Connect with us

SEMASA

“Kerana Sayang…” Cikgu Potong Rambut Pelajar & Tak Geli Bersihkan Kepala Penuh Kutu Hidup

Avatar of hannani juhari

Published

on

cikgu potong rambut pelajar

“Kerana Sayang…” Cikgu Potong Rambut Pelajar & Tak Geli Bersihkan Kepala Penuh Kutu Hidup

Penjagaan kebersihan diri sangatlah penting untuk memastikan seluruh anggota badan kita sentiasa bersih dari sebarang kotoran termasuklah jangkitan kutu atau sebagainya. Masalah kutu bukanlah perkara remeh yang boleh dianggap enteng. Hal ini kerana, kutu boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius bahkan emosi juga mudah terganggu. Viral cikgu potong rambut pelajar dan bersihkan kutu di kepalanya ini tentu buat anda terkejut dan mencuit hati.

Video tular cikgu potong rambut pelajar yang dipenuhi kutu

cikgu potong rambut pelajar

Baru-baru ini tular sebuah video di media sosial Indonesia mengenai seorang cikgu potong rambut pelajar di luar kelas. Dari video berkenaan cikgu tersebut meminta pelajar terbabit untuk duduk di luar sebelum mengunting rambutnya sedikit demi sedikit. Cikgu yang dikenali sebagai Zera itu turut meminta rakan pengajarnya menyikat rambut pelajar.

Menerusi video berkenaan, Zera berkongsi sedikit pengalaman menguruskan pelajarnya hari ini. Ketika sesi pengajaran dan pembelajaran bermula, dia mendapati seorang pelajar tahun 4 kelihatan tidak selesa dan sentiasa mengaru-garu kepala semasa belajar.

Dia kemudian lantas bertanya, “kenapa kamu selalu mengaru-garu kepala?”

“Gatal, cikgu!” jawab pelajar tersebut.

cikgu potong rambut pelajar

Dalam masa yang sama, rakan-rakan pelajar turut berkata satu sama lain bahawa ada kutu yang berjalan di belakangnya. Bahkan kutunya keluar dari tudung pelajar tersebut.

Timbul rasa curiga dan ingin tahu dalam hati Zera. Ketika dibuka tudung pelajar itu, alangkah terkejutnya Zera apabila banyak sekali kutu di kepalanya. Baunya juga sangat busuk dan tidak menyenangkan sekali.

“Ibu kamu tahu rambut kamu dipenuhi kutu seperti ini,” tanya Cikgu Zera.

“Tahu cikgu. Tapi ibu sentiasa sibuk bekerja,” jawab gadis itu.

Faktor utama mengapa rambut gadis tersebut dipenuhi kutu adalah kerana dia memakai tudung setiap hari di sekolah dengan keadaan rambut yang lembap. Justeru itu menyebabkan  kutunya semakin membiak dengan teruk.

Setiap kali sikat kutu jatuh dengan banyak dari rambut

Cikgu Zera menghamparkan kain sebagai alas di belakang badan pelajar, lalu disikat rambut itu perlahan-lahan. Maka gugurlah segala kutu dari rambut. Depan belakang, kutunya berjalan-jalan bahkan di belakang leher juga sehinggakan ada tompokan darah lama di baju.

Darah berwarna coklat kemerah-merahan itu sebenarnya dari kutu yang sudah membuat sarang di rambutnya. Keputusan cikgu potong rambut pelajar itu adalah kerana keadaan kutu yang tidak terkawal dan terlalu banyak.

“Sampai setiap helai rambut ada telur. Akhirnya saya dan guru-guru yang lain memilih untuk gunting sahaja rambutnya dengan persetujuan pelajar tersebut juga. Rambut dipotong nipis agar lebih rapi dan cantik. Ini agar kutunya hilang dan dia berasa selesa semula,” ungkap Zera.

Menurut Zera, ini pertama kali dia berhadapan dengan masalah pelajar yang jarang ditemukan. Secara logik, pelajar perempuan yang sudah bersekolah selalunya sudah pandai menjaga kebersihan diri sendiri kerana mereka sudah terdidik sejak kecil lagi di rumah. Keadaan tubuh yang tidak selesa bakal menyebabkan pelajar kurang fokus di sekolah dan sukar mendapatkan kawan untuk bergaul.

cikgu potong rambut pelajar

“Semangat anak cantik, cikgu akan terus pantau sampai kamu bebas kutu,” ujar Cikgu Zera memberikan kata-kata semangat.

Guru bukan sahaja mengajar tetapi mengasihi dan prihatin akan pelajar

Guru membina ilmu dan menyempurnakan akhlak peribadi untuk masa depan pelajar. Ibarat pelita yang sentiasa menerangi jalan-jalan perjuangan. Begitulah perjuangan seorang guru yang kita jarang ambil tahu.

Video yang telah ditonton lebih dari 29.9 juta view ini turut mendapat banyak komen yang memuji tindakan cikgu terbabit. Bahkan tidak terkecuali yang terkejut dan berasa geli melihat penampakan kutu rambut yang sebegitu banyak.

“Alhamdulillah, terima kasih cikgu. Kasihan anak kecil, ibunya sibuk mencari duit. Mungkin orang susah.”

cikgu potong rambut pelajar

Jasa dan bakti seorang guru begitu besar dalam mendidik anak bangsa. Jika ibu ayah membuka peluang untuk anak-anak mendapatkan pendidikan ilmu yang sewajarnya. Guru pula adalah insan yang memberi curahan ilmu yang begitu besar bagi didikan yang sempurna demi masa depan.

Sumber: TikTok @zeraazzahra

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU