Connect with us

Kisah

“Auntie Tak Nak Menantu Berpenyakit”, Kisah Hidup Wanita Tanpa Rahim Penghidap MRKH Sindrom

Avatar of hannani juhari

Published

on

wanita tanpa rahim

“Auntie Tak Nak Menantu Berpenyakit”, Kisah Hidup Wanita Tanpa Rahim Penghidap MRKH Sindrom

Pengalaman mampu untuk mengandung, melahirkan anak, dan memberikan zuriat kepada perkahwinan sendiri pastinya adalah momen yang sangat dinanti dan diidamkan oleh semua kaum wanita. Namun begitu, ada sesetengahnya yang tidak mampu untuk melalui proses tersebut kerana memiliki kelainan pada diri iaitu tidak memiliki rahim. Ikuti perkongsiaan wanita tanpa rahim ini yang menghidap MRKH sindrom.

Umur 17 tahun baru tahu status diri sebagai wanita tanpa rahim

wanita tanpa rahim

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Tidak mudah menjalani kehidupan dalam bermasyarakat yang penuh dengan perspektif sendiri dalam menilai kekurangan orang lain.

Begitulah cabaran yang dihadapi oleh seorang penyair dan penggubah lagu, Wani Ardy yang menghidap MRKH sindrom sejak lahir lagi. Individu yang paling terkesan pada mulanya adalah ibu beliau. Ketika kali pertama mengetahui yang dirinya wanita tanpa rahim ialah sewaktu usia 17 tahun. Beliau telah membuat ujian pemeriksaan di klinik apabila tidak pernah datang haid.

Usia yang masih muda membuatkan Wani tidak berapa faham tentang penyakit yang dihidapinya. Seiringnya waktu, beliau semakin matang dan faham dengan kesan yang berlaku.

Bagaimana penerimaan diri sendiri, bagaimana penerimaan masyarakat, dan perkembangan dari segi kesihatannya yang berubah tidak seperti wanita-wanita lain.

Bagaimana penerimaan masyarakat?

Bagi Wani, beliau lebih memilih untuk memberitahu dahulu pasangan dalam sesuatu perhubungan itu tentang keadaan sebenar kesihatan diri berbanding menyembunyikannya. Hal ini kerana, kesannya akan mempengaruhi diri pasangan, dan juga keluarga mereka.

Walaupun ia sukar untuk diluahkan secara terang, tetapi kita patut bersedia dari awal dengan respon yang akan kita terima.

“Kadang-kadang pasangan okay, tapi family dia tak okay. Kadang-kadang kedua-duanya okay, tapi di kemudian hari ada masalah lain pula yang timbul,” katanya dalam bercerita tentang pengalamannya sebelum ini.

Seseorang manusia itu sudah tentu akan mengambil sedikit masa untuk menerima kekurangan dirinya tetapi yakin dan pasti mereka mampu untuk menerima diri sendiri. Namun yang menjadi persoalannya, adakah masyarakat boleh menerima?

Tidak dinafikan, penulis buku Langit Vanilla ini ini juga terkena panahan sindirian dan kecaman dari sesetengah masyarakat.

Konflik seperti penerimaan pasangan, penerimaan keluarga pasangan, desakan keluarga untuk tidak berkahwin kerana takut dirinya dimadukan, kepercayaan karut orang lama tentang statusnya yang tidak boleh hamil juga pernah menghantuinya suatu ketika dulu.

wanita tanpa rahim

Kekuatan & keyakinan dalam diri sebagai motivasi

Menjadi 1 dari 4,000 hingga 5,000 orang wanita yang menghidap MRKH sindrom ini pada mulanya membuatkan Wani juga terkesan seperti orang lain juga. Tapi menurutnya, resepi kekuatan dan keyakinan diri adalah motivasi untuk dia terus bangkit berjuang dalam mengharungi liku kehidupan.

Walaupun ia mengambil masa yang lama untuk melatih dan membina keyakinan diri itu, tetapi nasihatnya kepada kaum wanita supaya jangan cepat berputus asa dan terlalu risau.

Ujian adalah anugerah

“Saya redha dengan ujian ini. Sebab bagi saya ujian adalah anugerah yang diberikan. Allah berikan ia kepada saya, takkan lah saya nak marah dan meratapi dengan apa yang diberikan ni,” kata pengasas MRKH Malaysia itu.

Menurutnya, walaupun tidak dapat mengandung dan melahirkan anak, penghidap MRKH masih boleh menjadi ibu kepada bayi yang tiada rumah dan keluarga. Bahkan sebagai ibu bapa dengan memberikan solusi tidak perlu kahwin kepada anak bukanlah jalan yang terbaik. Hal ini kerana, mereka juga berhak untuk hidup bahagia dan berkeluarga seperti wanita-wanita lain.

Wani kini sudah pun berumah tangga dengan seorang jejaka, dan meneruskan kehidupanya dengan menulis buku, dan membuat persembahan lagu serta puisi di dalam dan luar negara.

Apa itu MRKH sindrom?

Sindrom Mayer Rokitansky Kuster Hauser (MRKH) adalah sejenis keadaan di mana seorang wanita tanpa rahim (uterus), tidak mempunyai saluran vagina, dan tidak boleh hamil sejak lahir lagi. Jadi situasi ini adalah semula jadi yang terjadi kepada insan-insan istimewa yang diberikan anugerah sedemikian.

wanita tanpa rahim

Punca terjadinya MRKH?

Asal dan penyebab terjadinya sindrom MRKH ini adalah terlalu rumit untuk ditentukan. Namun punca yang cenderung dikaitkan dengan MRKH adalah disebabkan masalah genetik dan hormon. Justeru, kerana itulah mereka yang menghidap penyakit ini sebenarnya sudah berlaku sejak dilahirkan lagi.

Simptom MRKH

Walaupun puncanya masih belum diketahui, tetapi terdapat beberapa simptom yang boleh anda kenal pasti sama ada anda menghidap MRKH atau tidak. Antara simptom tersebut adalah seperti:

  • Tidak datang haid
  • Selalu sakit perut secara berkala
  • Tidak boleh mengandung
  • Masalah tulang belakang
  • Masalah pendengaran
  • Mempunyai masalah untuk kencing atau sering mendapat jangkitan kuman dalam air kencing

Jenis & Rawatan MRKH

Sindorm MRKH mempunyai dua kategori iaitu:

  • Jenis 1: Hanya melibatkan uterus dan vagina
  • Jenis 2: Melibatkan uterus, vagina, dan organ lain seperti jantung, tulang belakang, buah pinggang, dan sistem pendengaran

Bagi rawatan pula, buat masa ini tiada rawatan khusus 100% pemulihan yang ada di bekalkan di Malaysia. Jika diluar negara, kita ada proses pembedahan untuk transplan rahim tetapi di Malaysia masih di peringkat perbincangan untuk menentukan prosuder dan hukum Islam juga terhadap cara rawatan tersebut.

Namun begitu, Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) UKM adalah satu-satunya hospital yang mempunyai pakar dan membuat kajian mengenai MRKH di negara ini. Mereka memberikan kaunseling dan kumpulan sokongan, menyediakan alternatif untuk mendapatkan anak dengan cara mengambil anak angkat, menyelesaikan masalah tiada saluran vagina dengan pembedahan atau bukan pembedahan, dan sebagainya.

Untuk kaum wanita, anda semua adalah insan yang hebat kerana diberikan anugerah yang cukup bernilai ini oleh Allah SWT. Tanpa anda, maka tidak akan lahirlah generasi muda yang baru. Bagaimanpun kekurangan yang ada pada diri anda, bersyukurlah kerana semua itu adalah nikmat bagi insan terpilih sahaja.

Sumber: ZayanMy

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU