NASA Mengiktiraf Tanam Pokok Snake Plant Boleh Kurangkan HABUK Di Dalam Rumah.

NASA Mengiktiraf Tanam Pokok Snake Plant Boleh Kurangkan HABUK Di Dalam Rumah.

Melihat tumbuhan hijau di persekitaran rumah amat mendamaikan. Di tambahan pula bila pemilik rumah kreatif menghias rumah dengan menarik. Tahukah anda, ‘interaksi’ antara manusia dan tumbuh-tumbuhan dapat mengalirkan aura positif dan badan kita akan jadi lebih sihat. Menanam pokok bukan sahaja boleh diletakkan di luar rumah, malah terdapat beberapa jenis tumbuhan yang anda sesuai juga untuk diletakkan di dalam rumah.

Menurut hasil kajian NASA, salah satu jenis pokok yang boleh hilangkan toksin dan cuci udara di dalam rumah. Sekali pandang macam pokok lidah jin bukan? Namun, kategori dan jenisnya dari segi saintifik adalah sedikit berbeza.

5 Ilmu Menarik ‘Snake Plant’ Yang Diiktiraf NASA

  1. Siapa sangka tumbuhan lazim menjadi hiasan lanskap kini disenaraikan oleh NASA yang mampu singkirkan toksid dan bahan cemar bawaan udara di dalam rumah.Yang paling best semenjak ada Snake Plant atas rak. Rak dah kurang berhabuk. Kalau tak dulu setiap 2 hari nak kena lap habuk.
  2. Snake Plant juga antara pokok yang disebut “Hard To Kill”. Sesuai sangatlah untuk yang baru nak berjinak deco rumah dengan pokok hidup. Yang terasa diri tangan panas atau black hand pun boleh cuba tanam Snake Plant. Kali ni bonda nak kongsi cara, macam mana nak pindahkan Snake Plant ke pasu yang lebih kecil dan sesuai untuk dalam rumah.
  3. Snake plant bukan hanya membebaskan OKSIGEN tetapi mampu menyingkirkan karbon dioksida serta menapis TOKSIN beracun dalam udara seperti formaldehyde, benzene dan trichlorethyle.
  4. Snake plant sangat senang hidup walaupun tidak ada akar, potong bahagaian bawah daun menyerong. Mudah tumbuh bila tanam dalam pasu.
  5. Bagi anda yang ada masalah susah tidur, letak sepokok snake plant dekat katil, ia mampu memberikan oksigen dan menyerap segala toksin beracun dalam bilik.

Teknik penanaman:

Pembiakan melalui potongan akar.

Pembiakan melalui daun.

Majalah Ilmu : Kesimpulannya, Menanam pokok ternyata boleh menjadikan mood seseorang itu menjadi lebih positif. Akak dan abang yang pentingkan kesegaran dalam rumah boleh cuba tips ini. Insyallah.

Selamat mencuba.

#Share ilmu ini utk peringatan semua.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Selamat Beramal.

 

Artikal Popular

About majalahilmu 540 Articles
Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*