Connect with us

KESIHATAN

Bahay4kah ‘Bubble Tea’? Sehingga Tersekat Penuh Dalam Usus, Ini Penjelasan Dari Doktor

Avatar of majalahilmu

Published

on

bublee

Bahay4kah ‘Bubble Tea’? Sehingga Tersekat Penuh Dalam Usus, Ini Penjelasan Dari Doktor

Baru-baru ini telah tu lar satu berita mengenai masa lah kesihatan yang dialami oleh seorang remaja dari Chin4 yang didak wa berpun ca daripada minuman ‘bubble tea’.

Pesakit yang berusia 14 tahun itu mengadu sa kit perut yang terlampau serta tiada selera makan dan juga sem belit kepada ibu bapanya sebelum mereka membawanya ke hospital berhampiran.

Setelah diperiksa, doktor yang mera wat mangsa mendapati terdapat banyak ketulan-ketulan yang didakwa ‘topioca pearls’ dari minuman ‘bubble tea’ yang diminum beberapa hari sebelum itu.

Selepas kejadian ini tu lar di seluruh dunia termasuk di Malaysia, orang ramai mula ‘berkempen’ untuk tidak lagi meminum minuman berkenaan kerana bim bang masalah sama turut dihadapi mereka.

Akan tetapi, benarkah ‘bubble tea’ itu baha ya seperti didak wa oleh masyarakat di luar sana? Untuk menjawab soalan itu, mari kita baca penerangan yang dikongsikan oleh Dr Zubaidi Hj Ahmad melalui Facebook-nya ini.

BAHA YAKAH ‘BUBBLE TEA’

Diberitakan seorang remaja berusia 14 tahun dari Zhejiang, Chin4 telah divi ralkan, berikutan xray beliau yang menunjukkan beratus ‘bubble tea pearls’ yang tidak dihadamkan berkumpul dalam saluran usus.

Dengan lebih jelas, xray menunjukkan bagaimana pearls ini yang dibuat dari kanji ubi (tapioca starch) bersifat seperti gam yg melekat. Jika digabungkan makanan lain yang belum sempurna dihadamkan menyebabkan najis menjadi lebih melekit dan akhirnya menyebabkan usus tersumbat.

Akhbar online China “The Paper” melaporkan bahawa ibubapa remaja ini membawa beliau ke hospi tal berdekatan (Zhuji People’s Hospital) di Zhejiang pada 28 May 2019, setelah remaja iru mengadu sa kit perut yg keterlaluan, tiada selera untuk makan dan sembe lit yang lama.

Selepas melakukan pemeriksaan xray, doktor yg merawat Dr Zhang Louzhen melakukan pemeriksaan CT scan abdomen pula sebagai pengesahan dan mendapati bahawa bayangan ketulan telah memenuhi keseluruhan ruang antara perut hingga usus besar terakhir iaitu anus.

Bila disoal remaja itu memberitahu beliau ada meminum segelas “bubble tea” lima hari sebelumnya.

Lalu doktor di hospital itu membuat kesimpulan bahawa masalah yang dialami oleh remaja ini berpunca dari butiran
‘tapioca pearls’ dalam minuman bubble tea yang tidak terhadam.

Apa yang berlaku adalah berkemungkinan remaja itu meminum terlalu banyak ‘bubble tea’, dalam masa terdekat.

Semestinya meminum ‘bubble tea’ tidak berba haya, tetapi meminumnya dalam kadar yang banyak dalam jangka masa yang pendek, mungkin menyebabkan ‘tapioca pearls’ tidak terhadam dengan sempurna.

Apa yang penting adalah mengamalkan apa saja makanan dan minuman secara sederhana.

Jangan minum terlalu banyak, InsyaAllah kita tidak mengalami masalah.

Diharapkan dengan penjelasan dari Dr Zubaidi ini dapat menjawab segala kekeliruan yang dihadapi oleh orang ramai mengenai minuman ini.

Bagaimanapun, anda tetap diingatkan untuk tidak terlalu sering menikmati ‘bubble tea’ ini kerana ia adalah minuman yang mengandungi kadar gula yang tinggi selain le mak trans yang banyak.

Sumber: FB Dr Zubaidi Hj Ahmad, Seehua

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU