Connect with us

Petua

Pasangan Bekerja Tapi Gaji Cukup-Cukup Makan, 5 Tips Elak Bergaduh Kerana Duit

Avatar of hannani juhari

Published

on

elak bergaduh sebab duit

Pasangan Bekerja Tapi Gaji Cukup-Cukup Makan, 5 Tips Elak Bergaduh Kerana Duit

Kerana duit, keluarga saling bertikam lidah. Kerana duit, ibu dan anak pun boleh sehingga memutuskan silaturahim. Apatah lagi pasangan suami isteri yang baru membina rumah tangga sendiri. Kami ingin berkongsi kepada anda tips bagaimana untuk elak bergaduh kerana duit khususnya bagi pasangan yang bergaji rendah.

Stress anak bila ibu bapa bergaduh

elak bergaduh sebab duit

Menurut Unit Kaunseling Keluarga, Bahagian Pembangunan Keluarga, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), seorang anak boleh tertekan dan stress apabila dalam keluarga selalu berlaku pergaduhan.

Tambahan lagi pergaduhan yang berlaku di hadapan anak akan cenderung menjejaskan emosi dan memberi kesan mendalam terhadap tumbesaran mereka. Tanpa kita sedar, sedang kita memperjuangkan apa yang betul dan salah dalam pertelingkahan tersebut, anak-anak yang menjadi tempat menanggung segala akibatnya.

Siapa kata hanya pengaruh luar yang boleh menyebabkan anak-anak menjadi liar dan tidak terurus. Lihat faktor dalaman dulu iaitu keluarga sendiri kerana ia menjadi perkara utama yang perlu diperhatikan dengan lebih terperinci.

Terlalu banyak kes anak-anak yang mengalami depression, anxiety disorder, dan penyakit gangguan mental yang lain lantaran dari hubung kaitnya dengan keluarga dan hubungan sesama ahli keluarga.

Kesan terhadap anak-anak yang ibu bapanya selalu bergaduh

Terdapat banyak kesan pada anak-anak yang ibu bapa sering bergaduh di rumah. Antara kesan yang sinonim adalah sepeerti:

  • Keyakinan diri terganggu
  • Emosi tercalar
  • Sukar menikmati kehidupan yang bahagian
  • Tidak mempamerkan emosi
  • Suka memendam perasaan
  • Tingkah laku bermasalah
  • Mengalami gangguan pelajaran
  • Kesihatan yang terjejas
  • Gangguan pada tabiat makan

Semua kesan ini akan dapat anda lihat sendiri secara berperingkat dari penerimaan seorang anak yang mengalami tekanan dalaman tersebut. Walau bagaimanapun, tekanan mental pada seseorang akan menganggunya dalam tempoh yang lama bergantung kepada diri masing-masing.

Tips elak bergaduh sebab duit dengan pasangan

elak bergaduh sebab duit

Mengawal amarah disebabkan faktor kewangan dalam rumah tangga tidak dinafikan amat mencabar sekali. Mana tidaknya dulu sebelum berkahwin boleh berbelanja ikut suka hati, tetapi bila sudah berkahwin perlu fikirkan tentang orang lain di rumah juga. Apatah lagi yang sudah mempunyai anak dan komitmen lain.

Boleh jadi perang besar kalau yang hidup sudah terbiasa mewah tetapi kena bercatu pula tiba-tiba. Namun inilah kenyataan dalam rumah tangga. Pahit dan manisnya perlu dijamah rata bukan sahaja ditinggal sia-sia.

Bila dalam rumah tangga salah seorang tidak mengalah dan beringat untuk menyimpan maka kita akan dibelenggu dengan kesusahan sehinggalah berusia nanti. Tidak kesahlah sama ada seorang sahaja yang bekerja atau masing-masing bekerja, ianya tetap sama kerana dalam rumah tangga kita berkongsi perkara yang baik dan buruk.

Oleh kerana itu, ini adalah tips berkesan untuk elak bergaduh sebab duit dengan pasangan memandangkan dalam keadaan serba mencabar pada masa ini, perihal duit memang selalu jadi topik hangat.

1. Jangan berselindung tentang duit sendiri

“Duit awak, duit awak. Duit saya, duit saya.” Berselindung tentang duit sendiri kepada pasangan bukanlah cara yang tepat untuk menjadikan urusan kewangan dalam rumah tangga berjalan dengan adil dan telus. Kadang kala jujur itu lebih baik dari terlalu berahsia kerana untuk mengelakkan salah faham dengan pasangan juga.

2. Elakkan dari berhutang

Sana berhutang, sini berhutang. Peningnya kepala. Berhutang bukan tidak boleh tetapi perlu perhatkan adakah ia keperluan atau kemahuan sendiri. Jika boleh gantikan sahaja kad kredit dengan berbelanja secara tunai, lebih selamat.

3. Sama-sama rancang bajet bulanan

Segala keperluan setiap bulan seperti bil, bayaran sewa rumah atau kemahuan diri dan anak-anak boleh dicadangkan dalam perbincangan bajet bulanan setiap bulan dengan pasangan. Duduk semeja dan bersemuka ketika berbincang kerana ia adalah jalan terbaik untuk menyelesaikan apa jua masalah tentang kewangan anda bersama.

4. Belajar menyimpan

Simpan walaupun RM 1 setiap hari, atau RM 50 setiap bulan. Nilai yang sedikit lama-lama akan menjadi banyak kerana keazaman kita untuk menyimpan. Simpanan ini penting bukan sahaja kepada mereka yang telah mendirikan rumah tangga bahkan kepada yang masih bujang juga kerana ia amat berguna untuk membantu dalam keadaan kecemasan.

5. Rajin bersedekah

Rasulullah SAW ada bersabda dalam satu hadis berkenaan dengan fadhilat bersedekah,

Maksudnya: “Harta tidak akan berkurang dengan bersedekah. Dan seorang hamba yang pemaaf pasti akan Allah tambahkan kebaikan baginya.” – (Hadis Riwayat Muslim)

Hadis ini jelas memberitahu kita bahawa sedekah yang ikhlas tidak akan sesekali mengurangkan harta benda kita melainkan makin banyak lagi nikmat dari Allah SWT yang akan diberikan kepadanya. Bersedekah bukan kerana nilai tetapi ikhlas kerana Allah juga.

Diharapkan artikel berkenaan tips elak bergaduh sebab duit dengan pasangan ini dapat membantu anda membina ekonomi dalam rumah tangga dengan lebih berkesan dan seimbang untuk menentukan keperluan dan kemahuan keluarga.

Sumber: theAsianparent

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU