Cara Betul tukar duit raya di Maybank Hanya di ATM Machine

Cara Betul tukar duit raya di Maybank Hanya di ATM Machine

Semakin berlalu Bulan ramadhan semakin ke penghujungnya, beberapa minggu lagi umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Lagu-lagu raya semakin rancak berkumandang di corong-corong radio serta televisyen. Iklan hari raya juga sudah banyak ditayangkan. Jika dahulu melalui televisyen, sekarang sudah boleh ditonton melalui saluran YouTube dan tidak lupa jua kita melalui norma baru menjalani ibadah puasa di sebabkan pendemik virus covid 19.

Apabila bercakap mengenai sambutan hari raya, pasti kita akan teringat sanak-saudara di kampung, hidangan hari raya dan duit raya.

Bila sebut duit raya? Mungkin ada yang tak tahu lagi, Majalah ilmu ingin kongsikan cara tukar duit raya Cara baru dan mudah.

Mudahnya tukar duit raya di Maybank sekarang. Hanya di ATM Machine, Mungkin ada yang tak tahu lagi, saya share cara tukar duit raya baru :

  • Pergi ke Maybank yg besar sket ( selected branch). Contoh gambar di bawah ialah Maybank Setia Alam ada 2 mesin ATM yg boleh dapat duit raya baru yang masih wangi.
  • Pilih ATM yg ada signage gambar 3 orang pakai baju melayu pegang duit raya tu ( seperti gambar ).
  • Semua duit dalam mesin ATM tu ialah note RM 10 duit raya baru. Tekan withdraw dan pilih amount.
  • Maximum amount per transaction ialah RM 300. So jika anda nak 60 keping note RM 10 yg baru, kena buat dua kali.
  • OK mudahkan. Sarung angpow boleh minta kat brother yang jaga kaunter depan tu. Mula2 dia kata dah habis. Biasalah.
  • Lepas tu apa lagi, cakaplah, Saya faham dah dekat nak raya ni memang sarung angpau banyak dah habis. tapi bang, Saya ni nak gunakan sarung angpau tu untuk., ( haa..sambung sendiri la, takkan itu pun nak ajar, nampak sangat tak datang training letew ).

Majalah ilmu : konsep memberi duit raya kepada ibubapa, kaum kerabat serta kanak-kanak pada 1 Syawal adalah menepati perbuatan sedekah di dalam Islam malah harus hukumnya. ia bertepatan dengan usaha menzahirkan syiar Islam menerusi kegembiraan memberi dan menerima sedekah, mengeratkan silaturahim serta budaya kunjung-mengunjung.

Namun Pemberian duit raya yang diberikan tidaklah dilakukan secara takalluf (memaksa diri) untuk memberi dengan jumlah yang besar. Golongan yang menerimanya perlulah bersyukur dengan kadar yang diterima dan tidak diungkit-ungkit. Sebaliknya, bersyukur dan mendoakan kebaikan untuk pemberi.

#Share ilmu ini utk peringatan semua.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Selamat Beramal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikal Popular

About majalahilmu 551 Articles
Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*