Connect with us

Petua

Jangan Buang Dulu, Nilah 7 Manfaat Uncang Teh Dah Pakai Yang Anda Kena Tahu

Published

on

Jangan Buang Dulu, Nilah 7 Manfaat Uncang Teh Dah Pakai Yang Anda Kena Tahu

Biasalah kan dah guna terus ke tong sampah lah tempatnya kan? Jangan begitu! Banyak sebenarnya kegunaan uncang teh ni. Ramai antara kita yang gemar minum teh sama ada teh tarik, teh o dan lain-lain lagi. Jadi lepas ini dah boleh tahu manfaat yang ada pada uncang teh. Ini 7 manfaat terhadap uncang teh yang dah terpakai.

1. Menghilangkan Bau Kaki Yang Berpeluh

Ambil uncang teh terpakai dan masukkan ke bekas berisi air suam untuk merendam kaki anda selama 15 minit. Kemudian bersihkan kaki dengan tuala sehingga kering dan lakukannya sebelum tidur.

2. Mengatasi Eye Bag

Rendamkannya di dalam air sejuk, kemudian letakkan di bahagian mata pada masa nak tidur.

3. Menghilangkan Bau Yang Tidak Sedap

Uncang teh terpakai berfungsi untuk menghilangkan bau yang tidak enak di dalam peti sejuk. Ambil beberapa uncang teh terpakai dan letakkan ke dalam peti sejuk.

4. Mengatasi Masalah Jerawat Di Muka

Gosok uncang teh terpakai itu pada muka, dan biarkan selama beberapa minit.

5. Mencuci Peralatan Dapur

Ucang teh terpakai mampu menghilangkan kotoran atau kesan minyak yang melekat pada peralatan dapur dengan mudah. Jika peralatan tersebut sangat kotor dan dipenuhi dengan lemak, rendamkannya dengan air panas dan beberapa uncang teh terpakai bagi menghilangkan kesan kotoran dan lemak yang melekat.

6. Sebagai Baja Tanaman

Jika anda rajin bercucuk tanam dan inginkan baja yang lebih selamat dan organik anda tidak perlu bersusah payah lagi. Anda hanya perlu mencampak sahaja uncang atau hampas teh yang anda gunakan kedalam pasu tanaman atau tanah tanaman anda dan ia akan bertukar sebagai baja organik yang menyuburkan tanah sekaligus memberi manfaat tanpa perlu anda menggunakan baja ki mia lagi.

7. Menghilangkan kesan ‘sun burn’

Gosok uncang teh yang basah untuk menghilangkan kesan terbakar.

Dah tahu manfaatnyakan, jadi lepas ni dah boleh guna dengan betul. Jangan buang dulu kerana anda sangat rugi tak gunakan manfaat ini dengan betul.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!