Connect with us

INFO

Bahaya Varian Delta Boleh Menyerang Melalui Udara Dalam Tempoh 15 Saat. 7 Fakta Perlu Ambil Tahu…

Avatar of majalahilmu

Published

on

Bahaya Varian Delta Boleh Menyerang Melalui Udara Dalam Tempoh 15 Saat. 7 Fakta Perlu Ambil Tahu…

Bahaya Varian Delta Boleh Menyerang Melalui Udara Dalam Tempoh 15 Saat. 7 Fakta Perlu Ambil Tahu…

Sejak kebelakangan ini kes covid semakin meningkat dengan sangat laju di Malaysia. Selangor telah mencatatkan kes tertinggi di Malaysia. Di dalam sekitar 15 saat sahaja masa, varian delta boleh menyerang dan merebak melalui udara. Fakta itu tersebut langsung menimbulkan rasa kembimbangan  masyarakat di Malaysia.

Sebelum ini, pelbagai varian dikenal pasti namun Delta disifatkan ‘mengganas’ dan meningkatkan kadar kebolehjangkitan dengan cepat.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) baru-baru ini memberi amaran bahawa varian terbabit lebih ekstrem dan sentiasa bermutasi sehingga menyebabkan dunia kini fasa bahaya.

Dikatakan varian Delta dikesan pada akhir tahun 2020 di India sebelum menular di pelbagai negara antaranya Indonesia, United Kingdom, Amerika Syarikat, Jerman, Kanada, Portugal dan Sepanyol.

Di Malaysia setakat 30 Jun lalu hasil penjujukan genom menunjukkan sebanyak 40 kes jangkitan Covid-19 varian Delta telah dikesan.

15 1 3

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memberitahu, sifat varian Delta berubah-ubah.

Jika sebelum ini, kontak rapat terdedah kepada positif Covid-19 kira-kira 15 minit pada jarak kurang satu meter, namun varian Delta menjangkiti 15 saat sahaja melalui udara.

“Justeru, orang ramai dinasihatkan supaya ters mematuhi prosedur operasi standard (SOP) termasuk memakai pelitup muka berganda dan elak berada di kawasan sesak, sempit dan sistem pengudaraan kurang baik,” katanya dalam satu hantaran menerusi laman sosial Twitter.

Sementara itu, Dr Noor Hisham juga menyatakan selain mengamalkan SOP masyarakat juga disarankan mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 bagi membendung penularan jangkitan dalam komuniti.

115033545 gettyimages 1226314512

7 fakta varian Delta

 1. Varian itu juga dikenali sebagai B.1.617.2.
 2. Ia pertama kali dikesan di India pada Oktober 2020 dan kini merebak ke 111 negara di seluruh dunia.
 3. Kadar kebolehjangkitan varian biasa antara 2.5 hingga 3, tetapi varian Delta adalah tinggi antara 5 hingga 8.
 4. Varian Delta mencetuskan ‘tsunami Covid-19’ di India sehingga sistem perkhidmatan kesihatan di negara itu hampir lumpuh.
 5. Dalam satu kajian di China mendapati pesakit dijangkiti varian Delta yang tidak divaksinasi mengalami gangguan sistem pernafasan 1,000 kali ganda lebih lebih tinggi berbanding mereka dijangkiti strain asli Covid-19.
 6. Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) telah mengklasifikasikan sebagai variant of concern (VOC) kerana mudah menular dan menyebabkan komplikasi parah.
 7. CDC mengesyorkan orang ramai segera mendapatkan suntikan vaksin untuk melindungi diri.

3 5 30

Gejala Covid-19 varian Delta

 1. Sakit kepala
 2. Sakit tekak
 3. Selsema
 4. Demam
 5. Batuk

Dalam perkembangan berkaitan di India kajian mendapati pesakit dijangkiti varian Delta juga mengalami sakit perut, mual, muntah, hilang selera makan dan sakit sendi.

Sementara itu di Indonesia pula sebilangan kecil pesakit berdepan dengan gejala hilang pendengaran dan pembekuan darah yang menyebabkan kematian tisu atau gangren.

Majalah ilmu: Kes sekarang di Malaysia sangat-sangat dalam keadaan yang bahaya. Berjaga-jaga lah walau dimana jua. Amalkan SOP yang sangat ketat. Jangan anggap perkara ini remeh saja. Ingat juga keadaan orang lain jangan pentingkan diri sendiri. Semoga kita sentiasa dalam perlindungan Allah SWT. #Staysafe

Sumber: KKM, WHO, Hackensack Meridian Health, Scientific American, CNN Indonesia / Sinarplus

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU