Connect with us

INFO

Cara Mudah Dan Pantas Ganti MyKad Rosak Atau Hilang Secara Online

Avatar of kidin

Published

on

sfdhbfdn

Cara Mudah Dan Pantas Ganti MyKad Rosak Atau Hilang Secara Online

Mungkin ramai yang tidak tahu cara ganti MyKad secara online. Kad pengenalan atau MyKad merupakan kad paling penting bagi setiap rakyat Malaysia. Ia diperlukan dalam pelbagai urusan penting dan menjadi masalah sekiranya berlaku kerosakan atau kehilangannya.

Kini, pihak JPN telah menyediakan sebuah perkhidmatan untuk urusan penggantian MyKad di laman rasmi mereka dalam memudahkan permohonan secara dalam talian sahaja. Berikut merupakan cara ganti MyKad secara online dengan memohon di Sistem Gantian MyKad Online.

Untuk makluman, sekiranya anda hendak melakukan gantian MyKad kerana kehilangan, sebaiknya buat laporan polis terlebih dahulu sebelum merujuk JPN atau melakukan permohonan gantian dalam talian. Hal ini adalah perlu untuk mengelakkan kad pengenalan yang hilang tersebut daripada disalah gunakan untuk sebarang aktiviti jenayah.

Cara ganti MyKad secara online

1. Para pemohon boleh melayari portal MyGovernment (Gantian MyKad 2.0) dengan klik di sini.

2. Di sini anda perlu mengisi ruangan yang disediakan untuk pendaftaran sebelum boleh mengakses ke dalam sistem penggantian MyKad dalam talian. Klik Hantar setelah siap diisi.

vocket tech gantimykad 6i
Sumber Gambar: MyGOV

3. Pautan pengaktifan kata laluan akan dihantar ke emel pendaftaran, lalu klik pada pautan di emel untuk mengesahkan proses pengaktifan kata laluan.

vocket tech gantimykad 1i
Sumber Gambar: Gmail

4. Setelah itu, klik Log Masuk dan pilih cara log masuk menggunakan Password atau Kata Laluan.

vocket tech gantimykad 4i
Sumber Gambar: MyGOV

7. Isikan nombor kad pengenalan dan klik Log Masuk.

vocket tech gantimykad 5i
Sumber Gambar: MyGOV

8. Selepas itu, anda perlu kunjungi laman sesawang Sistem Gantian Di Atas Talian menerusi pautan di sini.

9. Klik Mohon di sini.

vocket tech gantimykad 7
Sumber Gambar: Sistem Gantian MyKad 2.0

10. Akuan Penafian akan dipaparkan. Baca dan klik Setuju sekiranya sudah berpuas hati.

vocket tech gantimykad 8i 1
Sumber Gambar: Sistem Gantian MyKad 2.0

11. Lengkapkan bahagian maklumat pemohon yang merangkumi nama pemohon, nombor kad pengenalan dan nombor telefon bimbit. Pilih salah satu daripada empat jenis penggantian yang dinyatakan.

vocket tech gantimykad 9
Sumber Gambar: Sistem Gantian MyKad 2.0

12. Pilih Negeri dan Cawangan untuk mengutip MyKad baru yang telah siap nanti dan klik Teruskan.

vocket tech gantimykad 10
Sumber Gambar: Sistem Gantian MyKad 2.0

13. Notifikasi akan muncul yang menyatakan adakah anda bersetuju untuk meneruskan proses permohonan atau kembali ke laman sebelumnya. Klik OK untuk meneruskan permohonan.

Selepas itu, anda perlu membuat bayaran berjumlah RM 100 untuk kehilangan pertama bersama caj permohonan sebanyak RM 10 menggunakan pilihan kad kredit atau kad debit yang disediakan. Setelah siap proses pembayaran, anda perlu mencetak resit pembayaran rasmi yang diberi.

Akhir sekali, anda diminta untuk tunggu dalam tempoh sehari atau kemudian boleh status permohonan dengan menggunakan perkhidmatan SMS dengan menaip JPN MyKad <no ic> dan hantar ke 15888 atau secara online dengan melawati laman sesawang Sistem Semakan Permohonan MyKad.

Sekiranya status kad anda sudah sedia diambil, bolehlah datang ke kaunter JPN bersama salinan cetakan resit bayaran ketika mengambil MyKad baru kelak. Perlu diingatkan anda juga boleh dikenakan penalti sebanyak RM 20 bagi mereka yang tidak menuntut MyKad yang dipohon.

Sememangnya inisiatif yang dibuat oleh JPN dapat memudahkan ramai orang berkaitan urusan MyKad terutamanya semasa musim pandemik ini. Semoga perkongsian maklumat berkaitan cara ganti MyKad secara online ini dapat dimanfaatkan oleh semua.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU