BOLEH MEMBAWA M4UT AKIBAT TERHIDU GAS

Seperti yang terjadi kepada seorang remaja berusia 18 tahun ditemukan m4ut dalam kereta Proton Satria miliknya yang di parkir di hadapan sebuah kedai perabot di Ketereh, Kota Bharu, semalam.

WhatsApp Image 2022 05 05 at 1.29.24 PM 1

Menurut Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Mohd Rosdi Daud, berikut keterangan mengenai kejadiannya:

1. Polis menerima maklumat berhubung kejadian yang menimpa remaja berusia 18 tahun itu pada jam 10.05 pagi.

2. Siasatan awal di tempat kejadian mendapati m4ngsa berada dalam keadaan tidak sedarkan diri.

3. Pemeriksaan awal mendapati m4ngsa berada di tempat pemandu dalam keadaan berbaring dan tempat duduknya direndahkan ke bawah.

WhatsApp Image 2022 05 05 at 1.29.24 PM 2

4. Semasa ditemukan m4ngsa berpakaian lengkap dan tiada sebarang kesan pɛcah pada kereta remaja berkenaan.

5. Pemeriksaan juga mendapati ketika kejadian kereta tidak berkunci dan semua barangan m4ngsa berada di sampingnya.

6. Pemeriksaan ke atas tubuh badan m4ngsa mendapati tiada apa-apa kesan luka atau unsur jɛnayah. May4t remaja berkenaan kemudian dibawa ke unit forensik Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) untuk dibɛdah siasat.

7. Hasil bɛdah siasat yang dilakukan mendapati kem4tian m4ngsa berpunca daripada pendar4han pada paru-paru yang disyaki kesan terhidu gas di dalam kereta.

Selain itu, Mohd Rosdi berpesan kepada orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu boleh menghubungi Balai Polis Ketereh.

WhatsApp Image 2022 05 05 at 1.29.23 PM 1

Sementara itu, ini fakta yang perlu diketahui jika kita tidur dalam kereta dengan penghawa dingin terpasang.

1. Sekiranya terdapat masalah pada ciri mekanikal kereta, kemungkinan berlaku kebocoran ekzos kereta ke dalam kabin kenderaan ketika sedang tidur akan meningkatkan risiko m4ti lemas.

2. Ini kerana, pengumpulan karbon monoksida (CO) yang disebabkan oleh kebocoran daripada ekzos akan menurunkan paras oksigen di dalam kenderaan.

3. Peningkatan tahap karbon monoksida di dalam kereta memberi kesan kepada oksigen dalam dar4h. Ini mengakibatkan dar4h membawa lebih banyak karbon monoksida dan boleh menyebabkan kem4tian secara tiba-tiba (sudden dɛath).

4. Walaupun dengan tingkap dibuka, karbon monoksida tetap boleh terkumpul dan akan menyebabkan penurunan oksigen dalam dar4h.

5. Kesannya, m4ngsa akan kehilangan cecair dan air dalam badan selepas satu jangka masa.

6. Jadi kenapa kita boleh bertahan memandu dengan penghawa dingin terpasang? Jawapannya mudah. Kerana kita sedar dengan perubahan suhu dan akan sedar jika terdapat kebocoran. Jika kita mula merasa tidak selesa, kita akan segera bertindak dengan menutup penghawa dingin dan membuka tingkap.

WhatsApp Image 2022 05 05 at 1.29.23 PM

Sebaiknya, elakkan tidur di dalam kereta. Jika perlu berehat semasa memandu jauh, keluar dari kereta dan carilah tempat yang sesuai.

Sumber Sinar Plus.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU