Connect with us

SEMASA

Tuan Guru Haji Ahmad Isa Yahya, ulama tertua di Malaysia, mening’gal dunia pada usia 104 tahun

Avatar of kidin

Published

on

yvbu

Tuan Guru Haji Ahmad Isa Yahya, ulama tertua di Malaysia, mening’gal dunia pada usia 104 tahun

Pemergian Allahyarham merupakan satu kehilangan besar buat dunia dakwah bukan sahaja di Malaysia, bahkah di seluruh Nusantara.

Allahyarham menghembuskan nafas yang terakhir di kediamannya di Gerik, Perak akibat s4kit tua.

3015 300x300 1

Dilahirkan sekitar tahun 1917, Allahyarham mendapat pendidikan awal di pondok sekitar Patani di antaranya Pondok Dala sebelum berangkat ke Mekah dalam usia 19 tahun.

Selepas pulang dari Mekah, beliau belajar semula di Patani dengan memasuki Pondok Mak Enggol.

Selain daripada itu, beliau juga sempat melazimi dan berguru dengan Tuan Guru Haji Saad Mogoi dan Tuan Guru Haji Yahya Kupang. Antara guru-gurunya termasuklah Tok Dala al-Fathani, Tuan Guru Haji Hassan Mak Enggol, Tuan Guru Haji Yahya Kupang, Tuan Guru Haji Saad Mogoi, Pak Da Eil Mekah, Syeikh Abdul Qadir al-Mandili, Sayyid Alwi Bin Abbas al-Maliki, Sayyid Muhammad Amin al-Kutbi, Syeikh Haji Abdul Rahim al-Kalantani, Cher Pak Ya al-Ramani, dan Tuan Guru Haji Abdul Ghani Bentong.

Tuan Guru Haji Isa merupakan di antara orang yang terawal ke Mekah. Beliau bersahabat baik dengan Allahyarham Tuan Guru Haji Salleh Musa Sik dan Syeikh Toyyib al-Makki.

Beliau pernah mendirikan sebuah pondok di Betong bersama adiknya, Tuan Guru Haji Abdul Karim Bin Yahya dan iparnya, Tuan Guru Baba Man Bentong pada tahun 1977 dengan nama Pondok Darussa’adah di Cabang Tiga, Ramong, Betong, Jala.

Namun, pondok berkenaan hanya sempat beroperasi selama 4 tahun sahaja sebelum diarahkan tutup oleh pihak berkuasa Thailand.

3014 300x300 1

Tuan Guru yang lebih mesra dengan panggilan Tok Ayah disifatkan sebagai seorang ulama’ yang sangat tawaduk dan wara’.

Waktu sihatnya, beliau tidak pernah tinggal solat berjemaah di Masjid Gerik. Beliau juga mengajar di masjid berkenaan dalam pelbagai bidang ilmu khususnya usuluddin.

Semoga Allah merahmati roh Allahyarham dan menempatkannya dalam kalangan orang-orang yang beriman serta beramal soleh.

Al-Fatihah..

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU