Connect with us

SEMASA

Guru Durjana Sekolah Pondok Didakwa Melakukan Perkara Keji, 8 Daripada 12 M4ngsa Sudah MeLahirkan Anak

Published

on

Guru Durjana Sekolah Pondok Didakwa Melakukan Perkara Keji, 8 Daripada 12 M4ngsa Sudah MeLahirkan Anak

Tugas guru adalah untuk mendidik anak bangsa dan kerjaya itu dipandang mulia oleh kebanyakanasyarkat di seluruh dunia. Namun, Seorang guru yang bertugas di sebuah yayasan sekolah pondok di Bandung, Indonesia telah ditahan oleh pihak berkuasa dan dihadapkan ke mahkamah selepas didakwa menc4bul dan mer0go.l 12 orang pelajarnya.

8 m4ngsa telah melahirkan anak, 2 hamil

Memetik laporan News Detik, suspek yang dikenali dengan nama Herry Wirawan telah melakukan perbuatan keji itu sejak tahun 2016 sehingga pertengahan tahun 2021.

Menurut sumber, kebanyakan daripada mangsa merupakan pelajar bawah umur yang berusia dalam lingkungan 16 hingga 17 tahun. Lebih mengejutkan apabila mengetahui lapan daripada mangsa telah pun melahirkan anak manakala dua lagi sedang mengandung. Difahamkan, seramai sembilan orang bayi telah dilahirkan hasil daripada perbuatan jijik susp3k.

Susp3k yang sudah berkahwin dan memiliki tiga orang anak itu didakwa menggunakan kekerasan dan memaksa kesemua mangsa untuk memuaskan nafsu serakahnya. Susp3k bukan sahaja melakukan perbuatan di sekolah bahkan di apartment dan di hotel.

Beri janji manis kepada m4ngsa

Menurut Ketua Seksyen Penerangan Undang-Undang Pejabat Pendakwa Raya Jabar, Dodi Gazali Emil, suspek dikatakan sering memberi janji-janji manis seperti akan membesarkan anak yang dilahirkan sehingga berjaya termasuklah segala perbelanjaan ditanggung sepenuhnya.

Menurut Ketua Lembaga Perlindungan Saksi & Korban (LPSK) iaitu Livia Istania DF Iskandar, suspek didakwa melakukan ekspl0itasi terhadap anak yang dilahirkan m4ngsa dengan menjadikan mereka sebagai peminta sedekah.

Fakta persidangan menyatakan anak-anak yang dilahirkan m4ngsa diakui sebagai anak yatim piatu dan dijadikan sebagai peminta sedekah kepada beberapa pihak. Dana yang diberikan kepada m4ngsa juga diambil oleh pelaku.

Selain itu, guru tersebut juga didakwa tidak hanya mer0g0.l anak muridnya disekolah tetapi turut melakilan perbuatan hina itu di tempat lain.

Berikutan daripada itu, kes ini telah dibawa ke mahkamah dan sedang dibicarakan. Setakat ini, sebanyak 21 saksi telah dipanggil untuk memberi keterangan berhubung kes tersebut.

Sumber : Kompas TV / utusan / Merdeka Via OB

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!