Connect with us

Petua

8 Petua Tanam Cili Di Rumah

Avatar of kidin

Published

on

iyuf6dt

8 Petua Tanam Cili Di Rumah

1. Pilih tempat yang dapat pencahayaan yang baik. Sebaiknya dapat cahaya matahari penuh dari jam 8pagi hingga 5 petang. Jika tanam di tempat redup menyebabkan pokok cili tinggi dan berbuah kecil.

2. Anda boleh tanam terus di tanah, pasu bersaiz 16×16 (medium campuran tanah kuning+topsoil+pasir) atau polybag guna sistem fertigasi.

3. Jika tanam terus di tanah, gembur dan rawat guna kapur dan taburkan baja tahi ayam. Masalah tanam terus di tanah adalah cili mudah diserang serangga bawaan tanah.

4. Masa memindahkan anak cili adalah berumur 3-4 minggu selepas di semai. Pindahkan diwaktu petang kerana cuaca tidak panas.

5. Jika tanam di tanah, siram pokok cili dua kali sehari iaitu pagi dan petang. Jika guna sistem fertigasi, siraman secara automatik menggunakan timer biasanya dibuat 4-5 kali sehari.

6. Tanah yang terlalu lembap boleh mengundang penyakit dan menyebabkan akar cili mereput lalu pokok mati. Elakkan tanam di kawasan yang bertakung atau sering di naiki air.

7. Cili matang bila 70% warna cili berkilau dan berwarna merah. Waktu paling sesuai memetik adalah selepas 9 pagi keatas kerana embun sudah kering.

8. Jangan biarkan cili basah, keringkan dahulu sebelum di simpan lama. Jika buah telah dipetik, baja buah perlu cepat diberikan pada pokok semula.

jika anda rasa bermanfaat jangan lupa share terima kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU