Connect with us

SEMASA

Azmil Mustapha Pelakon ‘Ali S3t@n’ Meningg4l Dunia, Perginya Beliau Dengan Gelaran Ustaz Dan Pendakwah Bebas, Bukan Sebagai Aktor Pujaan

Avatar of kidin

Published

on

beb

Azmil Mustapha Pelakon ‘Ali S3t@n’ Meningg4l Dunia, Perginya Beliau Dengan Gelaran Ustaz Dan Pendakwah Bebas, Bukan Sebagai Aktor Pujaan

14 Februari, kira-kira jam 12.40 tengah hari, Allahyarham pada usia 65 tahun, perginya ke pangkuan Ilahi dengan gelaran ustaz dan pendakwah bebas, bukan sebagai aktor pujaan ramai. Mohd Azmil Mustapha Kamil dilahirkan pada pada 1 Januari 1953 di Port Dickson, Negeri Sembilan.

‘M4ti ketika berdakwah sesuatu yang ajaib kerana ia m4ti di jalan Allah. Impian saya mahu m4ti ketika berdakwah… Itu idaman saya.

Kata-kata itu pernah diluahkan bintang filem era 1980-an, Azmil Mustapha dalam suatu wawancara bersama Harian Metro (HM), suatu ketika dulu.

Mula diperkenalkan menerusi filem Mekanik pada 1983 yang turut dibintangi bintang legenda bola sepak, Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari, bakat besar Azmil mula membuka mata penggiat seni. Siapa dapat melupakan kenakalan watak Ali menerusi filem yang mencetuskan fenomena, Ali Setan pada 1985 dan Ali S3t4n 2 (1986), berganding dengan Fauziah Datuk Ahmad Daud.

Seterusnya, Azmil membintangi filem Suara Kekasih pada 1986, Kepala Angin (1987), Driving School (1990), XX Ray 2 (1995), Iman Alone (1998), Hanya Kawan (1997) dan terakhir, Puteri Gunung Ledang pada 2004. Azmil juga pernah berlakon dalam filem luar negara iaitu Fifty Fifty terbitan produksi Amerika Syarikat (AS) dan tiga filem usaha sama Malaysia-Indonesia iaitu Madu Dan R4cun, Gadis Hitam Putih dan Dewi Cinta.

Diangkat sebagai Aktor Terbaik pada Festival Filem Malaysia (FFM) keenam pada 1986 menerusi filem Ali Setan, Azmil adalah bekas graduan Universiti Indiana, Bloomington, AS. Lima tahun berk3lana di luar negara, Azmil membawa pulang segulung ijazah sarjana muda dalam jurusan filem, radio dan televisyen (TV) pada 1979.

Bagaimanapun, sekembali dari AS, nasib tidak menyebelahinya apabila negara dilanda kegawatan ekonomi. Berikutan itu, Azmil bekerja dengan syarikat Showmaster milik penganjur persembahan, Ali Bakar. Selama dua tahun menimba pengalaman, Azmil mengambil keputusan aktif sebagai pelakon sepenuh masa.

PENDEDAHAN HIDAYAH AZMIL MUSTAPHA atau di kenali ALI SETAN. Segalanya  Berubah Apabila Dia Bertemu Pemandu Teksi Pakistan Di New York. | Media  Santai

Namun, pada awal 1990-an, Azmil mengambil keputusan tidak lagi hidup glamor sebagai bintang filem. Allahyarham mahu mengutamakan kehidupan keluarga selain mula mendekatkan diri dengan perjuangan agama. Azmil pernah mengembara ke beberapa negara termasuk Syria bagi mendalami ilmu agama.

Walaupun bersara ketika namanya masih berada di kemuncak, Azmil kali terakhir dilihat beraksi di layar perak menerusi filem Puteri Gunung Ledang pada 2004, selepas dipujuk sahabat lamanya, Puan Sri Tiara Jacquelina. Allahyarham berdepan dengan dua keg4galan rumah tangga namun masih menjalin hubungan baik dengan bekas-bekas isterinya.

Melalui perkahwinan pertama, Azmil dikurniakan seorang cahaya mata, Nur Shamira. Manakala bersama isteri kedua, beliau dikurniakan empat anak iaitu Nur Azalea Arifah, Nur Amalia Batrisha, Muhammad Bazli Zhafri dan Nur Alia Iman.

Biodata

Nama penuh : Mohd Azmil Mustapha Kamil
Nama Komersial : Azmil Mustapha
Umur : 65 tahun
Tarikh lahir : 1 Januari 1953
Asal : Port Dickson, Negeri Sembilan
Anak : Nur Shamira, Nur Azalea Arifah, Nur Amalia Batrisha, Muhammad Bazli Zhafri dan Nur Alia Iman
Filem : Mekanik (1983), Ali Setan (1985), Ali Setan 2 (1986), Suara Kekasih (1986), Kepala Angin (1987), Driving School (1990), XX Ray 2 (1995), Iman Alone (1998), Hanya Kawan (1997) dan Puteri Gunung Ledang pada 2004

Sumber: bharian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU