Connect with us

INFO

[VIDEO] Ahli Sains Universitas Chulalongkorn Membongkar Misteri Kehebatan Sami Bddha ThaiIand Yang Duduk Dalam Kuali P4nas Berisi Minyak Dengan Dibakar Dengan Api Marak Dibawahnya

Avatar of kidin

Published

on

oqsufhieu

Ahli Sains Universitas Chulalongkorn Membongkar Misteri Kehebatan Sami Bddha ThaiIand Yang Duduk Dalam Kuali P4nas Berisi Minyak Dengan Dibakar Dengan Api Marak Dibawahnya

Sebuah video yang telah menjadi viral di internet satu dunia, memaparkan kehebatan seorang sami Bddha di ThaiIand yang duduk bertapa di dalam kawah yang berisi minyak dengan dibakar api marak dibawahnya.

Kehebatan lelaki tersebut telah menjadi bualan ramai warga ThaiIand dimana kebanyakan memuji kehebatan Sami tersebut dan ada mengatakan itu hanyalah helah semata-mata.

02 12

Para penonton yang hadir memberikan barangnya disentuh oleh biksu ini untuk dijadikan jimat. Namun tak lama setelah video ini beredar, seorang ahli sains membongkar kebohongan di dalamnya!

Ahli sains di Universitas Chulalongkorn, Jassada Denduangboripant, mengatakan bahwa tak ada bukti bahwa minyak hal yang demikian benar-benar mendidih.

“Tiada sebarang bukti menunjukkan minyak itu dalam keadaan panas dan menggelegak. Satu sahaja cara nak tahu sama ada dia duduk dalam minyak yang betul-betul panas atau tidak adalah dengan menyukat suhu kepanasan minyak ketika itu.”

“Minyak tidak kelihatan panas dan menggelegak serta kawah itu kelihatan pelik, mungkin terdapat satu lagi lapisan yang mampu menurunkan suhu kepanasan minyak,” katanya.

02 12 1

Jikalau diperhatikan lama lama, kuali yang digunakan cukup unik, sepertinya kuali tersebut memiliki dua tingkatan dimana lapisan tengah diantara keduanya dapat jauh mengurangi hantaran panas api yang menyala di bahagian bawah kuali. Selain itu, Apabila ia memasukkan air sebelum memasukkan minyak, maka minyak tidak akan menjadi terlalu panas.

Jassada juga memberitahu sebuah cara mudah untuk memastikan apakah biksu ini benar sakti atau hanya menggunakan sains untuk membohongi orang-orang: cukup gunakan termometer untuk mengukur suhu minyak di dalam kuali!

Dari pemerhatian kita sendiri berdasarkan video dibawah, sudah boleh nampak ia hanyalah satu “trick” untuk menjayakan aksi hebat tersebut.

Berikut ini video selengkapnya

Berdasarkan logik akal pun tahu, minyak kalau panas tentu akan mengelegak, mungkin terdapat lapisan lain yang anti haba dibawah kawah tersebut. Penonton mungkin terlalu teruja sampai tak perasan benda-benda rumit macam yang diterangkan oleh pakar sains tersebut.

Sumber/Kredit : lnternet, Yovtube

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU