Connect with us

INFO

7 Tips Bijak Memandu Kereta Waktu Malam, Tips No #2 Memang Sangat Penting

Avatar of hannani juhari

Published

on

memandu malam

7 Tips Bijak Memandu Kereta Waktu Malam, Tips No #2 Memang Sangat Penting

Memandu kereta sendiri memang seronok. Boleh ke sana ke mari dengan sangat mudah, dan yang paling penting tdak perlu susahkan orang lain menghantar kita pergi dan pulang. Namun begitu, apabila perlu memandu kereta pada waktu malam, pemandu haruslah bijak dalam mengendalikan kenderaan, dan fizikal diri.

Hal ini kerana dari segi saintifik, jam biologi semulajadi tubuh manusia melalui perbezaan yang amat ketara di waktu siang, dan malam. Manusia selalunya akan mudah berasa mengantuk pada dua masa iaitu antara jam 1 pagi hingga 6 pagi, dan 2 petang himgga 4 petang.

Malah dapatan kajian dai Horne & Reyner (1995), menjelaskan bahawa punca kemalangan semasa memandu adalah kerana masalah mengantuk.

Namun begitu, kita sudah tentu tidak dapat mengelak jika perlu memandu kereta pada waktu malam. Sekirnya ia berlaku, ini adalah tips-tips berguna untuk anda:

1. Kedudukan lampu hadapan pada posisi yang tepat

memandu malam e1652860253686

Lampu hadapan kenderaan adalah komponen yang sangat penting dalam pemanduan. Kedudukan lampu yang terlalu rendah atau tinggi, akan memberi kesan pada pantulan yang anda nampak di cermin hadapan.

Sama ada jelas atau samar, jauh atau dekat, gelap atau terang. Lampu yang terlalu rendah, akan menyukarkan anda nampak jauh ke hadapan. Sedangan jika lampu terlampau tinggi, pemandu lain khususnya di arah bertentangan akan silau lalu melanggar anda.

2. Berehat setiap 2/4 jam sekali

memandu malam

Punca yang begitu sinonim berlaku kemalangan pada waktu malam adalah kerana mata penat, dan kurang rehat. Segelintir pemandu gemar memandu pada waktu malam sedangakan dia mempunyai pilihan untuk memandu pada siang hari.

Hal in kerana, bagi mereka waktu malam lebih sejuk, dan kurang berhadapan dengan kesesakan lalu lintas. Tidak perlu sebenarnya ambil risiko paksa diri terus memandu walaupun mata masih mampu menahan ngantuk. Kes microsleep ini sudah tidak asing lagi di Malaysia.

Sesaat anda lelap, maut menanti di hadapan. Ambillah inisiatif untuk berehat di mana-mana perhentian rehat yang ada di sepanjang lebuh raya. Biar lambat sampai, asalkan tubuh anda segar untuk memandu semula.

3. Jangan lupa beri signal

Signal penting untuk memberi isyarat bahawa anda akan ke kiri atau kanan. Tanpa isyarat yang betul, sudah tentu pemandu lain gagal untuk mengawal kenderaan mereka lalu berkemungkinan besar akan berlaku kemalangan jalan raya.

4. Elakkan memandu sendirian

Ada teman di sebelah melengkapkan lagi tips pemanduan pada waktu malam yang lebih selamat. Teman sebagai orang yang akan sentiasa mengingatkan anda supaya kekal fokus sepanjang memandu. Bahkan sekiranya kita mengantuk atau ingin berehat, kita boleh bertukar-tukar posisi pemandu dengan mereka.

Berbual dengan mereka akan mengurangkan rasa sunyi dan ngantuk di sepanjang perjalanan lebih-lebih lagi jika ia adalah pemanduan yang jauh.

5. Kekalkan jarak selamat

Mengekalkan jarak selamat sepanjang pemanduan pada wakwu malam amat penting sekali. Hal ini kerana pada ketika itu, had jarak penglihatan kita terhad dengan bantuan lampu kereta, dan lampu jalan sahaja.

Patuhi peraturan jarak 5 saat antara kenderaan anda dengan kenderaan di hadapan untuk mengurangkan risiko kemalangan. Dengan cara ini, anda dapat membrek kereta secara selamat jika berlaku kecemasan.

6. Peka dengan keadaan sekeliling

Zaman moden kini, sudah banyak menyediakan aplikasi mudah alih percuma terus dari telifon pintar untuk mengetahui keadaan lalu lintas di jalan raya. Tekan-tekan sahaja sudah terpapar semua maklumat yang diinginkan. Aplikasi yang boleh anda gunakan adalah seperti Google Map, Waze, dan banyak lagi.

Malah di media sosial lebuh raya dan trafik sendiri seperti Plustrafik, dan LLMtrafik sudah bersedia dengan laporan trafik yang panats, dan terkini khusus untuk semua pemandu.

Gunakanlah kemudahan ini sebaik-baiknya, jangan ikut kepandaian sendiri sahaja kerana pengetahun kita sudah tentu ada had. Apabila kita peka dengan keadaan sekeliling, kita mampu untuk merancang pemanduan dengan lebih selamat, dan baik.

7. Periksa kenderaan sebelum memandu

memandu malam

Ini tips yang ramai orang terlupa iaitu untuk memeriksa kenderaan sebelum memulakan pemanduan. Tidak kiralah siang atau malam, pastikan kereta anda dalam keadaan siap dan bersedia untuk bergerak.

Periksa minyak, enjin, radiator kereta, keadaan tayar, dan sebagainya. Apabila selamat, dan anda yakin, barulah mulakan perjalanan tersebut.

Sebelum menyalahkan orang lain apabila berlaku kemalangan jalan raya pada waktu malam, lihatlah dulu kesalahan pada pemanduan anda. Meletakkan salah pada diri sendiri bukan beerti kita kita kalah, sebaliknya ia mendidik kita untuk sentiasa berwaspada walau dimana-mana.

Memandulah dengan berhati-hati di jalan raya. Pandu cermat, jiwa selamat.

Sumber: careta.my

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU