Connect with us

SEMASA

Satu-Satunya Rumah Yang Terselamat Dari L3tusan Gunung Ber4pi Semeru, “kelihatan bersih tanpa ada selut mahupun debu”

Published

on

Satu-Satunya Rumah Yang Terselamat Dari L3tusan Gunung Ber4pi Semeru, “kelihatan bersih tanpa ada selut mahupun debu”

Selepas ‘berehat’ selama setahun tiga hari, Gunung Semeru yang terletak di Jawa Barat kembali aktif dan l3tusan terbaru yang berlaku Sabtu lalu dilaporkan memunt4hkan lava panas, asap panas dan debu. Difahamkan, selain l3tusan pertama pada 4 Disember, gunung tersebut meletus buat kali ke-2 pada hari Isnin dan ia merupakan l3tusan ketiga yang berlaku dalam tahun ini, untuk rekod, sejak abad ke-19, gunung berapi tersebut telah m3letus lebih daripada 70 kali.

Menurut Liputan 6, sehingga hari ini, l3tusan tersebut telah meng0rbankan 39 ny4wa manakala 13 lagi masih belum ditemui dan menerusi berita-berita yang tersebar, kawasan perkampungan di daerah Sumanjang tersebut mengalami ker0sakan t3ruk akibat tert!mbus debu yang terhasil disebabkan l3tusan tersebut.

Gunung Semeru Meletus 16012021Sumber: Tribunnews

Salah satu kawasan yang terj3jas t3ruk adalah kawasan Kampung Renteng di Desa Sumberwuluh yang dikatakan terjejas teruk sehinggakan rumah-rumah yang ada disana tidak dapat didiami lagi kerana ditengg3lami debu yang telah mengeras seakan-akan lumpur.

Namun, disebalik b3ncana berkenaan, difahamkan ada satu kejadian yang menjadi tanda tanya ramai dan sempat tular di media sosial kerana difahamkan terdapat sebuh rumah yang langung tidak terjejas selain kelihatan bersih tanpa ada selut mahupun debu.

Dikongsikan oleh seorang pengguna TikTok @rendra_tegar, rumah yang difahamkan kepunyaan Pak Roh ini kelihatan tidak terusik sedikitpun sehingga ramai tertanya apakah ‘amalan’ yang telah digunakan oleh beliau. “Salah satunya rumah yang selamat di Kampung Renteng, rumah Pak Roh”

Menerusi ruangan komen, ramai berpendapat bahawa pastinya Pak Roh ini seorang yang alim dan sering membuat amal ibadah seperti membaca Al-Quran dan sebagainya, oleh itu rumahnya kekal dalam keadaan selamat walaupun kelihatan rumah sebelah dan sekitarnya terjejas teruk.

Sehingga kini, video perkongsian Rendra tersebut hampir mencecah 3 juta tontonan selain ramai yang berminat untuk mengenali dan mengetahui ‘rahsia’ amalan Pak Roh tersebut dan difahamkan, pemilik akaun tersebut akan cuba mendapatkan Pak Roh setelah keadaan disana semakin pulih dan sesuai untuk diadakan temuramah dan sebagainya.

Sumber: lobakmerah via https://nzdigital.com.my/

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!