Connect with us

Kisah

“Anak arw4h berusia 10 tahun bantu bentangkan ‘baju terakhir’ (kain kafan) buat ayahnya, ‘pesanan’ arwah buat anak sulung bagaikan tahu ajal makin hampir

Published

on

dbfbv

“Anak arw4h berusia 10 tahun bantu bentangkan ‘baju terakhir’ (kain kafan) buat ayahnya, ‘pesanan’ arwah buat anak sulung bagaikan tahu ajal makin hampir

Bukan mudah untuk kanak-kanak yang masih muda dan semangatnya belum cukup kuat untuk menerima hakikat pemerg1an insan tersayang yang dijemput Ilahi.

Namun situasi yang dilalui seorang kanak-kanak berusia 10 tahun berdepan dengan jen4zah bapanya di luar jangka.

Ia disaksikan sendiri oleh pasukan Skuad Pengurusan Jen4zah Malaysia (SPJM) yang menguruskan jen4zah lelaki berusia 47 tahun.

Pengerusi Eksekutif SPJM, Muhammad Rafieudin Zainal Rasid berkata, beliau dimaklumkan oleh skuadnya bahawa arw4h men1nggal dunia selepas terlibat dalam kem4langan kerana ser4ngan j4ntung pada Jumaat.

Menurutnya, ketika skuad sedang menyiapkan kain untuk mengkaf4nkan jen4zah, mereka didatangi dua anak arw4h yang menawarkan diri untuk membantu.

Salah seorang daripadanya berusia 10 tahun yang kemudiannya memberanikan untuk bersuara.

“Bang, boleh tak saya nak tolong?” kata Muhammad Rafieudin mengimbas kembali pertanyaan anak arw4h.

1506818

Beberapa kanak-kanak melihat jen4zah diuruskan. foto SPJM

Lebih dikenali sebagai Ustaz Rafie, katanya, kanak-kanak itu merupakan anak kedua daripada tiga beradik termasuk dua adik-beradik lelaki berusia 23 tahun dan sembilan tahun.

“Anak arw4h berusia 10 tahun bantu bentangkan ‘baju terakhir’ (kain kafan) buat ayahnya.

“Masya-Allah, beruntungnya arw4h mempunyai anak yang begitu menyayanginya dan berani tidak seperti kanak kanak yang seusia dengannya tidak mengerti apa apa.

“Berdepan hari kem4tian ibu bapa bagaikan satu mimpi ng3ri buat setiap insan yang bergelar anak. Mahu atau tidak, tiada siapa mampu menghalang ketentuan itu,” katanya sambil menambah arw4h menetap di Ampang, Selangor.

1506817

Pengurusan jen4zah sebelum dikebvmikan. foto SPJM

Menurut Ustaz Rafie, kesemua anak arw4h membantu menguruskan jen4zah, dari menuntut jen4zah, mandi dan mengkafankan sehingga mengebvmikannya.

Tambah beliau, arw4h yang merupakan pemandu kenderaan e-hailing Grab sepenuh masa dan pernah berkhidmat sebagai pengurus bangunan sebelum mengh1dap peny4kit j4ntung.

Berdepan hari kem4tian ibu bapa bagaikan satu mimpi ng3ri buat setiap insan yang bergelar anak. Mahu atau tidak, tiada siapa mampu menghalang ketentuan itu.

MUHAMMAD RAFIEUDIN ZAINAL RASID

“Arw4h terlibat dalam satu kem4langan di persimpangan lampu isyarat berhampiran Hospital Ampang pada Khamis malam dan disahkan men1nggal dun1ia setelah hampir tiga jam diberi raw4tan di hospital.

“Jen4zah telah diuruskan di Forensik Hospital Ampang oleh skuad dan dibantu waris sebelum dibawa ke kampung di Pekan Nanas, Johor untuk dikebvmikan,” katanya mengenai jen4zah selamat dikebvmikan kira-kira 9 pukul pagi Sabtu lalu.

1506816

Ustaz Rafie.

Mengenai kisah jen4zah yang turut dikongsikan di Facebook SPJM, Ustaz Rafie berkata, anak sulung lelaki arw4h berusia 23 tahun yang dipanggil Along menetap di Johor bersama abang arw4h.

Seperti mengetahui aj4lnya semakin hampir, arw4h memberi ‘pesanan’ kepada anak sulungnya supaya membatalkan hasrat untuk ke Kuala Lumpur, pada minggu lalu.

“Along tak payah balik, tunggu kat kampung. Minggu depan ayah balik,” kata Ustaz Rafie yang memetik perbualan arw4h bersama anak sulungnya yang bakal melanjutkan pengajian Ijazah Sarjana Muda Sumber Manusia di Universiti Malaysia Pahang (UMP).

Sumber : MSTAR

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

2024 Majalah Ilmu © Hak Cipta Terpelihara.