Connect with us

Petua

Labu Siam Ikthiar Penawar penya kit dar ah tin ggi, terutama kaum ibu yang selalu st ress.

Avatar of majalahilmu

Published

on

Labu Siam Ikthiar Penawar penya kit dar ah tin ggi terutama kaum ibu yang selalu st ress.

Labu Siam Ikthiar Penawar penya kit dar ah tin ggi, terutama kaum ibu yang selalu st ress.

Labu siam atau dikenali sebagai Chayote, juga dikenali sebagai skuasy mirliton, adalah tumbuhan yang boleh dimakan daipada keluarga labu, Cucurbitaceae. Chayote adalah salah satu daripada beberapa makanan yang diperkenalkan kepada Dunia Lama semasa Columbia.

Kepada sesiapa yang ada peny akit da rah tin ggi, terutama kaum ibu yang selalu st ress dengan berbagai-bagai tugasan di tempat kerja dan juga di rumah, boleh cuba petua yang sangat mudah dan berkesan ini.

82093639 1441632919341476 483416659567050752 o

Caranya:

1. Ambil sebiji labu siam atau labu jepun
2. Potong dan bersihkan
3. Kisar untuk dapatkan jusnya
4. Tapis ambil airnya sahaja
5. Letak secubit garam
6. Minum

Insya Allah sangat cepat menurunkan darah tinggi. Masak sebagai sayur juga sangat sedap dan baik untuk kesihatan.

Berikut adalah faedah labu siam kepada kesihatan tubuh:

1. Bagus untuk wanita hamil

Kandungan vitamin B9 (folat) sangat baik bagi memenuhi keperluan nutrisi ibu hamil bagi kesihatan dan pertumbuhan bayi dalam kandungan, bahkan mengelak daripada berlakunya kegu guran. Boleh amalkan dengan kerat kerana bagus untuk kandungan.

2. Mengawal koles terol

Labu adalah sayuran yang mengandungi rendah kalori dan tidak mengandungi lemak tepu. Sehubungan itu, ia sangat sesuai diamalkan dalam diet pemakanan seharian bagi menjaga kadar kolesterol dalam badan.

3. Mengawal tekanan da rah tin ggi

Ia juga dapat membantu anda mengawal tekanan dar ah ting gi kerana mempunyai sifat diuretik ringan. Jangan ambil mudah tentang peny akit ini, kerana pen yakit da rah tinggi ini mampu membunuh.

4. Mengatasi Anemia

Kekurangan zat besi adalah salah satu sebab anda boleh menderita peny akit ane mia. Labu siam merupakan sumber terbaik bagi membantu hemog lobin mengikat oksigen kerana kandungan zat besi yang ada di dalamnya.

Majalah ilmu : Kesimpulannya, labu siam mempunyai pelbagai kelebihan dan manafaat, Namun di untuk mengamalkannya harus la berpada-pada. Dengan niat yang baik dan  Dapatkan nasihat Doktor, Insyallah dengan izin-NYA akan di beri kesembuhan.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU