Connect with us

Petua

Teknik Cat Besi Outdoor Supaya Lebih Tahan Lama, Jangan Terus Tindan Dengan Cat Lama

Published

on

Teknik Cat Besi Outdoor Supaya Lebih Tahan Lama, Jangan Terus Tindan Dengan Cat Lama

Tapi sebenarnya untuk lebih tahan lama, kita tak hanya sapu saja. Ada teknik yang perlu dipraktikkan terutama jika mahu mengecat bahagian luar rumah.

Bab cat rumah ramai yang memilih untuk melakukannya sendiri. Setakat sapu cat saja kot, mudah.

Bagi yang mahu mengecat pagar, tangga besi di bahagian luar rumah, boleh praktikkan tip yang dikongsi oleh Ben Safwan.

Cara betul, kena buang lapisan cat lama dahulu . Ada 2 cara:

1. Guna waterjet

Pastikan air paip anda cukup tekanan atau guna tangki air. Guna waterjet dan tanggalkan cat. Kalau kena cara sangat mudah.

2. Guna Paint Remover

Cara ini kena buat berhati-hati, berbahaya. Pastikan anda pakai sarung tangan,cermin mata dan kasut getah. Kalau kena kulit, panas! Terus alirkan air ke bahagian kulit tanpa henti.

Guna Paint Remover cepat tapi leceh. Kena sapu bahagian demi bahagian, bersihkan bahagian itu dulu. Kalau lambat bersih ,akan jadi keras semula dan kena gosok dengan kertas pasir.

Langkah seterusnya

Dah setel semua, bersihkan dan saya tutup dengan plastik untuk spray.

Guna cat primer iron oxide. Cat ni juga berfungsi untuk anti rust. Brand KTH, LSC ada. Saya suka guna primer iron oxide finishing matte dulu dan baru untuk permukaan guna iron oxide gloss.

Walaupun suka matte, tapi kalau ditoreh dengan kuku pun dah nampak pada permukaan besi. Cantik tapi mudah calar. Maka sebab itu saya jadikan gloss sebagai top.

Bancuh dengan thinner dengan nisbah 1:1 kalau guna compressor seperti saya.

Bila dah siap semua,hujan tapi takde masalah. Biarkan kering dulu esok petang baru touch up balik.

Cara cat besi outdoor supaya tahan lama

Lama saya stop DIY PREMIUM kan, maka hujung tahun begini ambil kesempatan untuk touch up rumah. Hampir setahun duduk rumah ni, cat finishing asal developer guna dah mula tanggal.

Kalau dibiarkan boleh melarat hingga karat makan habis tangga besi ni. Dah mula terbit bunga karat di beberapa bahagian. Segelintir orang akan terus cat tindan je. Tapi itu CARA YANG SALAH walau ambil masa yang cepat.

Sebab cat baru ditindan atas lapisan cat asal yang sememangnya dah mudah terkopak. Maka takkan bertahan lama . Nanti terkopak balik. Tak berapa efektif .

Sumber: Ben Safwan

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!