Connect with us

INFO

Wanita Ini Berjaya Kumpul RM4 Ribu Setahun! Tips Tabung Cara Kreatif Dan Elak Usik Duit

Published

on

Wanita Ini Berjaya Kumpul RM4 Ribu Setahun! Tips Tabung Cara Kreatif Dan Elak Usik Duit

Menabung merupakan satu amalan yang baik dan perlu ditanam pada setiap individu sejak di bangku sekolah lagi. Menabung didefinisikan sebagai “menyimpan wang dalam tabung” dan seringkali dikaitan dengan tabungan/simpanan wang atau duit (kertas & syiling). Amalan ini memberikan kesan positif dan pelbagai faedah hasil dari tabungan tersebut.

Terlalu banyak menabung cara kreatif dan mudah yang telah dikongsikan. Semuanya bergantung pada diri sendiri mengikut kemampuan bajet anda untuk menabung.

Bagi yang masih tercari-cari cara sesuai untuk menabung, anda boleh praktikkan cara kreatif yang diamalkan oleh seorang pengguna Facebook bernama Wan Nor Adilah ini.

Cara kreatifnya menyimpan setiap note duit membolehkan dia menabung sebanyak RM4,074 dalam tempoh setahun.

Jom kita ikuti perkongsiannya.

Tu dia. Sikit2 lama2 jadi bukit. Ummi start 01 Jan-31 Disember 2018 kumpul duit ni. Tahun 2017 tak berjaya sebab bulan 5 Ummi ambik. Tahun 2018 bertekad tak nak usik.

Di samping Ummi main kutu duit. Simpan la juga sikit2. Menabung untuk masa depan. Ummi ni bukan kerja makan gaji. Tiap2 bulan Ummi main kutu. Kalo tak niaga kek duit tak masuk. Jadi ade peluang simpan la duit. Sekarang ni keluar rumah pun semua guna duit. Alhamdulillah dah masuk bank. Ummi siap buat buku tanda2.

RM1 — Ummi simpan RM1 setiap hari. Setahun Ummi genapkan RM400

RM5 — Yg ni Ummi simpan setiap minggu 2 keping, total Ummi genapkan 108 keping jadi RM540

RM10 — Yg RM10 pula Ummi simpan 2 keping setiap minggu, dapat 110 keping total RM1100

RM20 — Yg ni Ummi simpan 2 keping setiap bulan, jadi RM500 25 keping

RM50 — Ummi simpan setiap bulan genap. Feb, April, Jun, Ogos, Oktober, Disember total RM30

RM100 — Yg ni pula setiap bulan ganjil. Jun, Mac, Mei, Julai, September, November. Total RM600

Duit syiling kalo ada Ummi masuk tabung.

Alhamdulillah duit kertas RM3440 dan duit syilling RM634. Total semua RM4074. Insha Allah sambung lagi 2019. Semoga Ummi bertekad macam tahun lepas jangan buat separuh jalan?

Majalah ilmu: Amalan menabung merupakan amalan yang mulia/baik dan perlu diterapkan kepada para anak-anak/ pelajar-pelajar sejak dari kecil lagi agar mereka mempunyai sumber kewangan pada usia yang masih kecil lagi. Amalan ini dapat mendidik mereka menjadi tahu menghargai duit/wang dalam perbelanjaan harian dan untuk apa duit tersebut digunakan/belanjakan. Para ibu bapa dan pihak kerajaan perlu memberi kerjasama dan galakan dalam amalan menabung seperti kerjasama dengan bank-bank tempatan, kempen galakkan menabung melalui media masa, media sosial, media cetak dan seumpamanya. Bak kata pepatah “sedikit-sedikit lama-lama menjadi bukit”.

Sumber: Maskulin

Semoga bermanfaat

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!