Connect with us

Petua

Wanita Ini Kongsi Cara Rahsia Nak Buat Pokok Mangga Merimbun Buahnya, Hanya Guna Minyak Ini

Avatar of majalahilmu

Published

on

Wanita Ini Kongsi Cara Rahsia Nak Buat Pokok Mangga Merimbun Buahnya Hanya Guna Minyak Ini

Wanita Ini Kongsi Cara Rahsia Nak Buat Pokok Mangga Merimbun Buahnya, Hanya Guna Minyak Ini

Buah mangga adalah salah satu makanan buah kegemaran yang ramai di Malaysia. Ramai yang suka memakan buah ini lagi-lagi dicicahkan ke lada sedapnya menjilat jari. Ramai yang nak tahu bagaimana cara untuk supaya pokok mangga berbuah dengan banyak. Lebatnya buah mangga tu, macam mana jaga ye? Itu adalah antara soalan yang selalu ditanya apabila anda mempunyai pokok mangga yang berbuah lebat.

Sebenarnya ada cara yang boleh membantu membuatkan buah mangga lebat merimbun. Petua ini dikongsikan oleh Kak Chah menerusi grup Berkebun Di Rumah. Di dalam perkongsian yang mendapat 1.7k shared itu, kak Chah memberitahu kaedah itu adalah dari idea anaknya sendiri.

Tidak sangka tip tersebut menjadi dan pokok mangga di tepi rumahnya berbuah lebat merimbun. Sehinggakan satu dahan patah dek tak mampu menampung berat buah tersebut.

Mangga tepi rumah… Lebat merimbun buahnya. Tak boleh nk tanggung dahannya…. Patah satu dahan besar plk tu. Buah plk blom cukup tua. Bagi bagikan pd jiran tetangga dan selebihnya buatkan kerabu, bagikan pada jiran jiran juga.

FB IMG 1624925403320

Ramai yg tanya baja apa sy gunakan.

Sebenarnya sy xder baja specific. Cuma anak saya bagi tip, dia terbaca satu article dr barat…

FB IMG 1624925399082

Mereka akan gali lubang sekitar pokok dan buangkan minyak terpakai dan mdpt hasil yg baik. Jadi saya cuba dan menuangkan minyak masak yg sudah xnak guna lagi spt bekas goreng ikan bilis atau goreng hati ayam dsb sekitar 2 atau 3 kaki dari batang pokok itu.

FB IMG 1624925401135

Alhamdulillah buah kali ini sgt lebat dikebanyakan tangkai dan manis. Cuma pesennya kali ini dia berbuah dahan by dahan bukan semua sekali satu pokok. Ada yg dah masak, buah muda, putik buah dan byk juga yg baru keluar bunga.

Majalah ilmu: Mungkin tips ini menjadi? manalah tahu ada rezeki. Harap tips ini boleh membantu anda untuk mempraktikkannya.

Selamat mencuba.

Sumber: Kak Chah Via Berkebun D Rumah / Keluarga

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU