Connect with us

Petua

Apa Nak Buat Kalau Anak Lambat Menulis? Ini 8 Cara Latih Anak Menulis Dengan Kuatkan Otot Tangan Untuk Pegang Pensel Seawal 3 Tahun

Avatar of hannani juhari

Published

on

cara latih anak menulis

Apa Nak Buat Kalau Anak Lambat Menulis? Ini 8 Cara Latih Anak Menulis Dengan Kuatkan Otot Tangan Untuk Pegang Pensel Seawal 3 Tahun

“Anak awak dah nak masuk tahun 1 tapi menulis pun masih terkial-kial. Tulisan dah lah macam ribut taufan…”

Sakit hati para ibu bapa yang menerima banyak kritikan seperti ini dari orang lain kepada anak-anak kita. Dalam pedihnya menerima kenyataan kita sudah tentu perlu ambil inisiatif untuk membantu anak-anak ini. Bagaimana? Ini adalah 8 cara latih anak menulis seawal 3 tahun.

Mengapa anak lambat atau susah menulis?

cara latih anak menulis

Dalam mengambil kira mengapa anak lambat atau sangat sukar dalam menulis, kita sebagai ibu bapa perlu sedar dengan hakikat bahawa belajar itu tidak semudah yang kita sangka. Jangan sesekali meletakkan kemampuan kita sebagai dewasa dengan kemampuan kanak-kanak.

Bagi anak-anak, menulis itu susah kerana ia memerlukan kebolehan yang tertentu. Contohnya seperti untuk mengorganisasi, menyampaikan idea, mengingat, dan mengawal otot pada tangan dan jari untuk membentuk huruf-huruf.

Kemudian barulah kita boleh ketengahkan masalah seperti kurangnya kemahiran motor, penggunaan gajet yang terlampau banyak sehingga sukar untuk mengasah kemahiran motor halus dan kasar, kurang pendedahan oleh ibu bapa, dan masalah pembelajaran seperti  disleksia dan dysgraphia. 

Untuk kali ini artikel akan mengetengahkan tentang tips untuk melatih kemahiran motor anak yang lebih baik.

Perkembangan normal dalam menulis

cara latih anak menulis

Umur 10 hingga 12 bulan

 • Kebolehannya untuk menconteng
 • Anak sepatutnya boleh memegang pensel dengan keseluruhan tangan

Umur 2 tahun

 • Kebolehannya cuba untuk membuat garis melintang, menegak, dan bulatan
 • Anak sepatutnya boleh memegang pensil dengan lebih matang dengan memegang pensel diantara hujung ibu jari, telunjuk dan jari tengah

Umur 3 tahun

 • Kebolehannya boleh menyalin garis melintang, menegak, dan bulatan
 • Sama juga seperti ketika umur 2 tahun, anak mampu untuk memegang pensil dengan sempurna

Umur 4 hingga 5 tahun

 • Kebolehannya boleh menyalin ‘+’, ‘/’, ‘\’, beberapa huruf dan nombor serta mungkin dapat menulis namanya sendiri
 • Anak mampu untuk memegang pensil dengan sempurna

Umur 5 hingga 6 tahun

 • Kebolehannya menyalin segitiga, menulis nama sendiri, menyalin huruf besar dan kecil
 • Anak pada tahap ini, lengan bawah biasanya dalam keadaan supinated dan otot tangan yang akan menggerakan pensel

Cara latih anak menulis dengan mudah

Banyak orang salah sangka, bila sebut belajar sahaja mesti perlu ada buku dan pensel. Sebenarnya permainan dan sesuatu yang seronok itu merupakan cara untuk anak-anak belajar dan mengasah minda mereka menjadi lebih baik. Antara cara latih anak menulis dengan baik dari perkongsian oleh Puan Noor Ameera Rahmat adalah seperti:

1. Main playdough

cara latih anak menulis

Playdough adalah permainan seperti tanah liat yang membolehkan anak-anak membentuk tanah menjadi apa-apa bentuk dan gaya. Gunakan playdough yang bebas bahan kimia atau jika ingin lebih jimat boleh dibuat sendiri.

Ada sesetengah ibu bapa tidak suka memberikan anak-anak bermain tanah liat kerana ia senang meleket di tangan. Oleh kerana itu, anda boleh gunakan air dry clay yang dijual di pasaran kerana ia bebas kimia, tidak mudah kering, dan anti-meleket.

Suruh anak-anak tekan playdough guna mould yang simple atau ajarkan mereka membentuk bentuk-bentuk yang mudah.

2. Main kinetic sand

Kinetic sand boleh dikatakan permainan yang agak moden di pasaran. Ia biasanya diperbuat daripada bahan-bahan yang boleh dimakan seperti tepung dan air. Permainan ini sama seperti playdough yang mampu untuk melatih motor halus anak seperti gerakan menggenggam, meramas, dan menekan.

3. Main penyepit atau tweezer

cara latih anak menulis

Ambil penyepit baju kecil atau besar dan cotton ball lalu berikan pada anak. Latih mereka pindahkan cotton ball dari satu tempat ke tempat lain dengan menggunakan penyepit.

4. Main dengan kacang atau manik

Bermain dengan kacang atau manik boleh memberikan anak-anak fokus dan tumpuan yang menyeluruh pada sesebuah permainan tersebut. Apa yang perlu anda sediakan adalah beras/kacang dan botol.

Anda boleh setkan masa untuk lihat kepantasan anak semasa mereka memasukkan kacang/beras itu ke dalam botol. Namun awas, pastikan anda memantau anak-anak semasa melakukan permainan ini untuk keselamatan mereka.

5. Galakkan untuk menconteng kertas

cara latih anak menulis

Beri peluang kepada anak untuk serlahkan kretiviti mereka walaupun dalam contengan. Menconteng membantu anak mengekspresikan minda mereka, menguatkan otot tangan. membentuk elemen visual perceptual, mewujudkan midline crossing abilities, dan membantu pembentukan jari memegang pensel.

6. Koyakkan kertas

Nampak macam merepek, tetapi memang benar aktiviti mengoyakkan kertas boleh melatih otot lengan dan jari anak-anak. Aktiviti ini memerlukan otot-otot mereka bekerja keras agar kertas dapat dikoyakkan mengikut garisan yang anda lukis.

7. Mewarna dengan menggunakan pelbagai alat tulis

Gunakan ke semua alat tulis seperti crayon, pensel warna, warna air, dan sebagainya dalam aktiviti mewarna. Memang ianya akan bersepah dan nampak serabut sedikit tetapi tidak mengapa lah demi perkembangan anak yang positif.

8. Selalu berikan galakan dan kata-kata semangat

cara latih anak menulis

Tiada individu lain yang paling rapat dengan anak-anak selain ibu bapa. Tanpa ibu bapa tidak mungkin anak mampu untuk berjaya. Oleh yang demikian, jangan lepaskan peluang ini untuk sentiasa berikan kata-kata semangat dan galakan kepada mereka.

Tanda-tanda masalah menulis

Seperti yang kita maklum, setiap kanak-kanak mempunyai perkembangan yang berbeza-beza. Ada kanak-kanak yang ada masalah untuk menulis mengikut arah yang betul, dan ada juga yang tidak mampu untuk menulis dengan kemas.

Tanpa kita sedar, kelewatan anak dalam menulis boleh menjadi salah satu faktor masalah pembelajaran. Situasi yang boleh menjejaskan keupayaan anak untuk menulis termasuklah seperti:

 • Masalah memori yang menghalang kanak-kanak daripada mengingat ejaan, tatabahasa, atau peraturan tanda baca

 • Masalah bahasa yang menyebabkan kesukaran dengan sebutan perkataan, ejaan, dan struktur ayat

 • Masalah visual atau susunan turutan yang menyebabkan jarak yang tidak sekata dalam perkataan dan ketidakupayaan untuk membuat senarai atau meletakkan idea dalam turutan

 • Dysgraphia, gangguan neurologi yang dicirikan oleh kesukaran bertulis (seperti huruf herot atau salah ejaan) tanpa mengira keupayaan membaca

 • Gangguan kurang tumpuan dan hiperaktif (ADHD)

Diharapkan dengan artikel ini dapat membantu para ibu bapa memberikan perhatian khusus kepada anak-anak mereka terutamanya berkenaan dengan faktor perkembangan dan tumbesaran mereka. Selangkah kita sebagai ibu bapa membuat pembaharuan yang baik, akan meletakkan nasib anak-anak selangkah menuju kejayaan.

Sumber: Noor Ameera Rahmat, myhealth.gov

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU