Connect with us

SEMASA

Anak Malaysia Lepasan MRSM Ulul Albab, Jadi Jurutera Di Tesla AS

Avatar of majalahilmu

Published

on

Terbaik Bekas Pelajar Dari MRSM Ini Kini Jadi Jurutera TESLA

Anak Malaysia Lepasan MRSM Ulul Albab, Jadi Jurutera Di Tesla AS

Baru-baru ini tular suatu kejayaan anak muda di luar negara iaitu adik Fakhirah Khairuddin.

Bekas pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kota Putra, Fakhirah Khairuddin menjadi kebanggaan ramai apabila berjaya bergelar jurutera di sebuah syarikat gergasi di Amerika Syarikat iaitu TESLA.

Memetik perkongsian Dr. Zulkifli Hussain, Fakhirah merupakan pelajar kumpulan pertama di MRSM Ulul Albab, Kota Putra. Selepas beberapa tahun di maktab, Fakhirah menerima tajaan MARA untuk melanjutkan pelajaran dalam Bachelor’s Degree Mechanical and Aerospace Engineering di University of California San Diego.

219813015 157914459758426 6630813313815239247 n 743x600 1

Beliau kemudiannya mengikuti program Master’s Degree Structural (Mechanical dan Aerospace) Engineering di bawah tajaan universiti. Fakhirah yang sedang menetap di Fremont, California kini bertugas sebagai Technical Training Robotics Engineering Instructor di TESLA.

Jelas Dr. Zulkifli lagi, penubuhan MRSM Ulul Albab bertujuan untuk melahirkan pelajar yang bercirikan mukmin profesional. Selain melahirkan pelajar cemerlang dalam bidang STEM (science, technology, engineering & mathematics), mereka turut mencabar pelajar-pelajar menghafal dan menghayati al-Quran sebagai amalan harian.

Berbangga dengan pencapaian Fakhirah, beliau mendoakan semoga gadis muda ini berjaya menabur bakti walau di mana berada. Menyifatkan Fakhirah sebagai salah seorang ‘produk’ MRSM yang membanggakan, beliau berharap ilmu yang dipelajari sebagai pelajar sentiasa tersemat di hati.

tyvfgv

Perkongsian ini turut mendapat ucapan tahniah daripada Majlis Amanah Rakyat (MARA). Menurutnya, kejayaan yang dikecapi Fakhirah menjadi contoh buat pelajar-pelajar yang lain.

Majalah ilmu: Tahniah diucapkan kepada adik ini! semoga menjadi inspirasi kepada anak muda di luar sana.

Sumber: Dr. Zulkifli Hussain | Majlis Amanah Rakyat | Fakhirah Khairuddin / Ohmedia

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU