Connect with us

INFO

Ada Hadnya! Ibubapa Jangan Turuti Sangat Kehendak Anak Berlebihan, Elak Anak Jadi ‘BOSS’

Avatar of majalahilmu

Published

on

Ada Hadnya Ibubapa Jangan Turuti Sangat Kehendak Anak Berlebihan Elak Anak Jadi BOSS

Ada Hadnya! Ibubapa Jangan Turuti Sangat Kehendak Anak Berlebihan, Elak Anak Jadi ‘BOSS’

Dengan bergelar seorang mak dan ayah, kita pasti akan ikut kehendak anak-anak. Dengan kata lain, tak kisah anak nak itu atau ini, semuanya dituruti. Sayang anak katakan.

Memang setiap mak ayah sayang akan anak, zuriat keturunan. Namun, jangan terlalu ikut kehendak, bimbang esok-esok terlalu bergantung pada orang tua. Lebih teruk lagi bila anak jadi ‘tuan’ pada mak ayahnya.

Sebab itu, bila anak inginkan sesuatu, tidak salah ikut kehendak tapi janganlah keterlaluan. Ada hadnya.

Inilah yang dikongsikan oleh Aminah Mat Yusoff supaya mak ayah tidak terlalu ikut kehendak anak, boleh amalkan tip-tip ini.

Ikut Kehendak Anak, Ada Hadnya!

Sebelum anak menjadi “TUAN” kepada ibu ayah, amalkan tip ini.

1. Kawal Anak

Sediakan batas dan had yang perlu anak patuhi. Malang nasib ibu ayah jika hidup mereka dikawal oleh anak-anak.

Ibu ayah terpaksa hidup susah, menderita, kepenatan kerana memenuhi kehendak anak yang berlebihan. Hakikat yang perlu kita faham, bila anak menjadi raja. Pasti ibu ayah dianggap seperti hamba. Minta di jauhkan.

Bijaklah melayan karenah anak, semoga mereka membesar bagai juara. Membela kita, menjaga kita dan hadiahkan syurga buat kita.

2. Didikan Melalui Teladan

Apa ibu ayah buat, cakap, lazimi dalam kehidupan, itulah contoh dan disiplin yang akan anak-anak ikut.

Nak anak pandai menghormati, ibu ayah mesti saling menghormati dan hadam dengan tanggungjawab.

Kalau nak anak sopan dan beradab, ibu ayah mesti kawal segala sifat mazmumah, kata-kata kesat dan perbuatan mencarut.

Ada ibu ayah cakap, “Kami manusia, bukan malaikat, pasti buat silap. Kadang-kadang bergaduh depan anak. Marah isteri, pukul isteri. Isteri pula lawan cakap suami.

Betul, semua orang buat silap. Tetapi sebaik-baik kesilapan adalah ungkapan maaf. Bergaduh depan anak, bermaafan pun depan anak.

3. Tegas

Kena ada tapi ada batas, bukan macam gangster cari gaduh. Kelak anak pun jadi macam gangster dan suka buli kawan. Kurangkan jerit pada anak, ia menyebabkan ibu ayah stres. Suara yang perlahan dengan intonasi yang bermakna itu lebih anak-anak faham dan respect.

4. Wujudkan Sunnah Dalam Keluarga

Dekati Al-Qur’an, ajar anak hidupkan Sunnah Nabi. Cara makan, minum, tidur dan segala rutin harian yang diajar oleh Rasulullah SAW.

5. Bacaan Ma’thurat

Lazimi bacaan ma’thurat pagi petang sejak anak masih kecil. Anak akan membesar sebagai seorang yang berjiwa kental, berani, rohani yang terisi, cenderung melakukan kebaikan. Paling penting melaksanakan solat tanpa disuruh.

6. Ajar Kemahiran

Kebanyaknya skill dan kemahiran kepada anak, bukan sekadar teori. Anak yang tidak miliki kemahiran dalam ikhtiar hidup akan selamanya bergantung harap pada ibu ayah.

7. Berpada-Pada Bila Bagi Kesenangan

Biar anak belajar hidup susah, merasai betapa sukarnya untuk dapatkan sesuap nasi. Ia akan mendidik mereka supaya lebih pandai menghargai dan berusaha untuk hidup berdikari. Kemewahan hidup yang tiada batasan hanya merosakkan. Menjadikan anak manja, sombong, ego, tiada hati perut dan melawan cakap ibu ayah

Sabar, tidak pernah merasa penat dan sentiasa istiqamah mendidik anak-anak itulah kunci kepada ibu ayah yang berjaya.

Majalah ilmu: Moga ia bermanfaat untuk mak ayah. Semoga anda dapat mendidik anak anda menjadi seorang generasi muda yang berguna pada masa hadapan, menjadi anak yang berguna kepada ibubapa, agama, bangsa dan negara, Insyallah.

Sumber: Aminah Mat Yusoff / Mingguan Wanita

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU