Connect with us

SEMASA

Fenomena Akhir Zaman, Arab Saudi Bersalji Petanda Kiamat, Namun Rakyat Arab Saudi Tenang-tenang Belaka

Avatar of kidin

Published

on

jfuktsymr

Fenomena Akhir Zaman, Arab Saudi Bersalji Petanda Kiamat, Namun Rakyat Arab Saudi Tenang-tenang Belaka

Arab Saudi bersalji baru-baru ini, petanda kiamat. Tetapi gelagat rakyat Arab Saudi tenang-tenang belaka. Orang ramai siap berpusu-pusu kutip salji dan dicairkan untuk membuat kopi. Tidak perlu kecoh dan panik.

Teruskan saja hidup macam biasa. Kerana ini bukan kali pertama berkat salji kucup di bumi indah ini. Tahun lalu pun ada, siap pakej ada ribut kuat lagi.

Turunnya keberkatan ini membawa maksud jelas bahawa persepsi terhadap negara tersebut perlu dihentikan. Arab Saudi tidak boleh dipukul rata sebagai “negara panas senantiasa”.

000 2343

Negara ini sangat besar… berkali-kali ganda lebih besar untuk dibandingkan dengan Malaysia. Bermakna Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur digabungkan tetapi Saudi tetap besar bagaikan gajah dengan kucing.

Kalau banding dengan Semenanjung Malaysia saja, Arab Saudi 16 kali ganda lagi besar.

000 2342
Jika Saudi dipindahkan ke Amerika Syarikat

Sini kita boleh nampak kepincangan dalam pemahaman umum tentang Arab Saudi di Malaysia. Pandangan “negara panas senantiasa” timbul daripada perspektif yang menyempitkan Arab Saudi ke “Mekah dan Madinah” sahaja. Sebuah negara yang besar takkan mungkin ada cuaca yang konsisten.

Maksudnya, cuaca Mekah dan Madinah bukan sama sekali “cuaca umum Arab Saudi”. Cuaca di Utara Saudi mesti berbeza untuk dibandingkan dengan cuaca Selatan Saudi. Maka tidak boleh anggap cerita jemaah haji yang belum sempat sidai kain sudah kering sebagai “situasi normal di semua bandar Saudi”.

Gelombang Sejuk Yang Menimpa Arab Saudi

Ada satu benda yang kena berwaspada dengan situasi sekarang. Tahun lalu, Arab Saudi bersalji kerana ribut kuat Selatan Eropah menghala ke Timur Tengah.

Tahun ini pula, ada gelombang sejuk yang menyebabkan suhu turun bawah sifar (sub-zero). Gelombang ini mengganggu suhu Riyadh, yang kini dijangka dalam lingkungan 1°C (Hassan, 2022).

Ramalan cuaca berpendapat suhu Madinah juga akan terganggu. Manakala wilayah Mekah pula ada potensi ditimpa hujan ribut dengan angin kuat akibat gangguan ini, yang dijangka akan berakhir dalam masa seminggu.

Kesan Perubahan Iklim

Situasi yang berlaku sekarang wajar dianggap sebagai kesan perubahan iklim. Malah Malaysia pun sama. Perubahan iklim tidak mengubah keadaan musim dalam negara.

Maksudnya, Malaysia takkan sesekali diubah fitrahnya menjadi negara empat musim. Dan Canada pula takkan dibahagi musim panas dan monsun sahaja. Sebaliknya musim sedia ada kekal sama. Tetapi tempiasnya menjadi ekstrim.

Malaysia baru-baru ini mengalami banjir yang sangat kronik. Cuaca masih sama. Musim pun sama. Tetapi hujan turun begitu lebat. Panas sekarang pun boleh menyirap. Manakala Arab Saudi pula turun salji begitu tebal. Begitu juga Gurun Sahara yang kini diselimuti salji, dengan suhu bawah paras beku.

000 2344
Keadaan Gurun Sahara

Seluruh dunia sekarang sedang mengharungi perubahan iklim, suatu kejadian yang mempunyai pelbagai jenis faktor.

Yang membimbangkan sekarang adalah sejauh mana kesan ini akan mengganggu gaya hidup manusia, terutamanya dalam kalangan orang miskin.

Tengok saja demikian hari semasa banjir menguji sebahagian daripada Malaysia… bagaimana ramai kehilangan punca pendapatan akibat ternakan mati ditenggelami air. Bagi yang tidak mengusahakan perniagaan pun turut terjejas. Betapa banyak kereta rosak akibat banjir besar itu.

Gambaran ini adalah untuk bantu memudahkan pemahaman tentang impak perubahan iklim.

Arab Saudi mungkin menanggung impak yang sama jika kejadian salji berterusan sehingga orang ramai tidak boleh bekerja seperti biasa.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU