Connect with us

SEMASA

Banjir Terengganu, Jambatan Yang Menghubungkan Pulau Sekati Dengan Kampung Paloh Yang Merupakan Akses Utama Keluar Masuk Musnah Dibawa Arus Deras

Avatar of kidin

Published

on

UAYSFD

Banjir Terengganu, Jambatan Yang Menghubungkan Pulau Sekati Dengan Kampung Paloh Yang Merupakan Akses Utama Keluar Masuk Musnah Dibawa Arus Deras

Mangsa banjir Terengganu terus meningkat kepada 11,137 orang daripada 3,177 keluarga.

“Kemaman kekal paling terjejas dengan 3,026 mangsa daripada 827 keluarga berada di 22 PPS.

“Situasi banjir di Hulu Terenggnu juga agak serius dengan 2,946 mangsa daripada 950 keluarga telah ditempatkan di 27 PPS,” katanya.

Jurucakap Sekretariat Pengurusan Bencana Terengg𝒶nu berkata, setakat ini, sebanyak 157 pusat pemindahan sementara (PPS) telah dibuka di semua 8 daerah di negeri itu. Tambah beliau, seramai 2,187 mangsa daripada 516 keluarga berada di 44 PPS di Besut.

ganu2

Sebanyak 1,277 mangsa daripada 391 keluarga pula ditempatkan di 30 PPS di Setiu.

“Dungun pula mempunyai 1,236 mangsa daripada 362 keluarga yang berada di 23 PPPS.

“Sebanyak lapan PPS dibuka di Kuala Nerus dengan 407 mangsa daripada 116 keluarga ditempatkan.

“Seramai 53 mangsa daripada 14 keluarga berada di dua PPS di Kuala Terengganu manakala cuma satu PPS yang dihuni 5 sekeluarga masih beroperasi di Marang,” katanya.

Jurucakap Sekretariat Pengurusan Bencana Terengganu berkata, hujan dilaporkan masih turun di Hulu Terengganu, Setiu, Marang dan Besut.

Jambatan Hanyut

ganu3

Dalam pada itu, Jambatan kayu Pulau Sekati, Kuala Terengg𝔞nu yang menjadi sering menjadi tumpuan ramai mengabadikan gambar musnah dibawa arus deras Sungai Terengganu semalam.

Jambatan yang menghubungkan Pulau Sekati dengan Kampung Paloh dan merupakan akses utama keluar masuk 40 keluarga itu runtuh kira-kira pukul 6 petang semalam.

Penduduk, Fawwaz Salehuddin, 25, mengesyaki sesuatu tidak kena apabila ternampak banyak sisa kayu di Sungai Terengganu dari tebing sungai sewaktu berada di Losong Feri.

“Sisa kayu itu memanjang merentangi sungai dan saya terus teringat dengan jambatan kayu Pulau Sekati yang terletak berhampiran.

“Bagi mendapatkan kepastian, saya telah ke Pulau Sekati dan terbukti hampir 50% struktur jambatan itu telah musnah dihanyutkan arus deras sungai,” katanya.

Jelas Fawwaz, hujan lebat dan limpahan dari bahagian hulu yang kini sedang dilanda banjir besar telah meningkatkan paras air Sungai Terengganu.

Jambatan itu juga menjadi lokasi kegemaran ramai bergambar kerana latar belakang berpanorama indah Sungai Terengganu, deretan pokok kelapa dan Muzium Negeri Terengg𝘢nu.

Belasan kampung lain di gugusan Losong turut dinaiki air kira-kira 0.2 meter akibat limpahan Sungai Terenggånu.

Banjir yang menjejaskan ribuan penduduk itu pertama kali melanda Losong dalam tempoh 8 tahun.

Abang Viva Bantu Lagi

ganu
Tangkap layar yang dikongsikan oleh pengguna Facebook, Farah Rusdi perbualan Azwan dengan seorang pengguna media sosial.

Musibah kali ini turut menonjolkan Abang Viva sekali lagi yang sudah memulakan usahanya membantu mangsa-mangsa banjir di Terengg𝚊nu.

Azwan Omar menerusi perkongsian di Facebooknya bagaimanapun hanya memuat naik status ringkas tanpa gambar. ‘Bismillah..’ tulisnya. Ramai warga maya turut mendoakan urusan beliau dalam kerja-kerja sukarelawan.

Kelihatannya pada misi kali ini beliau membawa sebuah pikap Mitsubishi Triton, sumbangan seorang usahawan kosmetik, Wan Siti Aisyah Wan Hasan.

Semoga banjir kali ini di negeri-negeri terjejas surut dengan segera dan urusan-urusan sukarelawan membantu mangsa-mangsa banjir dipermudahkan.

Sumber : [Kosmo] [BH]

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU