Connect with us

SEMASA

Risau Dengan Masa Depan Graduan Di Malaysia, Gadis Yang Baru Menjadi Graduan Kimia Kerja KFC Telah Mendapat Perhatian Pelakon Fazura Di Tik Tok

Avatar of hannani juhari

Published

on

graduan kimia kerja kfc

Risau Dengan Masa Depan Graduan Di Malaysia, Gadis Yang Baru Menjadi Graduan Kimia Kerja KFC Telah Mendapat Perhatian Pelakon Fazura Di Tik Tok

Graduan di Malaysia semakin meningkat setiap tahun tidak kira dalam apa jua bidang. Banyak kita dengar kisah para graduan yang tidak dapat terjun ke dalam sektor pekerjaan walaupun memiliki kelulusan yang tinggi sekalipun. “Buat je apa-apa kerja, jangan pilih kerja sangat”. Ungkapan ini sering kita dengar dari orang dewasa yang lebih berpengalaman tetapi sejauh mana ia menjadi realiti pekerjaan dalam era yang penuh mencabar ini? Walaupun kita lulusan ijazah, memilih untuk mohon pekerjaan di taraf SPM atau diploma juga menginginkan kelayakan 2-3 tahun pengalaman kerja. Ini jelas, bukan graduan yang memilih kerja tetapi “demand” dari dunia pekerjaan hari ini yang membuatkan graduan tersepit dalam dua situasi. Kisah graduan kimia kerja KFC adalah salah satu dari ribuan kisah graduan yang masih bergelut untuk membina masa depannya.

Gadis jadi graduan kimia kerja KFC lepas convo

graduan kimia kerja kfc

Heboh di laman Tik Tok @ainxxang beberapa hari lalu apabila dia memuat naik video dirinya yang berjaya bergelar graduan dan memiliki ijazah dalam bidang kimia tetapi akhirnya bekerja di sebuah restoran makanan segera, KFC.

Dia yang baru sahaja memperoleh ijazah sarjana itu di salah sebuah universiti awam terkemuka di ibu kota, telah meneruskan perjalanan dalam dunia pekerjaan di restoran KFC. Walaupun demikian, dia kini akur bekerja di KFC yang jauh berbeza dari bidang yang dipelajarinya. Menurut gadis itu di ruangan kapsyen, ini bukanlah pekerjaan yang sempurna namun dia bersyukur dengan rezeki yang diberikan.

Video viral mendapat perhatian netizen & Fazura

Kini video viral di Tik Tok telah mendapat 333.0K likes, dan 101K komen. Apa yang menyedihkan apabila di bahagian komen rupa-rupanya ia dibanjiri dengan komen dari lepasan graduan lain yang turut sama senasib.

“May Allah SWT ease everything for you sweetie. Trust the process and your beautiful journey. The best is yet to come.”

graduan kimia kerja kfc

“Kawan saya master, kerja penjual wafer je you. Kalau nak tunggu betul-betul bidang kita, emmm tak makan la. It’s okay la kerja apa asal perut kenyang.”

graduan kimia kerja kfc

“Jangan ambil degree semata-mata nak kerja bagus, teoi belajar nak ilmu. Banyak ilmu kita boleh berjaya, tak di dunia tapi di akhirat.”

graduan kimia kerja kfc

“Sis degree 4 tahun last-last jadi cleaner dekat Singapore. Yang penting duit halal masuk sudahlah.”

graduan kimia kerja kfc

“I’m jobless sejak 3 tahun lalu. Study akuan tiba-tiba review make up/skincare.”

graduan kimia kerja kfc

“Sekarang memang lambakan graduan tapi peluang pekerjaan kurang. Sebab tu dari dulu kerajaan ada buat kajian penempatan pekerjaan sebelum habis study pun lecturer ada cakap.”

graduan kimia kerja kfc

“I’m graduate with background in chemistry as well. It is so hard to find a job. So I feel you. Stay strong.”

graduan kimia kerja kfc

“Insha Allah ada rezeki nanti. Tabah je.”

graduan kimia kerja kfc

“lt’s okay sis. Saya degree komunikasi media baharu. Tapi sekarnag kerja pasar malam je. Allah tahu apa yang terbaik.”

graduan kimia kerja kfc

“Saya degree in child and family psychology. Tapi pernah kerja kerani pembersihan, kerja besi buruk, money lender, jual nasi lemak dan banyak lagi.”

graduan kimia kerja kfc

“Kerja je dulu yang mana ada, daripada menganggur tunggu kerja yang sesuai dengan bidang. Janji halal.”

graduan kimia kerja kfc

 

Isu graduan menganggur di mana silapnya?

Kajian oleh sebuah firma penyelidikan pasaran (IPSOS) mendapati bahawa kebimbangan terhadap pengangguran meningkat kepada 40 peratus semasa pandemik COVID-19 berbanding tahun sebelumnya.

Data tinjauan yang dibuat juga menunjukkan sebanyak 62 peratus rakyat Malaysia mencatatkan kebimbangan terhadap wabak COVID-19 yang turut sama mempengaruhi ekonomi negara disebabkan kebimbangan untuk membuat sebarang bentuk aktiviti luar termasuklah bekerja.

Golongan yang sangat terkesan pada masalah pengangguran ini sudah tentulah kaum belia khususnya graduan baru yang ingin bekerja.

Namun begitu, isu ini bukanlah baru lagi kerana sudah bertahun-tahun ia berlaku. Hanya sahaja dulu tidak seperti hari ini yang mudah sahaja kisah peribadi kita viral di mana-mana dengan kemajuan teknologi.

Apakah puncanya? Adakah kerana lambakan kemasukan pekerja asing yang menguasai sektor pekerjaan negara? Adakah sistem pendidikan yang memerlukan perubahan bagi institut pengajian tinggi? atau sikap graduan sendiri yang perlu berfikiran terbuka dan menerima sahaja takdir?

Apa pun nasihat bagi para graduan dia luar sana, jangan berputus asa dan terus berusaha untuk masa depan kalian. Manfaatkan segala ruang dan peluang yang ada ini agar apa jua ilmu dan kemahiran yang digali semasa di universiti dapat digunakan untuk berbakti kepada nusa dan bangsa. Bina dan corak peluang kerja kalian sendiri agar menjadi individu yang berkualiti tinggi dari segenap aspek.

Sumber: Tik Tok @ainxxang

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU