Connect with us

SEMASA

Misterl kem4tian pelakon Tangmo Nida Patcharaveerapong terjawab apabila polis mengesahkan pelakon itu meningg4l dunia akib4t lem4s

Avatar of kidin

Published

on

uabg

Misterl kem4tian pelakon Tangmo Nida Patcharaveerapong terjawab apabila polis mengesahkan pelakon itu meningg4l dunia akib4t lem4s

Hasil pemeriksaan forensik. Thai PBS World mel4porkan, Pesuruhjaya Polis Wilayah 1, Jirapat Phumichit, Menurut Jirapat, Nida mengalam1 luk4 dalam pada kaki kiri m4ngsa mungkin disebabkan oleh kipas bot tetapi forensik tidak memberikan sebarang petunjuk sama ada pelakon itu terj4tuh dari bot, atau ditol4k.

Beliau turut mended4hkan p0lis meneliti kenyataan lima rakan yang berada di atas bot yang sama dengan Nida.

“Setakat ini, mereka menyer4hkan pakaian yang mereka pakai pada malam itu, sudah menjalani pemeriksaan fizikal dan menyediakan sampel 4sid deoksiribonukleik (DNA) untuk analisis for3nsik,”katanya.

Berhubung luk4 dan leb4m yang ditemui pada lengan dan bahu salah seorang daripada lima rakan Nida di dalam bot bersamanya, dikenali sebagai Job, doktor yang menjalankan pemeriksaan memberitahu media bahawa ia berlaku dalam tempoh lima hingga tujuh hari dan bukan disebabkan cak4ran kuku jari.

Seorang doktor pada sidang media berkata bahawa dia tidak bertanya bagaimana lelaki itu mendapat keceder4an, namun percaya bahawa ia disebabkan oleh objek ker4s dan bukan perg4duhan.

Jirapat berkata bahawa penyi4sat polis sudah memeriksa sistem nav1gasi GPS pada bot dan mendapatkan butiran perjalanan kapal termasuk kelajuan pelayarannya pada malam trag3di Khamis minggu lalu itu.

Pakar patologi di Institut Perubatan Forensik Hospital Besar Polis memberitahu media bahawa mereka tidak dapat mengesahkan sama ada Nida sudah membuang air kecil sebelum dia lem4s, seperti yang didakw4 rakan-rakannya, kerana m4yat sudah di dalam air untuk waktu yang lama.

Pakar forensik, Prof Madya Dr Werasak Charaschaisri memberitahu PBS Thai bahawa luk4 dalam pada kaki mangs4 mungkin disebabkan oleh kip4s bot, tetapi masih belum dided4hkan sama ada luka itu, sebelum atau selepas bed4h si4sat.

Mengenai pasir yang terdapat di dalam paru-paru Nida, Dr Werasak menjelaskan dia masih bernafas ketika terj4tuh ke dalam sungai .

Katanya, ia kerana pasir boleh masuk ke dalam paru-paru ketika lem4s, dan arus di Sungai Chao Phraya menyebabkan pasir boleh terampai di dalam air.

Oleh itu, mangs4 tidak perlu tenggel4m ke dasar sungai untuk pasir masuk ke dalam p.aru-parunya.

Sementara itu, ramai penduduk tempatan meletakkan bunga di Jeti Pibulsongkram di wilayah Nonthaburi, hari ini, bagi penghormatan terakhir kepada mendiang pelakon berkenaan.

E7F9BE94 5FF6 4B48 85A2 13C82F288CAC

Lima individu naik bot bersama aktres Thailand akan didakw4
GLOBAL | Lima individu menaiki bot laju bersama pelakon televisyen Thailand, Nida “Tangmo” Patcharaveerapong berkemungkinan berdepan pertuduh.an meng.akibatkan kecu4ian hingga menyebabkan kem4tian.

Kata polis Thailand, selain itu, kelima-lima suspek turut memberi kenyataan p4lsu kepada pihak berkuasa.

Lima individu terb4bit adalah Idsarin “Gatick” Juthasuksawat , pengurus Tangmo, iaitu Wisapat “Sand” Manomairat, Nitas “Job” Kiratisoothisathorn, pemilik bot, Tanupat “Por” Lerttaweewit dan pemandu bot, Phaiboon Trikanjananun.

Tanupat and Phaiboon setakat ini sudah didakw4 kerana mengend4likan bot tanpa lesen dan mengak1batkan kecu4ian hingga menyebabkan kem4tian.

Menurut pegawai Polis Wilayah 1, bukti baru muncul apabila Bahagian Teknologi Jen4yah (TCSD) berjaya mengesan telefon Tanupat dan mendapati dia membuat pengakuan kepada beberapa orang bahawa Phaiboon merupakan pemandu bot ketika ins1den memb4bitkan Tangmo berlaku.

Phaiboon didakw4 telah hil4ng kawalan disebabkan dia tidak mempunyai pengalaman profesional untuk mengendalikan bot, lapor Bangkok Post.

Ia mengakib4tkan Tangmo – yang berada di belakang bahagian bot – cuba berpaut pada Manomairat kerana bimb4ng dia akan terj4tuh.

Bagaimanapun, lebih meny4yat hati, khuatir dia turut akan terj4tuh ke dalam sungai, Manomairat menggoy4ngkan kakinya dan menyebabkan paha kanan Tangmo terkena bil4h kipas bot berkenaan.

Polis akan memanggil kelima-lima suspek untuk berdepan pertud.uhan kecu4ian hingga menyebabkan kem4tian model yang menjadi pelakon itu selain pada masa sama memberi kenyataan p4lsu.

Seorang lagi pegawai polis, Leftenan General, Jirapat Phumjit berkata, Kiratisoothisathorn memberikan kenyataan berc4nggah berhubung bot itu dikendalikan pada malam kejadian.

Dia merupakan satu-satunya saksi yang memberitahu polis bot laju itu ters3ntak secara tiba-tiba lalu menyebabkan Tangmo terj4tuh ke dalam sungai.

Menurutnya, Phaiboon satu-satunya tertu.duh yang g4gal menghadiri lakonan semula polis menggunakan bot laju dengan model sama semalam. Dia mendakw4 berdepan mas4lah d.arah tinggi.

Bot itu akan dibawa pada kelajuan dan pada laluan sama seperti kejadian malam itu.

Penyi4sat kemudian akan menguji dakw4an mereka yang berada di atas kapal tidak mendengar apa-apa bunyi apabila Tangmo j4tuh ke laut, katanya lagi.

Lebih banyak uji4n DNA daripada sampel yang dikumpul di atas bot itu akan diser4hkan kepada penyi4sat tidak lama lagi dan lebih ramai saksi akan dipanggil selain 12 individu yang telah hadir untuk soal si4sat.

Telefon keenam-enam individu yang berada di atas bot itu sudah dihantar ke TCSD untuk mencari lebih banyak petunjuk bagi menyelesaikan kes terb4bit.

Tangmo yang memiliki lebih 1.6 juta pengikut di Instagram pernah membintangi filem The Fallen Leaf dan siri televisyen popular Bangkok Love Stories: Innocence.

Selepas pencarian selama 38 jam, m4yat Tangmo ditemui di sungai Chao Phraya di ibu negara Bangkok pada 26 Feb lalu, dua hari selepas dia dikatakan terj4tuh dari bot.

Ibu kepada Tangmo, Panida Sirayutthayothin dipetik Bangkok Post berkata dia tidak percaya bahawa kem4tian anak perempuannya kerana tidak sengaj4 terj4tuh dari bot laju di Sungai Chao Phraya.

Panida juga menol4k laporan tandas pada bot itu tidak berfungsi dengan baik.

“Tangmo seorang bintang filem. Sukar untuk membayangkan dia pergi ke bahagian belakang bot untuk itu,” kata Panida.

Laporan sebelum ini berkata pelakon itu pergi ke bahagian belakang bot untuk membuang air, kerana tandas bot itu ros4k.

Sumber; online

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU