Connect with us

Kisah

Cara Dr Hannan Didik Anak, “Walaupun hidup senang Tapi Tak Ajar Hidup Mewah, Tak Ada Hand Phone. Lebih RM50 Kira Mahal.”

Published

on

Cara Dr Hannan Didik Anak, “Walaupun hidup senang Tapi Tak Ajar Hidup Mewah, Tak Ada Hand Phone. Lebih RM50 Kira Mahal.”

Dr Hannan Yusof membesarkan anak-anaknya tanpa kemewahan boleh menjadi panduan bersama. Walaupun hidup senang, tapi bukan dapat ‘lesen besar’ jika nak sesuatu. Anak kita hanyalah kain putih yang kita corakkan. Jika elok didik anak kita, besar nanti mereka akan menjadi anak yang pandai menghargai dan tahu susahnya nak dapat sesuatu jika tak berusaha.

“Anything cost more than RM50 is expensive”

Itulah ajaran saya kepada anak-anak saya. Nak beli barang, baju atau mainan kenalah bawah harga RM50. Kalau lebih daripada RM50 tu dah kira mahal, kena ada justification kalau nak beli.

Anak-anak saya tau saya seorang doktor, tapi dia orang tak tau saya seorang peniaga. Dia orang tak tau sangat pun pasal @hannanmedispa . Pernah sekali Nia balik sekolah dan tanya saya “daddy , why my friends said they know u”.

Saya tak nak besarkan anak saya dengan kemewahan. Saya hanya beli dan beri kan apa yang sepatutnya dia orang dapat. Nothing more. Nia dah masuk 10 tahun, saya masih tak bagi dia ada smart phone atau social media accounts.

Saya nak anak-anak saya membesar macam kanak-kanak biasa. Tak nak dia orang hidup selesa sangat. Kena rasa susah baru dia orang jadi manusia berguna. Alhamdulillah, syukur sangat sampai sekarang dia orang memang macam budak kampung biasa lagi.

Saya selalu bercerita kat anak-anak pasal orang-orang yang hidup susah. Kalau dia orang makan tak habis, sejam lah kena ceramah free dengan saya. Sebab tu pinggan dia orang akan sentiasa licin. Kalau tak licin, kene bebel dengan saya sampai menitik air mata la jawabnya.

Semua ni saya buat sebab nak jadikan anak-anak saya manusia berguna. Tak nak mereka bertuhankan duit. Saya sentiasa remind mereka kena kerja kuat untuk beli rumah dan kereta sendiri. Kalau daddy tak ada nanti macam mana? Siapa nak jaga mommy?

Deep sangat perkongsian Dr Hannan. Kita sebagai ibu bapalah yang boleh mencorakkan masa depan anak. Hidup senang atau susah, jika betul apa yang diajar, anak-anak kita akan jadi orang berguna dan tahu nilai kehidupan sebenar.

Sumber: Dr Hannan Yusof

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!