Connect with us

INFO

Cara Tanam Pokok Lemon Dari Biji Benih & Tip Supaya Berbuah Lebat

Published

on

Cara Tanam Pokok Lemon Dari Biji Benih & Tip Supaya Berbuah Lebat

Beli lemon dan ambil bijinya untuk dijadikan benih.

Buah lemon kita tahu ada banyak khasiatnya. Jadi tak rugi tanam di rumah. Selain melalui keratan batang dan daun, lagi satu cara untuk tanam lemon adalah dari biji benihnya.

Caranya dikongsi oleh Fazliana Musa.

1. Beli buah lemon segar, ambil biji dan cuci.

2. Jemur biji lemon tadi hingga kering (saya jemur dalam 2-3 hari juga).

3. Kemudian simpan dalam bekas bertutup yang dilapik dengan tisu basah. Cara ini lebih kurang dua minggu kita akan nampak tunasnya keluar. Tapi jika mahu tunas keluar lebih cepat buang kulit biji lemon selepas dijemur. Insya-Allah 2-3 hari tunas akan keluar.

4. Bila tunas dah mula naik boleh alih anak benih ke bekas semaian. Bila anak benih keluar empat helai daun alih ke tanah atau dalam pasu.

Ada juga yang dah berjaya tanam pokok lemon tapi tak berbuah pula walau dah makan tahun. Kalau begini keadaannya boleh praktikkan tip yang dikongsi oleh netizen.

Tip kalau pokok lemon tak mahu berbuah

Insya-Allah selepas melakukan tip ini, pokok lemon akan berbunga dan berbuah.

  • Kalau pokok lemon tak berbuah hanya lebat daun, buat teknik luruh daun untuk paksa pokok berbuah. Pangkas juga dahan kalau terlalu rimbun.
  • Bubuh baja buah.
  • Sembur dengan bancuhan air ajinomoto. Sukatannya:
    – 5 sudu makan ajinomoto bersama 1 liter air bagi pokok setahun ke atas dan yang kurang setahun 1 sudu makan 5 liter air.
    – Guna air tanpa klorin seperti air tadahan aircond, air hujan atau air paip yang dibiarkan terdedah semalaman atau lebih lama.
    – Waktu siraman : waktu redup petang jam 6 ptg ke atas. Siram 2 minggu sekali. Siram di pangkal pokok atau sembur pada dedaunan pokok.

Sumber: Vanilla kismis

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!