Connect with us

KESIHATAN

Ilmuwan Dari Jepun, Doktor Yoshinori Ohsumi Menerangkan Kelebihan Berpuasa Dari Sudut Kesihatan, Proses Autophagi Dan Autolisis Dalam Puasa

Avatar of kidin

Published

on

ikdghew

Ilmuwan Dari Jepun, Doktor Yoshinori Ohsumi Menerangkan Kelebihan Berpuasa Dari Sudut Kesihatan, Proses Autophagi Dan Autolisis Dalam Puasa

PROSES AUTOPHAGI & AUTOLISIS DALAM PUASA

Ilmuwan bernama Yoshinori Ohsumi ini telah membuktikan dan menemukan bahwa ketika seseorang lapar (PUASA) dalam jangka waktu tidak kurang dari 8 jam dan tidak lebih dari 16 jam, maka tubuh akan membentuk protein khusus di seluruh tubuh yang disebut autophagisom.

Konsep autophagi adalah menjadikan tubuh lapar. Ketika tubuh seseorang lapar, maka sel-sel tubuhnya pun ikut lapar. Sel-sel yang lapar ini akan memakan sel-sel dirinya yang sudah tidak beguna lagi atau sel-sel yang telah ro.sak atau sel ma.ti, agar tidak menjadi sampah dalam tubuh.

Dengan demikian sel-sel ma.ti ini tidak akan menghasilkan sesuatu yang boleh memb4hayakan tubuh… Jadi, tubuh orang yang berpuasa akan membersihkan dirinya sendiri

Autophagisom tersebut boleh diandaikan sebagai suatu penyapu r4ksasa yang mengumpulkan sel-sel ma.ti yang tidak berguna dan boleh memb4hayakan tubuh untuk dikeluarkan… Sel-sel m4ti ini banyak dihasilkan oleh sel kan.ser dan sel berbentuk kuman (vi.rus atau bakteria) penyebab peny4kit…

Protein autophagisom tersebut mengh4ncurkan dan memakan sel-sel berb4haya tersebut, lalu mengeluarkannya… Sebagai kesimpulan dari riset ini, doktor Yoshinori Ohsumi menyarankan agar seseorang boleh menjalani praktik melaparkan diri (PUASA) dua atau tiga kali dalam seminggu.

Penelitian ini telah memenangkan penghargaan NOBEL KEDOKTORAN kepada dokter Yoshinori Ohsumi atas riset yang ia namakan AUTOPHAGI. Bagi Muslim, disunnahkan puasa Isnin dan Khamis, dan diwajibkan bagi yang berpuasa selama 1 bulan di Bulan Ramadhan…

Artinya bahwa konsep AUTOPHAGI sesungguhnya sudah disarankan sejak 15 abad yang lalu oleh Rasulullah SAW…
Tinggal mempraktikkannya dengan tata cara puasa yang betul… Selain perkara di atas, ada juga terjadi AUTOLISIS

Jangan terkejut ya.. pada jam 12thari hingga 6ptg kita akan merasa letih. Bersyukurlah.. Karena itu bermakna akan dimulai satu proses yang sangat bermanfaat untuk tubuh kita.

Proses itu adalah AUTOLISIS

Autolisis adalah proses pembuangan sel-sel yang ma.ti atau ro.sak di dalam tubuh kita. Bayangkan.. Kalau kita tidak puasa.. Organ pencernaan kita hampir tak pernah berhenti bekerja. Setiap kali kita makan, memerlukan +-8 jam organ pencernaan kita utk bekerja.

Jam 7pg sarapan pagi, maka jam 3ptg organ baru selesai bekerja, tapi jam 12tghari kita sudah makan lagi. Dari jam 12 seharusnya selesai cernaan jam 8mlm, kita makan lagi jam 7mlm. Belum lagi kalau jam 11mlm ambil/makan mee/nasi goreng dsbnya.

Astagfirullah..Kalau tubuh kita boleh bercakap.. mungkin dia akan mengatakan.. “Boss saya resign saja ya” Maka.. Jika kita puasa.. Sahur jam 4, organ bekerja sampai jam 12. Jam 12 hingga jam 6ptg, organ kita menganggur tak ada kerja. 6 jam.. Banyak masa tu.

Seperti ibu-ibu di rumah.. Kalau tak ada kerja, kan suka kemas-kemas rumah, bersih-bersih, buang barang-barang yang tak terpakai. Sama saja. organ kita kalau tak ada kerja, mereka akan melakukan pembersihan tubuh, inilah Autolisis.

Sumber: facebook

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU