Connect with us

Petua

 Tips Bagi Mengelak Kucing Membuang Air Merata-rata Di Dalam Rumah

Avatar of kidin

Published

on

FHBTG

 Tips Bagi Mengelak Kucing Membuang Air Merata-rata Di Dalam Rumah

Disini saya nak berkongsi tips bagi mengelak kucing membuang air merata-rata di dalam rumah yang saya perolehi dari sumber internet. Tips ini juga menjadi panduan dan juga pengetahuan buat saya begitu juga anda yang cukup bermanfaat…

3 2 1943 2 193

1. Cuka

3 2 195

Jika anda terlihat tempat di mana kucing anda baru sahaja kencing, anda perlu membersihkannya segera. Kucing cenderung pergi ke tempat yang sama berulang-ulang kali, oleh itu anda perlu bertindak segera.

Gunakan kain bersih untuk mengelap air kencing hingga kering. Setelah bersih, bilas dengan menggunakan sedikit air dan cuka. Cuka membantu menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dan sangat berkesan menghilangkan bau dari air kencing kucing.

2. Toilet Training

3 2 191

Sediakan kawasan yang berpasir untuk kucing dan ajarkan mereka untuk menggunakannya dengan kerap. Kebanyakan kucing mempunyai kebolehan belajar dengan agak cepat.

Saya takde pun mende tuh sbb saya suka kucing berak @ kencing ditempat² tersorok diluar kawasan rumah.

3. Serai

3 2 197

Orang cakap bau serai adalah sejenis bau yang benar-benar tidak disukai oleh kucing.

Anda boleh membeli beberapa produk berasaskan serai atau serai wangi di pasaraya berdekatan dan semburkan di kawasan di mana kucing sering kencing di dalam rumah ataupun anda boleh letakkan sahaja di tempat yang strategik seperti di dalam bilik atau di dapur.

Sumber: tambahcheese

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU