Connect with us

INFO

Habis Bayar Loan Kereta? Bagaimana E-Batal Tukar Hak Milik Kenderaan Kepada Nama Anda?

Avatar of hannani juhari

Published

on

e-batal tukar hak milik kenderaan

Habis Bayar Loan Kereta? Bagaimana E-Batal Tukar Hak Milik Kenderaan Kepada Nama Anda?

Masyarakat memerlukan kenderaan pada hari ini bukanlah sebagai sebuah kemahuan lagi, tetapi keperluan yang terpaksa ditunaikan kerana untuk memudahkan perjalanan ke mana-mana. Bagi memenuhi keperluan itu, pinjaman atau loan adalah satu kaedah yang sangat lazim dilakukan oleh rakyat Malaysia untuk memiliki sebuah kereta idaman apatah lagi sekiranya mempunyai bajet kewangn yang terhad. Dalam masa yang sama juga, banyak orang bertanya apa yang perlu dilakukan apabila seseorang itu selesai membayar hutang loannya? Ini adalah cara E-Batal tukar hak milik kenderaaan anda.

e-batal tukar hak milik kenderaan

Apa itu E-Batal tukar hak milik kenderaan?

E-Batal adalah sebuah prosedur di bawah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk menukar nama pemilik kenderaan, mengeluarkan nama bank sebagai pemilik sementara atau pemberi pinjaman kewangan dari geran asal kenderaan anda.

Begitu pentingnya cop E-Batal ini untuk memastikan kenderaan milik kita itu menjadi hak milik 100%.

e-batal tukar hak milik kenderaan

Syarat-syarat E-Batal

Syarat untuk anda layak melakukan prosuder E-Batal mudah sahaja. Hanya perlu:

 • Bayar ansuran pinjaman kenderaan dengan habis
 • Sekiranya belum, selesaikan dahulu hutang-hutang yang tersisa sehingga lunas

Apa perlu buat apabila habis bayar ansuran kenderaan?

Apa yang anda rasa apabila selesai membayar segala hutang kenderaan? Pastinya anda akan gembira, dan boleh menghembuskan nafas lega. Bermula dari titik itu juga kebebasan untuk memiliki kenderaan tersebut sudah selangkah menuju kepada pengakhirannya.

Katakan anda pinjam loan selama 9 tahun dalam perjanjian, maka dalam tempoh itu jugalah anda terikat untuk membayar hutang setaip bulan. Jadi wajar sekiranya satu kepuasan anda akan rasai apabila berjaya menyelesaikan hutang-hutang tersebut.

Apabila selesai sahaja pembayaran terakhir dengan pihak bank, anda akan diberikan geran asal oleh syarikat kenderaan yang anda berurusan itu. Seterusnya, tugas anda adalah perlu hadirkan diri ke cawangan JPJ yang berdekatan untuk mematikan hak milik peminjam.

Cara E-Batal tukar hak milik kenderaan dari nama bank pinjaman?

 1. Dapatkan geran asal dari syarikat kenderaan yang anda berurusan selepas selesai membuat pembayaran terakhir.
 2. Dapatkan surat pelepasan dari bank yang memberikan pinjaman untuk melanjutkan proses pembatalan nama ini. Tanyakan juga kepada mereka, sekiranya surat pelepasan tersebut boleh mereka hantar direct kepada JPJ. Ini untuk memudahkan proses lebih lancar, dan pantas.
 3. Sentiasa update perkembangan surat pelepasan tersebut dari bank pinjaman sama ada ia telah dikeluarkan, dan dihantar ke JPJ atau belum. Apabila makluman anda telah diterima oleh pihak JPJ, maka terus ke cawangan JPJ berhampiran anda.
 4. Hadir ke cawangan JPJ terdekat, untuk mematikan atau membatalkan nama bank pinjaman sebagai hak milik sementara. Kemudian, tukarkan ia kepada nama anda sendiri. Mengapa ini penting? Hal ini untuk memastikan nama bank pinjaman dikeluarkan daripada geran asal kenderaan mengikut prosuder yang betul, dan di bawah undang-undang pengangkutan jalan.
 5. Jangan lupa minta, dan pastikan adanya bukti cop E-Batal pada geran kenderaan anda. Tidak perlu risau kerana proses mengecop E-Batal bukanlah perkara yang rumit, dan menyusahan. Selesai sahaja mereka cop geran anda, maka automatik kenderaan tersebut menjadi hak milik anda sepenuhnya.
 6. Tahniah, prosesur E-Batal tukar hak milik kenderaan anda sudah berjaya!

8 Tips menyelesaikan hutang kenderaan dengan cepat?

Kepada anda yang mahu menyelesaikan hutang kenderaan dengan segera untuk memiliki hak penuh dalam geran kenderaan, anda boleh ikuti tips ini:

 • Pastikan tempoh pinjaman bayaran bulanan tidak dipanjangkan
 • Tambahkan sumber pendapatan dengan kerja sampingan
 • Lakukan pembayaran besar sekali sekala
 • Sentiasa peka agar tidak terlepas pembayaran kenderaan setiap bulan
 • Genapkan sahaja bayaran
 • Buat pembayaran separuh bayaran bulanan bagi setiap 2 minggu
 • Tukar gaya hidup, dan kurangkan sikap boros dalam berbelanja
 • Dapatkan insurans kenderaan yang lebih rendah

Tidak sukar sebenarnya untuk menukar hak milik kenderaan kepada nama sendiri setelah habis selesaikan pinjaman kepada bank. Ianya sudah tentu tidak rumit. Yang penting anda faham, dan ambil tahu dengan langkah-langkah yang telah dikongsikan tadi. Diharapkan artikel ini dapat memberikan anda informasi yang bermanfaat, dan berguna khususnya kepada sesiapa yang masih tertanya-tanya langkah seterusnya selepas selesai bayar loan kenderaan.

Sumber: Puan Nadia Izzati

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU