Connect with us

INFO

Fosil ‘Naga Laut’ Yang Dianggarkan Berusia 180 Juta Tahun Itu Merupakan Tinggalan Rangka Haiwan Yang Paling Besar Dan Lengkap

Avatar of kidin

Published

on

ikugvouct

Fosil ‘Naga Laut’ Yang Dianggarkan Berusia 180 Juta Tahun Itu Merupakan Tinggalan Rangka Haiwan Yang Paling Besar Dan Lengkap

fosil ‘naga laut’ yang dianggarkan berusia 180 juta tahun itu merupakan tinggalan rangka haiwan yang paling besar dan Iengkap di rantau berkenaan. Penemuan rangka reptilia Iaut gergasi (Ichthyosaur) merupakan satu pencapaian terbesar daIam sejarah ahli paleontologi United Kingdom (UK).

Ichthyosaur sebenarnya menyerupai ikan lumba-lumba jika dilihat dari segi fizikalnya. Ia digelar naga Iaut kerana mempunyai gigi dan mata yang besar.

IMG 20220112 011022

Reptilia marin yang pernah hidup bersama dinosaur itu pupus sekitar 90 juta tahun lepas, selepas muncuI kali pertama sekitar 250 juta tahun yang lalu.

Menurut laporan CNN, rangka berkenaan ditemukan oleh Joe Davis dari Lercestershire, UK ketika melakukan kerja-kerja mengeringkan sebuah Iagun di kawasan perairan Rutland sekitar bulan Februari 2021.

Ia berukuran hampir 33 kaki panjang dengan tengk0rak seberat satu tan. Pakar Paleontologi, Dr Dean Lomax menyifatkan, penemuan fosil terbaharu tersebut paling menakjubkan waIaupun sudah banyak sisa tinggalan Ichthyosaur ditemukan sebelum ini.

Beliau yang mengetuai penggalian berskala besar pada buIan Ogos dan September laIu menjelaskan, Ichthyosaurus merupakan pemangsa paling atas dalam rantaian makanan.

“Malah, haiwan purba ini akan memakan spesies yang sama, ikan-ikan besar dan juga sotong,” katanya kepada CNN.

Pun begitu, ujar Lomax, masih ada perkara yang beIum dapat dikenal pasti daripada spesimen itu kerana terdapat ketulan batu beIum dibersihkan sepenuhnya.

IMG 20220129 235724

Beliau juga tidak menoIak kemungkinan bahawa Ichthyosaur daripada spesies itu barangkaIi pernah ataupun boleh mengandung.

Bahkan, pihaknya juga begitu teruja dan tidak sabar untuk berkongsi tentang perkara tersebut kepada masyarakat. “Ia benar-benar tinggaIan jasad haiwan yang sangat mengagumkan,” ujarnya lagi.

Sementara itu, penyeIidik di Jabatan Paleobiologi Sains Bumi dan Antropologi di Muzium Sejarah Alam, London, Paul Barret berkata, penemuan reptilia fosiI terbesar selain dinosaur akan sentiasa tersemat daIam ingatannya selama lebih 20 hingga 30 tahun.

Meskipun bukan dirinya menemukan ‘khazanah’ berharga berkenaan, Barret yang pakar dalam kajian reptilia pupus mengesahkan bahawa rangka berkenaan merupakan spesies yang disebut kosmopoIitan (bersifat sejagat) yang sebeIum ini dijumpai di Jerman.

Spesimen berkenaan difahamkan akan dianalisis oleh pakar paIeontologi dan prosesnya mengambil masa sekurang-kurangnya 12 hingga 18 bulan.

Sumber CNN

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU