Connect with us

Petua

Teknik Kelaran Pokok Berkesan Untuk Pokok Tak Mahu Berbuah, Hasilnya Berkesan.

Published

on

Teknik Kelaran Pokok Berkesan Untuk Pokok Tak Mahu Berbuah Hasilnya Berkesan.

Teknik Kelaran Pokok Berkesan Untuk Pokok Tak Mahu Berbuah, Hasilnya Berkesan.

Dah bertahun min tunggu pokok mangga min berbuah tapi tak juga berbuah-buah. Terbaca pula perkongsian teknik kelaran yang dikongsikan oleh abdul hamid ahmad sebentar tadi.

Sambil-sambil bersihkan laman kebun, sambil-sambil tu juga ambil parang dan buat teknik kelaran ini. Buat dengan sunguh-sunguh dan niat agar buahnya lebat, insyallah.

Teknik inilah juga yang digunakan oleh pekebun untuk memaksa pokok berbuah.

mangga 1

Teknik kelaran atau girdling

Sebelum ini saya ada menyebut teknik kelaran (atau girdling technique) yang telah saya buat pada pokok tin dan pokok mangga.

Beberapa sahabat serta tuan admin Izham Alias mencadangkan dibuat pautan kepada maklumat ini. Maka dikesempatan ini saya tuliskan sebuah nota ringkas yang menerangkan sedikit-sebanyak tentang teknik ini.

11698982 10206071589860214 2304214497336969133 o 15 48 877386

Teknik girdling diamalkan oleh penanam pokok buah-buahan, baik untuk kegunaan sendiri atau di ladang. Ada dua tujuan teknik ini dilakukan:

a) Untuk mendapatkan buah yang banyak pada sesuatu musim, dan untuk menjadikan buah lebih besar dan lebih perisa.

b) Untuk memaksa pokok berbuah.

Ramai yang merungut pokok yang ditanam sehingga kini tak berbuah. Maka mahu ditakik dan ditabur garam. Ada yang cadangkan bakar pangkalnya. Disuruh bercakap dan berunding dengan pokok. Malah ada yang suruh ikatkan selipar buruk.

Paling dahsyat, disuruh sarungkan coli pada pokok durian! Apa sahajalah, asalkan bahagia. Jika tak dapat buah, dapat lucunya.

Apa kata buat teknik kelaran?

Teori

Tumbuhan membentuk makanan (dalam bentuk karbohidrat, atau disebut juga “gula”) melalui fotosistesis di daun. Kemudian gula ini disebarkan ke seluruh pokok, tetapi akhirnya dihantar ke akar untuk tujuan simpanan. Jalan penghantaran bahan gula ini adalah melalui tisu floem yang banyak terdapat pada kulit.

Pokok yang lambat berbuah itu terus-terus sahaja menyimpan gula ini di akar. Ini kita tak mahu. Kita mahu dia simpan di dahan-dahan dan apabila cukup bekalan, cepat-cepat membentuk bunga dan buah.

Jika itu yang kita mahu, maka lakukan sesuatu supaya gula itu tidak dihantar ke akar.

Bagaimana? Potong jalan penghantaran itu. Iaitu dengan membuat kelaran pada kulit.

Kelaran boleh dibuat pada:

a) pangkal dahan-dahan utama
b) sekeliling paksi pokok.

Cara membuat kelaran

  • Senang sahaja. Kelar.
  • Potong kulit sehingga menyentuh tisu kayu. Sentuh saja. Jangan potong kayu itu. Buat potongan pertama.
  • Kemudian potongan kedua. Lebar kelaran ini hendaklah tidak lebih daripada 5mm. Jika pokok kecil seperti pokok tin, 2mm cukuplah.
  • Potonglah menggunakan pisau yang tajam. Jika pokok ini subur, selepas dua potongan dibuat, tinggal siat sahaja. Kulitpun tanggal. Lihat gambar.
  • Selepas kelar, terpulanglah. Boleh dibalut dengan plastik cantuman. Boleh cat. Boleh biarkan sahaja.
  • Maka selepas beberapa minggu, seharusnya pokok mula mengeluarkan bunga dan seterusnya berbuah.
  • Selepas dua bulan, kelaran tadi sudah bercantum semula. Sebab itu jangan kelar lebar. Nanti pokok mati. Tinggal bacakan talkin sahajalah.
  • Jika kelaran ini bertujuan untuk membesarkan dan memaniskan buah, kelarlah selepas bunga kembang. Jangan lewat. Jangan terlalu awal.
  • Jika kelaran bertujuan untuk memaksa pokok berbuah, buatlah bila anda geram dan marah-marah.

Kaedah

Saya tunjukkan gambar sebenar girdling pada dahan mangga Honey Dew yang saya buat. Kelaran boleh dibuat dengan dua cara iaitu dengan bersambung atau bertindih.

11698956 10206071593500305 6450069949889175829 o 15 14 211667

11412049 10206071594940341 2796715229456139868 o 15 07 712003

a) Bersambung jika anda dapat buat potongan dengan lurus. Jika mahu buat begini, tandakan dengan pensel atau pen. Baru potong dengan pisau.

b) Bertindih. Hujung tidak bertemu tetapi MESTI bertindih.

Kalau tak bertemu? Kalau tak bertindih?

Kalau tak ikut teknik dan nasihat cikgu, tak menjadilah.

Selamat mencuba.Jika suka artikal ini, Jangan Lupa kongsikan, Like dan komen artikal ini. Terima kasih

Sumber: Abdul Hamid Ahmad

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

2024 Majalah Ilmu © Hak Cipta Terpelihara.