Connect with us

INFO

Punca Utama Kereta Terpadam Secara Tiba-Tiba Semasa Memandu

Avatar of majalahilmu

Published

on

Punca Utama Kereta Terpadam Secara Tiba Tiba Semasa Memandu

Punca Utama Kereta Terpadam Secara Tiba-Tiba Semasa Memandu

Kadang kejadian berlakunya secara tiba-tiba kenderaan terpadam semasa di kawasan lampu isyarat atau di kawasan persimpangan sangat membahayakan serta kadang menakutkan. Selain itu, kadang kereta juga boleh terpadam semasa kenderaan sedang laju bergerak. Keadaan ini sangat membahayakan.

Kejadian kereta tiba-tiba padam / mat1 mungkin disebabkan oleh 3 sebab ni. Pastikan benda ni yang betul-betul rosak sebelum anda membuat apa-apa penukaran spare part yang akan merugikan anda.

Probe battery copy

PUNCA 1: BATERI KERETA MAT1 / ROSAK

Bateri kereta rosak atau kong adalah salah satu sebab pekara yang biasa berlaku di jalanraya. Apabila bateri tidak melakukan tugasnya alternator bekerja lebih keras untuk memastikan elektronik anda (Termasuk sistem enjin anda) berjalan.

Alternator yang terlalu banyak bekerja dalam satu tempoh yang panjang menyebabkan lebih banyak tekanan pada enjin kereta dan sebelum anda perasan tiba-tiba kereta anda mati. Bateri kereta mampu bertahan antara 1.5 hingga 2 tahun. Sentiasa berwaspada dan ingat berapa lama anda sudah guna bateri kereta anda. Biasanya pada bateri kereta anda ada rekod yang ditulis oleh kedai.

download 14

PUNCA 2: ALTERNATOR ROSAK

Tahukah anda apa fungsi alternator kereta ? Ketika enjin anda bergerak, alternator akan mengecas bateri dan membekalkan kuasa elektrik tambahan untuk sistem elektronik kenderaan.

Kebiasaannya orang akan keliru dengan hanya menukar bateri kereta, masalah kereta mat1 anda sudah dapat di selesaikan. Namun hakikatnya bateri baru anda akan mati setelah beberapa minit digunakan oleh kerana alternator tidak berfungsi untuk mengecas semula tenaga yang telah digunakan. Salah satu tanda untuk mengenalpasti alternator rosak adalah apabila lampu bateri pada dashboard kereta anda hidup.

Harga Alternator kereta yang baru adalah sekitar RM250 hingga RM 700 bergantung kepada model kenderaan.

ftrimgsimbolkereta 834x600 1

PUNCA 3: FUEL PUMP ROSAK

Fuel pump berfungsi mengepam minyak ke enjin. Apabila ianya gagal kereta tidak akan dapat dihidupkan. Sekiranya anda seorang yang peka, anda pasti akan dapat mendengar bunyi fuel pump kereta anda berfungsi apabila anda memusing kunci kereta.

download 15

Sebelum menghidupkan enjin akan ada bunyi sedikit bunyi dengung selama beberapa saat. Itulah sebenarnya bunyi fuel pump kereta anda mengepam minyak ke bahagian enjin kereta untuk tujuan menghidupkan enjin. Harga Fuelk pump kereta di pasaran adalah sekitar RM100 ke RM 300 bergantung kepada model kenderaan.

Majalah ilmu: Dengan perkongsian ini harap sedikit dapat membantu anda semua. Benda kecil kadang kita harus peka. Kadang benda kecil boleh mengakibatkan bahaya. Sharekan juga ilmu ini ke rakan dan kenalan anda juga.

Semoga bermanfaat.

Sumber: rumahpanjai

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU