Connect with us

SEMASA

Sheikh Zainul Asri Jelaskan Isu Video ‘Ya Sheikhana’ yang Tular – Ini Apa Yang Berlaku

Published

on

Sheikh Zainul Asri

Sheikh Zainul Asri Jelaskan Isu Video ‘Ya Sheikhana’ yang Tular – Ini Apa Yang Berlaku

Sheikh Muhd Zainul Asri Mohd Romli, seorang pendakwah terkenal, baru-baru ini tampil memberi penjelasan mengenai sebuah video tular yang menunjukkan sekumpulan pelajar sedang mengalunkan qasidah dan memujinya secara berlebihan dengan panggilan “Ya Sheikhana”. Video tersebut mendapat perhatian ramai, termasuk Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), dan menimbulkan pelbagai reaksi di kalangan netizen.

Dalam satu hantaran di TikTok, Sheikh Zainul Asri menjelaskan bahawa video itu adalah rakaman lama yang berlaku pada tahun 2020, semasa sambutan ulang tahun kelahirannya.

Walaupun beliau mengakui tidak bersetuju dengan sebarang majlis sambutan hari lahir, beliau menghormati usaha para pelajarnya yang telah bersusah payah membuat persiapan.

Menurut beliau, “Saya tidak terlalu ambil peduli tentang kalimat (pada waktu itu), tiba-tiba mereka mengalunkan ‘Ya Syeikhana’ atau ‘Ya Syeikh Zainul Asri’.” Tambahan pula, beliau memaklumkan bahawa qasidah yang dibacakan pada majlis tersebut adalah qasidah Syeikh Abdul Rahman Saqqaf, seorang wali, dan ia bukanlah permintaan beliau sendiri untuk diubah suai bagi menyebut namanya.

Reaksi dan Isu Yang Timbul

Video tersebut mula mendapat perhatian apabila seorang pengguna media sosial memuat naik klip berkenaan di Facebook, mengkritik tindakan para pelajar yang memuji Sheikh Muhd Zainul Asri dengan cara yang dianggap keterlaluan.

Ini mencetuskan pelbagai reaksi daripada netizen yang mempertikaikan tindakan tersebut. Isu ini menjadi lebih besar apabila dakwaan timbul bahawa Sheikh Zainul Asri membenarkan pujian yang melampau terhadap dirinya.

Menjawab tuduhan tersebut, Sheikh Zainul Asri menyifatkan ia sebagai satu fitnah yang berat dan bertujuan untuk membunuh karakter serta mencemarkan nama baiknya.

Beliau juga menyatakan bahawa beliau bukanlah jenis individu yang suka dipuji-puji dan tidak pernah menggalakkan sebarang bentuk pemujaan terhadap dirinya. “Kami bukanlah jenis yang ingin memuji-muji orang; kami mempunyai ilmu dan ingin mencontohi (akhlak) Nabi Muhammad SAW. Takkanlah kami nak suruh orang kata begitu,” tegasnya dalam video penjelasan tersebut.

Sheikh Zainul Asri

Respon Daripada Pihak Jakim dan Mufti

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Dr. Sirajuddin Suhaimee, turut mengulas isu ini. Menurut beliau, secara umum, memuji seseorang adalah harus selagi pujian tersebut adalah benar dan tidak mengandungi unsur pembohongan atau dusta.

Namun begitu, Jakim telah menghubungi Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah dan Jabatan Mufti Negeri Kedah untuk menyiasat dengan lebih lanjut berhubung isu ini. Ini bertujuan memastikan tiada unsur melampau dalam amalan agama yang dijalankan oleh mana-mana pihak.

Beliau turut menekankan kepentingan mengelakkan sebarang bentuk penghormatan yang boleh disalah tafsir sebagai pemujaan individu. Hal ini selaras dengan prinsip Islam yang menegaskan bahawa sebarang bentuk pujian atau penghormatan perlu dilakukan dalam batasan yang sewajarnya dan tidak bercanggah dengan ajaran agama.

Kritikan dan Pengajaran

Dalam penjelasannya, Sheikh Zainul Asri turut menyatakan rasa kecewa terhadap kritikan yang dilemparkan kepadanya secara tidak adil. Beliau menegaskan bahawa beliau tidak meminta pujian berlebihan seperti itu dan perkara tersebut berlaku di luar kawalannya. “Kalau saya tak maafkan, habislah dia sebab memfitnah. Yang mengulas pun melampau juga dengan mengatakan saya ‘Khariqal Adah’, saya bukan wali atau ulama,” ujarnya.

Beliau juga menjelaskan bahawa pada ketika kejadian itu berlaku, beliau tidak menitikberatkan soal kalimat yang digunakan kerana menghargai usaha para pelajarnya yang telah bersusah payah membuat persiapan.

Namun, beliau menekankan bahawa isu ini tidak sepatutnya diperbesarkan kerana ia bukanlah cerminan kepada keperibadian atau prinsip beliau sebagai seorang pendakwah. Sheikh Zainul Asri percaya bahawa fitnah yang ditujukan kepadanya adalah satu tindakan yang tidak berasas dan hanya akan merosakkan reputasi beliau di mata masyarakat.

Sheikh Zainul Asri Sheikh Zainul Asri

Sebagai kesimpulan, Sheikh Zainul Asri berharap agar isu ini tidak disalah tafsir dan semua pihak yang terlibat dapat melihat perkara ini secara lebih rasional. Beliau juga menyeru agar masyarakat tidak cepat membuat tuduhan atau andaian tanpa mendapatkan fakta yang sebenar. Dalam masa yang sama, beliau menerima sebarang kritikan dengan hati terbuka, tetapi menegaskan bahawa fitnah tidak boleh diterima dan boleh memudaratkan individu yang difitnah.

Video penjelasan:

@syeikhmuhdzainulasriPenjelasan isu ya syeikhana♬ bunyi asal – Syeikh Muhd Zainul Asri

Kejadian ini mengingatkan kita tentang kepentingan menjaga adab dan kesederhanaan dalam segala amalan, termasuk dalam memberi pujian. Sebarang bentuk pujian atau penghormatan haruslah dilakukan dalam batasan yang dibenarkan oleh agama, tanpa melampaui had yang boleh menyebabkan salah faham atau ketidakpuasan dalam kalangan masyarakat. Sheikh Zainul Asri, sebagai seorang pendakwah yang dihormati, turut menegaskan bahawa beliau tidak pernah menggalakkan sebarang bentuk pujian yang melampau dan berharap masyarakat dapat menilai perkara ini secara objektif.

Baca lagi:

aku keluaran UITM. aku suka shoping. Aku memang suka menulis dan buat mngulas produk yang aku suka !

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SEMASA

Remaja Pecah Tabung Masjid? Video CCTV Viral Cetus Perdebatan

Published

on

remaja pecah tabung masjid

Remaja Pecah Tabung Masjid? Video CCTV Viral Cetus Perdebatan

ALOR PONGSU – Isu remaja pecah tabung masjid kembali menjadi perhatian apabila satu rakaman CCTV tular di media sosial, memaparkan tindakan beberapa individu dipercayai cuba mengambil wang daripada tabung masjid.

Kejadian yang dipercayai berlaku di sebuah masjid sekitar Alor Pongsu itu mencetuskan pelbagai reaksi dalam kalangan netizen, terutamanya apabila ia melibatkan tempat ibadah umat Islam.

Dalam rakaman tersebut, kelihatan seorang remaja menghampiri tabung sebelum bertindak dalam keadaan mencurigakan. Video itu kemudian tersebar luas dan menjadi antara video viral masjid Malaysia yang hangat diperkatakan.

remaja pecah tabung masjid

Netizen Luah Kecewa Isu Tabung Masjid Dicuri

Rata-rata pengguna media sosial meluahkan rasa kecewa terhadap kejadian yang disifatkan sebagai tidak menghormati kesucian masjid.

Ada yang menyifatkan tindakan ini sebagai satu bentuk kes remaja curi duit masjid yang semakin membimbangkan, malah ada juga yang mengaitkannya dengan kemerosotan nilai dalam kalangan generasi muda.

“Masjid sepatutnya jadi tempat paling selamat, bukan sasaran jenayah,” tulis seorang pengguna.

Isu Sosial Remaja Malaysia Kembali Dipersoal

Kejadian ini sekali lagi membuka perbincangan tentang isu sosial remaja Malaysia, termasuk peranan keluarga, pendidikan dan masyarakat dalam membentuk sahsiah generasi muda.

Walaupun ada yang menuntut tindakan tegas, terdapat juga pandangan yang mencadangkan pendekatan mendidik dan membimbing agar remaja tidak terus tersasar.

Setakat ini, belum ada kenyataan rasmi daripada pihak berkuasa berhubung kes remaja pecah tabung masjid tersebut.

 

Video penuh remaja pecah tabung masjid :

 

Sumber

 

 

 

Continue Reading

SEMASA

“Hilang Dihanyutkan Arus Deras” – Kanak-Kanak 10 Tahun Dikhuatiri Lemas Di Puncak Alam

Published

on

Kanak-Kanak 10 Tahun Dikhuatiri Lemas

“Hilang Dihanyutkan Arus Deras” – Kanak-Kanak 10 Tahun Dikhuatiri Lemas Di Puncak Alam

Seorang kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun dikhuatiri lemas selepas terjatuh ke dalam longkang dan dihanyutkan arus deras di Lorong Cakera Purnama, Bandar Puncak Alam, petang tadi.

Kejadian menyayat hati itu dipercayai berlaku sekitar jam 3.30 petang ketika hujan lebat melanda kawasan tersebut.

 Kanak-Kanak 10 Tahun Dikhuatiri Lemas

Menurut Penolong Pengarah Operasi JBPM Selangor, Ahmad Mukhlis Mokhtar, pihak bomba menerima panggilan kecemasan pada jam 7.47 malam.

Susulan itu, seramai enam anggota bersama sebuah jentera Fire Rescue Tender (FRT) dari Balai Bomba dan Penyelamat Bestari Jaya telah dikejarkan ke lokasi kejadian.

 Kanak-Kanak 10 Tahun Dikhuatiri Lemas

Pasukan bomba tiba di lokasi kira-kira jam 8.13 malam dan segera memulakan operasi mencari dan menyelamat.

“Laporan daripada orang awam mengatakan mangsa jatuh ke dalam longkang dan dihanyutkan arus deras ketika hujan lebat.

“Ketika ini, kerja-kerja mencari dan menyelamat sedang giat dijalankan,” katanya dalam satu kenyataan.

Perkongsian kejadian ini mengundang rasa risau dan simpati dalam kalangan netizen yang turut mendoakan agar mangsa segera ditemui.

Baca lagi : Kanak-Kanak 4 Tahun Maut, Kereta Dipandu Datuk Terbalik Di Manjoi – Majalah Ilmu

Kanak-Kanak 10 Tahun Dikhuatiri Lemas

Ramai juga mengingatkan tentang bahaya arus deras ketika hujan lebat, terutama di kawasan longkang dan parit yang boleh menjadi sangat berbahaya dalam sekelip mata.

Operasi mencari dan menyelamat Kanak-Kanak 10 Tahun Dikhuatiri Lemas masih diteruskan oleh pihak bomba.

Semoga mangsa Kanak-Kanak 10 Tahun Dikhuatiri Lemas ditemui segera dan segala urusan dipermudahkan.

Sumber

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

SEMASA

“Penonton Selalu Terhibur Dengan Kerenah Atok,Pemergian Ayah Famy Ismail Buat Ramai Sebak”

Published

on

,Pemergian Ayah Famy Ismail

Pempengaruh TikTok, famy.ismail, sebelum ini sering mencuri perhatian ramai menerusi perkongsiannya menjaga ayah tercinta yang sedang sakit strok.

Melalui video-video yang dimuat naik, ramai penonton mengikuti perjalanan hidup mereka sekeluarga, termasuk rutin harian, rawatan, suasana di hospital dan gelagat ayahnya yang sering memarahi atau berleter kepada Famy.

,Pemergian Ayah Famy Ismail

Walaupun sering dimarahi, Famy tetap sabar melayan kerenah ayahnya. Malah, hubungan mereka membuatkan ramai tersenyum kerana di sebalik kemarahan itu, jelas kelihatan kasih sayang seorang ayah terhadap anak.

Gelagat ayahnya yang kadangkala tegas, lucu dan bersahaja membuatkan ramai penonton terhibur. Ada yang menganggap atok itu seperti ayah atau datuk mereka sendiri kerana sikapnya yang begitu dekat dengan kehidupan ramai orang.

Moto yang sering dikongsikan Famy iaitu “Cipta lah kenangan selagi ianya masih ada” kini menjadi lebih menyentuh hati selepas berita pemergian ayahnya mula tersebar.

,Pemergian Ayah Famy Ismail

Ramai pengikut mengakui mereka terkejut apabila melihat perkongsian ucapan Al-Fatihah dan berita mengenai pemergian ayah Famy.

Ada yang mengatakan mereka baru sahaja melihat video-video ayahnya beberapa hari lalu, malah ada juga yang mengakui masih teringat wajah dan suara ayahnya yang sering muncul dalam kandungan TikTok Famy.

Ruangan komen turut dibanjiri ucapan takziah dan doa daripada orang ramai.

“Terkejut buka Facebook tadi, Al-Fatihah atok.”

“Atok online kami. Semoga tenang di sana, salam takziah kepada keluarga.”

“Salam takziah kepada seluruh ahli keluarga dan Al-Fatihah… xde dah orang nak hiburkan kami.”

okomenaa

Perkongsian itu membuatkan ramai sedar bahawa setiap momen bersama ibu bapa adalah sangat berharga.

Apa yang dilakukan Famy sepanjang menjaga ayahnya bukan sekadar menghasilkan kandungan di media sosial, tetapi menjadi bukti kasih sayang seorang anak yang sanggup menjaga orang tuanya hingga ke akhir hayat.

Kini, segala gelak tawa, bebelan dan kemarahan kecil ayahnya hanya tinggal kenangan.

sfasfasfasf

Namun kenangan itulah yang akan terus hidup dalam hati keluarga dan para pengikut yang pernah mengikuti perjalanan mereka selama ini.

670554546 18580053295022083 5156897384375136243 n

Al-Fatihah buat Allahyarham. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman.

Video :

@famy.ismail Ayah udah laaa! Ayah udah laaaa! Simple ! 😩 #CiptaKenangan #foryourpage #AtokOnline #fypシ゚ #fyp ♬ suara asli – Virgiant 🪬

Continue Reading

Trending