Connect with us

INFO

Dalam Satu Ujian Ketahanan, Proton X50 Dilihat Lebih ‘Tahan Lasak’ Berbanding Honda HR-V

Avatar of kidin

Published

on

Dalam Satu Ujian Ketahanan, Proton X50 Dilihat Lebih ‘Tahan Lasak’ Berbanding Honda HR-V

Terdapat beberapa kemalangan melibatkan model Proton X50 Pada awal tahun lalu. Bagaimanapun pemandu-pemandu SUV tersebut tidak mengalami kecederaan yang parah. Jadi model SUV tersebut layak mendapat pengiktirafan 5-bintang NCAP.

Baru-baru ini pengguna TikTok @adibcars memuat naik satu video ujian ketahanan antara model Geely Binyue atau dikenali sebagai Proton X50 (untuk pasaran Malaysia) dan Honda HR-V.

Ujian ketahanan tersebut dibuat oleh pihak media China dengan menggerakkan kedua-dua kereta ujian tersebut pada kelajuan 64km/j dan merempuh secara berhadapan antara satu sama lain. Ternyata hasil keputusan ujian tersebut sangat mengejutkan orang ramai.

Sejurus pelanggaran terjadi, sistem keselamatan pada kedua-dua SUV tersebut berfungsi dengan baik dengan mengeluarkan airbag bagi ‘menyelamatkan’ penumpang dan pemandu didalamnya.

Bagaimanapun, Honda HR-V mengalami beberapa kerosakkan pada beberapa bahagian serta-merta akibat pelanggaran itu. Cermin hadapan retak 90%, cermin sisi bahagian pemandu pecah dan bahagian pintu berubah sedikit strukturnya.

Tetapi ‘Proton X50’ pula tidak mengalami kesan yang begitu teruk seperti begitu. Cermin hadapannya tidak retak, begitu juga dengan cermin sisinya bahagian pemandu tidak pecah dan struktur bahagian pintu kelihatan masih kekal utuh.

video; klik untuk lihat video

vocket proton x50 lebih tahan lasak honda hrv 3

Sumber Gambar: TikTok @adibcars

vocket proton x50 lebih tahan lasak honda hrv 4

Sumber Gambar: TikTok @adibcars

vocket proton x50 lebih tahan lasak honda hrv 5

Sumber Gambar: TikTok @adibcars

vocket proton x50 lebih tahan lasak honda hrv 6

Sumber Gambar: TikTok @adibcars

vocket proton x50 lebih tahan lasak honda hrv 7

Sumber Gambar: TikTok @adibcars

vocket proton x50 lebih tahan lasak honda hrv 8

Sumber Gambar: TikTok @adibcars

Perkongsian video tersebut telah membuatkan netizen teruja dan memuji ketahanan model Proton X50 itu. Pada masa sama, orang ramai yang memiliki model-model Proton lain turut memuji ketahanan kenderaan mereka.

Walaupun ujian ini ‘membuktikan’ ketahanan model SUV tersebut, ia tidak bermaksud  pengguna boleh memandu sewenang-wenangnya sehingga membahayakan diri sendiri sendiri serta pengguna jalan raya yang lain.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU